Kan man spise stedmoderblomster?

Kategorier: Forår  -  Haven & altanen

Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen nævneværdig smag. Tidligere troede man, at de små hjerteformede blomsterblade kunne lindre blandt andet epilepsi og astma samt hjertesorger, hvorfor blomsten på engelsk kaldes 'Heartease'. Troen på stedmoderblomstens gavnlige virkning, betød også at datidens kvinder fremstillede kosmetik af udtræk af stedmoderblomsten.

Kandiseret stedmoderblomster

Friske stedmoderblomster er smukke på chokoladekagen, og tilføjer farve til osteanretningen og i salaten. Blomsterne kan også kandiseres og gemmes til senere brug.
Fra Anemette Olesens bog 'Spiselige blomster' fra forlaget Koustrup & Co, bringer vi her opskriften på kandiserede stedmoderblomster. 

Det skal du bruge:

  • 20 stedmoderblomster uden stilk
  • 1 dl. sukker
  • 1 æggehvide

Sådan gør du:

  • Æggehviden piskes luftig med en gaffel i en tallerken
  • Stedmoderblomster dyppes i æggehviden og dernæst i sukkeret
  • Læg dem til tørre på et oliepenslet pergamentpapir, og sørg for at de er helt tørre, inden de kommes på dåser til senere brug.

Spiselige Blomster

'Spiselige blomster - Øjenfryd og velsmag' fra forlaget Koustrup & Co. er en lille, inspirerende bog i en perlerække af små, lækre, indbundne bøger, skrevet og illustreret af danske eksperter inden for have- og mad-segmentet.
Den erfarne fagbogsforfatter Anemette Olesen, der har udgivet mere end 50 bøger om mad, have og natur, har skrevet denne lille håndbog, hvor hun præsenterer de mest almindelige spiselige blomster, som man kan finde i blandt andet haven og skoven. Den lille bog er smukt og rigt illustreret af Kirsten Tind, og rummer også en række opskrifter og gode råd til hvordan og i hvilke sammenhænge blomsterne kan nydes.

Titel: Spiselige Blomster
Forfatter: Anemette Olesen
Illustreret: Kirsten Tind
Forlag: Koustrup & Co.
Bestilling: Bogen kan bestilles her

Loppemarkeder
Loppemarkeder: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^