Pollensæson i Danmark: Hvornår og hvilke pollen?

Selvom sneen stadig dækker landskabet, er hasselbuskens rakler allerede på vej. De gyldne, hængende rakler afslører, at pollensæsonen er i gang - selv midt i vinterkulden.

Pollenkalender: Se hvornår el, birk, græs og bynke blomstrer 

Hvis du er pollenallergiker, kender du sikkert følelsen af, at foråret og sommeren bringer mere end bare sol og varme. Pollensæsonen varierer fra år til år og afhænger af vejret – temperatur, vind og nedbør har stor betydning for, hvor meget pollen der er i luften. Tørt, solrigt og blæsende vejr får pollentallet til at stige, mens regn kan skylle pollen ned og give en midlertidig pause fra allergisymptomerne.

I Danmark strækker pollensæsonen sig typisk fra februar til september, og forskellige typer pollen dominerer afhængigt af årstiden. Her får du et overblik over, hvilke pollen der er mest udbredte, og hvornår de rammer hårdest.

Forår – træpollen fylder luften

Foråret markerer starten på pollensæsonen, hvor især træpollen kan give allergikere store udfordringer. De første pollen kommer allerede i februar, hvis vinteren har været mild.

  • El og hassel (februar – april)
    De første pollen i sæsonen, der ofte gør sig bemærket på milde vinterdage.
  • Birk (april – maj)
    En af de mest allergifremkaldende pollentyper, der kan give kraftige symptomer i foråret.

Sommer – græspollen topper

Når foråret går på hæld, tager græs- og bynkepollen over. Sommeren er særligt udfordrende for mange allergikere, da græs spreder pollen i flere måneder.

  • Græs (maj – august)
    Den mest almindelige pollenallergi, da græspollen er i luften i lang tid og findes mange steder.
  • Bynke (juli – september)
    Blomstrer sidst på sommeren og kan give kraftige allergiske reaktioner.

Sensommer og tidligt efterår – skimmelsvampesporer i luften

Når de fleste pollenallergikere begynder at få det bedre, dukker en ny udfordring op: skimmelsvampe. Disse sporer spredes især i fugtigt vejr og kan give allergiske symptomer hos nogle.

  • Cladosporium og Alternaria (juli – september)
    To af de mest udbredte skimmelsvampe i luften, som især kan genere personer med astma eller allergi.

Sådan tilpasser du dig pollensæsonen

Pollenmængden ændrer sig dag for dag, så det kan være en stor hjælp at holde øje med daglige pollental. På dage med højt pollental kan du tage dine forholdsregler ved at holde vinduerne lukkede, undgå udendørsaktiviteter midt på dagen og skylle håret om aftenen for at fjerne pollen. Få flere gode tips til forebyggelse af pollenallergi

St. Patrick’s Day: Fejr Irlands nationaldag med parade og musik
Forår
St. Patrick’s Day: Kom med til den irske nationaldag i København 

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day' lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade - en grøn parade, der lægger op til fest og farve i København på den irske nationaldag. Alle kan deltage i paraden - når bare de har noget grønt på, fx en hat, jakke eller en Shamrock, det klassiske…

Læs mere
Stokroser: Sådan sår og dyrker du stokroser i din have
Forår
Stokroser: Så stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Løbende næse: skyldes det allergi eller en virus?
Forår
Er det allergi eller forkølelse? 

Man kan godt være i tvivl om, hvorvidt de symptomer man oplever, skyldes allergi eller forkølelse. På denne tid af året florerer luftvejsvirus, og mange af symptomerne ved en forkølelse kan minde om pollenallergisymptomer. En af indikationerne for, at der kan være tale om allergi, er symptomernes…

Læs mere
Trin-for-trin guide til at dyrke krydderurter indendørs
Forår
Guide til forspiring i vindueskarmen 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Guide til beskæring af roser: Roser har godt af at blive beskåret
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Sådan flytter du roser uden at skade dem
Forår
Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge Haveselskabets gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, kan du sagtens flytte gamle veletablerede rosenbuske til…

Læs mere
Er det en vintergæk eller en dorothealilje? Få en guide til at kende forskellen ...
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Sådan skaber du forårsstemning med løgblomster
Forår
Luk foråret ind med løgblomster 

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Læs mere
Pollenallergi: 15 effektive råd til hverdagen
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Forår
Sådan fejres Sankt Patrick´s Day verden over 

Der er naturligvis ikke noget helt som at opleve St. Patrick’s Day i Irland, hvor festivalerne i Dublin og Armagh tiltrækker tusindvis af besøgende hvert år. Men hvis du ikke kan rejse til Irland, behøver du ikke at gå glip af stemningen. Rundt omkring i verden fejres dagen med parader, grønne…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Dyrk grøntsager året rundt' – en praktisk almanak til økologisk havebrug
Yen Frydensberg Egebak - Dyrk grøntsager året rundt

Drømmer du om en køkkenhave, hvor du kan høste friske grøntsager hele året? 'Dyrk grøntsager året rundt' er en komplet guide til både nybegyndere og erfarne haveejere, der ønsker at blive selvforsynende med sæsonens bedste råvarer.

Læs mere
Havebog: Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Shopping
^