Advokaten: Når naboens byggeri bliver til et mareridt

Kategori: Forbrugernyt

De fleste sætter pris på deres privatliv og vil vil gerne være fri for, at naboens ombygning resulterer i, at man kan kigge ind i ens bolig. Hvordan forholder man sig, hvis naboen planlægger en ombygning, der er til gene?

Advokaten: Når naboens byggeri bliver til et mareridt 

Støj og byggerod kan hurtigt blive en belastning, når naboen i gang med en større ombygning. Og i sådanne tilfælde kan man tilmed være bekymret for, om ombygningen vil tage lys og udsigt fra ens egen bolig - eller at naboen måske endda får et nyt stort vinduesparti, så de har direkte udsigt ind i ens stuen. Hvordan forholder man sig, og hvad er advokatens råd, når naboen planlægger en ombygning?

Sæt din lid til at der findes regler for tilbygning

Der er fastsat en række regler i bygningsreglementet om hvor meget, hvor højt og hvor på grunden, man må bygge. Ifølge reglerne må byggeriet fx ikke må give væsentlige indbliksgener for naboen. Desværre kan der ofte opstå uenighed om, hvad der præcist hører under ’væsentlige’ indbliksgener, og hvad der ikke gør.

Her er det blandt andet afgørende, om man bor i tæt bebyggelse, hvor man må forvente en vis grad af indbliksgener. Men ofte vil lokalplaner og tinglyste servitutter kunne sætte begrænsninger for den enkelte ejendom i forhold til byggeriet.

Som udgangspunkt er det op til den enkelte kommune at vurdere byggeriet og hvorvidt det kan godkendes under de gældende regler. Som almindelig lægmand kan det være svært at gennemskue konsekvenserne af naboens byggeri på forhånd. Det kan derfor være en god idé at tage en fagmand med på råd, så man har en professionel vurdering af, hvordan byggeriet vil komme til at se ud og hvordan det vil få indflydelse på ens egen bolig.

Mediation hen over hækken

Et godt naboskab er vigtigt for trivslen mellem naboer. Et godt naboskab kræver, at der vises hensyn og rummelighed på begge sider af hækken. Når man så pludselig befinder sig i en situation, hvor naboens byggeri viser sig at give væsentlige flere gener end forventet, så er det klogt at forsøge, at få en god dialog med sin nabo.

"Måske er der behov for små kompromisser for at nå til enighed. De kan være at man kan blive enige om små ændringer i forhold til byggeriet, som vil gøre generne mindre. Men en god dialog, kan man ofte forhindre, at uenigheder ender i konflikt," forklarer Niels Erlandsen, advokat og formand for Danske BOLIGadvokater.

Men i de tilfælde, hvor man ikke kan nå til enighed, og situationen fører til irritation og vrede, så er det fornuftigt at kontakte en boligadvokat med erfaring i mægling.

’’Det kræver en rådgiver, som har den fornødne faglige erfaring til at vurdere om byggeriet overholder de gældende regler, men endnu vigtigere skal vedkommende kunne agere som mediator. Og her er det altid en fordel at få en mediator på så tidligt i forløbet som muligt, og inden situationen kører af sporet’’, forklarer Niels Erlandsen. ’’En dygtig mediater, der har indsigt i regler for tilbygning og lovgivning, er en stor hjælp, når tingene er gået i hårknude, og parterne ikke har formået at finde en løsning, der er acceptabel for begge parter’’.

Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor…

Læs mere
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^