Solhysteri?

Solhysteri? 

Af og til er de danske solråd blevet kaldt alt for restriktive, og senest har forskere udfordret myndighedernes anbefalinger med udtalelser om, at solens stråler gør mere godt end skidt for kroppen. Men kritikken af solrådene hviler på et meget tyndt og fejlbehæftet videnskabeligt grundlag, advarer Kræftens Bekæmpelse.

Solen på godt og ondt

Sollys har sund indflydelse på såvel humør som døgnrytme, ligesom solens stråler er en vigtig kilde til dannelse af D-vitamin i huden. Til gengæld bekræfter solide videnskabelige undersøgelser, at solens UV-stråler øger risikoen for hudkræft betydeligt. Derfor gælder det om at nyde solen med måde og forebygge solskoldninger og kræft med fornuftig soladfærd jf. myndighedernes anbefalinger, fastslår Kræftens Bekæmpelse.

Solråd baseret på solid videnskabelig evidens

Hvert år registreres mere end 12.000 nye tilfælde af hudkræft, hvoraf op imod 90% af alle tilfælde skyldes for store doser af uv-stråling fra solen eller solarier. Betegnelsen ’hudkræft’ dækker over to typer kræft; almindelig hudkræft og modermærkekræft. Almindelig hudkræft er den hyppigste, og er sjældent dødelig, mens modermærkekræft er den farligste, mest aggressive form for hudkræft, der i værste fald kan være dødelig. Derfor er der al mulig grund til at være opmærksom i solen, og huske at forebygge risikoen med de 3 gode solråd:

  1. Siesta
    Søg skygge mellem kl. 12 og 15, hvor  solens uv-stråling er stærkest. 
  2. Solhat
    Brug hat med bred skygge, løstsiddende tøj af tætvævet stof, tøj med særlig UV-beskyttelse samt solbriller.
  3. Solcreme
    Brug rigelige mængder solcreme UVA- og UVB-stråling. 

Vidste du:

  • at man, selv i skygge, udsættes for stråling fra himlen, også selvom man ikke får direkte sol.
  • at vand, hvidt sand og beton reflekterer 10 - 30% af UV-strålerne, hvilket vil sige, at man risikerer ekstra UV-stråling, når man fx opholder sig på stranden eller ved vandet.
  • at man opnår bedst beskyttelse under overdækning med stort udhæng, og hvis man ikke er i nærheden af reflekterende overflader.
  • at solhatten skal have bred skygge, der dækker hoved og ører, og skygger for ansigt og nakke, for at give god solbeskyttelse.
  • at løstsiddende tøj af tætvævet stof giver bedst beskyttelse.
  • at der findes tøj med særlig UV-beskyttelse.
  • at solbriller giver god beskyttelse mod UV-stråling og skader på øjnene.
  • at solcreme skal bruges i rigelige mængder: Én håndfuld solcreme til én krop
  • at solcremen ikke bør være primær beskyttelse, men særligt beskytte områder hvor tøj eller skygge ikke beskytter.
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipanroducentens 6 bedste råd.

 

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Forår
Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^