Smagen af det vilde forår

Kend de vilde urter: Skvalderkål, brændenælde, mælkebøtte, bøgeblade og ramsløg.

Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Skvalderkål
Aegopodium podagraria 

Fra tidligt forår vokser skalderkålen i løvskove og haver. Trods de fine grønne, hjerteformede blade, er urten temmelig upopulær blandt haveejere, fordi den, gennem forgrenede rodnet, hastigt breder sig til såvel græsplæne som bed. Samtidig gør rodnettet det svært, at komme urten til livs.
Til gengæld er skvalderkål god i salatskålen. Særlig delikat er forårets nye skud af skvalderkål, som bidrager med en fin krydret duft og smag. 

Ramsløg
Allium ursinum

Ramsløg er en vildtvoksende løgplante, der kan tilføje en fin og krydret smag til maden. Især forårets nye, lancetformede blade har en herlig duft og smag af hvidløg og forårsløg. Bladene kan dampes og nydes som tilbehør til forårets retter. De friske skud kan også snittes og bruge i salater, wokretter, som krydderi i supper og tærter, men også i pesto. Prøv også ramsløg som "det grønne drys" på smørrebrødet.

Bemærk: Giftlinjen får hvert år henvendelser om forgiftning efter forveksling af ramsløg og giftige planter som liljekonval og høsttidløs. Det er vigtigt at vide præcist hvad man har med at gøre, når man anvender vilde planter i madlavningen. Er man den mindste smugle i tvivl om det er ramsløg, bør man undlade at spise spise. Når ramsløg forveksles med liljekonval og høsttidløs, så er det fordi bladene ligner hinanden i form og farve, til gengæld dufter hverken liljekonval eller høsttidløs som ramsløg, som har en distinkt duft af hvidløg.  

 

Bøgeblade
Fagus

Når bøgen springer ud, er det forår - og det er også på denne tid af året, at man kan bruge de fine, små, lysegrønne skud i salatskålen. Senere på sommeren smager bladene bitre, men i maj har de en frisk grøn og nøddeagtig smag. 

Mælkebøtte
Taraxacum officinale

Mælkebøtten findes overalt i Danmark og blomstrer med store gule blomsterkurve fra april til juni. Blandt haveejere er mælkebøtten en sejlivet ukrudt, som holder græsset nede med kraftige bladrosetter, men mælkebøtten er også en nyttig urt, og her i foråret har de nye friske mælkebøtteblade en fin, let bitter smag, der er skøn i salaten. 

Brændenælde
Urtica dioica

Brændenælde er kendt for det smertefulde udslet den efterlader, når huden har været i kontakt med de små nåle, der sidder overalt på nælden. Men skoldes nælden et par minutter, kan brændenælden både håndteres og spises. Især brændenældens friske topskud har en fin aromatisk smag, der minder om spinat, og de kan, ligesom spinat, stuves, blendes til en dejlig suppe, bruges i wokretter, omeletter, tærter eller relish. 

For at undgå nældens små nåle på huden, så brug handsker, når du samler og håndterer de friskeplukkede brændenælder. Er du uheldig og kan mærke den sviende fornemmelse af nælderne, så kan du have held til at skrabe nålene af huden med kanten af en neglefil eller et kreditkort. Herefter kan smerten lindres ved at skylle med koldt vand eller natron opløst i vand.

Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patricks Day Parade 

Den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København med parader, irsk folkemusik og riverdance - og alle er inviteret - så længe man bare bærer noget i den irske nationalfarve, grøn.

Læs mere
Forår
Lad praktiske gøremål øge forbrændingen - Se hvor meget du forbrænder  

Vinterens mad og magelige livsstil kan meget vel have føjet et par kilo til idealvægten, men de kan faktisk, uden den store indsats, være væk igen inden strandsæsonen. Drop de hurtige mirakelkure og smid i stedet de ekstra kilo ved at øge forbrændingen gennem de daglige gøremål.

Læs mere
Forår
Få en blomstrende grøftekant i haven 

Mange haveejere holder af vilde blomsterenge, men hvad med at anlægge en grøftekant i haven? Her får du tips til haveprojektet, som fint kan gennemføres her i foråret.

Læs mere
Forår
Opskrifter: Varme hveder til Store Bededag  

Fredag den 13. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får…

Læs mere
Forår
Forårsoprydning i garderoben 

Sommeren er på vej, og det kan føles helt befriende at få pakket vintertøjet væk, så der bliver plads til sommergarderoben. Og når du nu er i gang, så skulle du måske se at få ryddet ud og skilt dig af med noget det, du har fået akkumuleret bagerst i dine skabe og skuffer. Mon der ikke er tøj, som…

Læs mere
Forår
Hugorm: Sådan mindsker du og din hund risikoen for hugormebid 

I foråret vågner hugormen, Danmarks eneste giftslange, efter sin lange vinterdvale. På denne årstid er de zigzag-stribede slanger stadig sløve, og derfor sene til at flygte, når de hører os komme. Derfor er det vigtigt at man tager sine forholdsregler, når man bevæger sig ud i naturen.

Læs mere
Forår
Blomsterfyrværkeri i Keukenhof 

Foråret i Holland er et botanisk festfyrværkeri med tulipanmark efter tulipanmark i alverdens fantastiske farver, så langt øjet rækker. Og i parken Keukenhof i Lisse, omkring 25 km syd for Amsterdam, venter en helt særlig oplevelse.

Her blomstrer ufattelige 7 millioner tulipaner og andre…

Læs mere
Forår
Livsstilsmesser 

Der er masser af dejlige oplevelser i vente på forårets smukke livsstilsmesser. Her finder du inspiration til dig og dit hjem, gode tilbud - og masser af hygge og atmosfære.

Læs mere
Forår
Forårets økodag 2022 

Kom på græs igen, og vær med til at lukke øko-køerne ud i foråret! Du er inviteret med til Økodag for første gang i tre år d. 10. april 2022 kl. 12. I år skal du booke din (gratis) billet på økodag.dk til den gård, du ønsker at besøge.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^