Stenbiderrogn er en fantastisk spise og bør spises ofte, når den er i sæson.

Sæson for stenbiderrogn 

Stenbiderrognen har gjort sit indtog hos fiskehandlerne, og det er tegn på forår. Her får du en dejlig opskrift med de fine små rogn.

Sæsonen er fra februar til maj, men kan variere i op til flere uger, alt efter hvor kold vinteren har været. De lækre små fiskeæg er altid dyrere i begyndelsen af sæsonen end senere, når de kommer i højsæson. Selve stenbideren spiser man sjældent, fordi den simpelthen ikke smager særlig godt, til gengæld er dens æg guddommelige.

Stenbiderrogn smager fantastisk sammen med rødløg og creme fraiche på toast, og skal det være ekstra lækkert, så kan vi anbefale at du prøver denne opskrift med rødbedesalat som er til 6 personer og hentet fra Trine Hahnemanns kogebogsklassiker 'Det skandinaviske køkken'.

Kartoffelkager med stenbiderrogn og rødbedesalat

6 personer

Rødbedesalat

 • 2 rødbeder på ca. ½ kg hver
 • saft af 1 lime
 • salt og friskkværnet peber

Stegte kartoffelkager

 • 600 g skrællede og revede kartofler
 • 4 forårsløg, finthakkede
 • 4 æg
 • 4 spsk havregryn
 • 1 spsk sesamfrø
 • 1 tsk revet muskatnød
 • 1 spsk timianblade
 • 2 spsk olivenolie


Til servering

 • 2 spsk finthakket purlog
 • 1½ dl cremefraiche 18%
 • 400 g stenbiderrogn


Sådan gør du:
Forvarm ovnen til 180 gr.
Kom rødbederne på en bageplade, og bag dem i ovnen i 30 minutter. Tag dem ud, og lad dem afkøle en lille smule, før de skrælles. Skær rødbederne i meget små tern, og vend dem med limesaft, salt og friskkværnet peber.

Lav imens kartoffelkagerne. Bland de revne kartofler, forårløg, æg, havregryn, sesamfrø, muskatnør, timianblade, salt og friskkværnet peber i en skål.

Kom olien på en stegepande, og lad den blive mellemvarm. Brug en lille ske til at forme kartoffelkagerne, og læg dem i olien. Pres dem ned, så de bliver flade. Steg dem på hver side i 5 minutter, eller til de er sprøde. Rør imens de hakkede forårsløg i cremefraichen.

Læg kartoffelkagerne på et fad. Kom 1 spsk. stenbiderrogn oven på hver kartoffelkage sammen med ½ spsk. rødbedesalat og lidt forårsløgcreme. Kværn til sidst lidt peber over dem, og server straks. Gerne med kold øl og snaps eller en god vin.

Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2023: Har du kendskab til et marked, vi ikke har med på oversigten? 

Med foråret og oprydning i kældre og loftsrum, er det igen blevet tid til loppemarkeder. Over hele landet står boderne klar, og her venter der masser af fine loppefund og dejlige oplevelser.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle…

Læs mere
^