Flere hedebølger og ekstremt vejr
Når året ender med at blive så varmt, som forskere forudser, får det betydning for vores dagligdag. Vi kan forvente flere hedebølger om sommeren og mildere vintre, men det er ikke nødvendigvis en god ting. Varmen påvirker blandt andet afgrøder og madproduktion, hvilket kan få priserne på madvarer til at stige. Derudover kan vi opleve flere ekstreme vejrforhold som storme, oversvømmelser og tørker, der skader bygninger, veje og samfund og gør det dyrere og sværere at forsikre vores hjem.
Opvarmede verdenshave og stigende havniveau
Opvarmningen går ikke kun ud over luften omkring os, men også havene. De bliver varmere og påvirker havlivet – hvilket kan få konsekvenser for fiskebestande. Derudover får varmere temperaturer isen ved polerne til at smelte, hvilket får havene til at stige. Det kan i sidste ende føre til, at kystområder står over for oversvømmelser, hvilket truer byerne langs de danske kyster.
Øget risiko for problemer med helbredet
Hedebølger kan gøre det svært for ældre, børn og mennesker med helbredsproblemer at trække vejret og holde sig kølige, hvilket kan føre til flere hospitalsindlæggelser og en større risiko for dødsfald i de varmeste perioder. Længere varmeperioder giver også bedre betingelser for allergier, da pollen sæsonen forlænges, og risikoen for luftvejsinfektioner stiger.
Hvad kan vi gøre?
For de fleste mennesker kan det føles som en stor udfordring at bekæmpe klimaforandringerne. Men der er små ting, vi alle kan gøre, som at spare på energien i hjemmet, spise mere lokalt og sæsonbestemt og tænke over vores transportvaner. Derudover kan vi være opmærksomme på klimavenlige valg i hverdagen og støtte lokale initiativer for miljøet.
Tiden til handling
Rapporten fra WMO, som vil blive præsenteret i forbindelse med FN’s klimakonference COP29, er en påmindelse om, at klimaforandringer er en reel trussel, som kræver handling. Selvom det kan virke fjernt, har det, der sker med klimaet, konkrete konsekvenser for vores dagligdag – både økonomisk, sundhedsmæssigt og socialt.