Tråd kurve stabelbare House Doctor
Heathcote & Ivory Morris & Co.
Dørmåtte Rivièra Maison
Havekrukke - Bergs Potter
Kategori: Forår

På Økodag kan man smage på økologien, komme helt tæt på dyrene, blive klogere på økologisk landbrug, og se hvilken forskel økologien gør for dyrenes trivsel. På mange af gårdene kan børnene også lege i halmlegepladser, bage snobrød, tage pedaltraktorkørekort og klappe de små kalve. Foto: Henrik Hoeg

Økodag med forårsoplevelser for hele familien
Redaktionen

Tag med ud og oplev foråret på søndag, når 59 økologiske landmænd landet over åbner stalddørene og lukker deres forårskåde økologiske køer ud på græs. Klik ind og se, hvor det sker.

Invitation til Økodag 2019

Søndag den 14. april er danskerne inviteret ud på landet for at fejre foråret sammen med de økologiske køer og økologiske landmænd. I år er det 15. gang, at de økologiske landmænd sammen med Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier holder Økodag. Siden den første Økodag i 2005 har mere end 1,7 millioner danskere været med til at lukke de økologiske køer på græs.

"Økodag giver et stærkt førstehåndsintryk af, hvilken forskel det gør for dyrenes velfærd at komme ud på græs. Det er svært ikke at blive glad i låget af det livsbekræftende syn af kåde øko-køer, der spurter ud på marken i den friske forårsluft" siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Foto: Henrik Hoeg

Oplev den økologiske gård

På gårdene  kan man smage på økologien, komme helt tæt på dyrene,  blive klogere på økologisk landbrug, og se hvilken forskel økologien gør for dyrenes trivsel. På mange af gårdene kan børnene også lege i halmlegepladser, bage snobrød, tage pedaltraktorkørekort og klappe de små kalve.

Fokus på klima

På gårdene ved Økodag kan gæsterne også blive klogere på, hvordan klima og økologi hænger sammen, og hvordan de økologiske landmænd arbejder med at gøre deres mælkeproduktion mere klimavenlig.

"Økologiske mælkeproducenter har særlig mange græsmarker, fordi køerne skal på græs, og fordi køerne skal have meget grovfoder. Og selvom græsset ikke redder klimaet alene, så har græs den klimaeffekt, at det hiver CO2 ud af luften og lagrer det som kulstof i rødderne og i jorden" siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Stadig langt fra klimamål

Græsset på de 59 gårde til Økodag binder tilsammen cirka 31.000 ton CO2 om året. Det svarer til CO2-udledningen fra 31.000 gennemsnitsdanskeres årlige flyrejser. Set over en hundredeårig periode vil 10% af kulstoffet forbliver lagret i jorden. Tallet skal derfor ses som et øjebliksbillede. Over hundrede år vil pløjefri dyrkning, mangeårige græsmarker og skovlandbrug ændre betydeligt på andelen af blivende kulstof i jord og biomasse.

Forskning viser, at målt per liter mælk, er klimaaftrykket nogenlunde det samme for økologisk og konventionel mælkeproduktion. Forskningen viser også, at økologisk landbrug har en mindre udledning af klimagasser pr. hektar, og at økologien vinder yderligere på andre parametre som beskyttelse af drikkevand og naturindhold. Det skyldes blandt andet den store andel af græs på markerne, og at økologerne ikke anvender pesticider og kunstgødning.

"Selvom der i dag findes enkelte, klimaneutrale økologiske mælkeproduktioner, så er det vigtigt at understrege, at mælkeproduktion generelt har lang vej til klimaneutralitet" siger Per Kølster.

Find en gård 

www.økodag.dk findes en beskrivelse af, hvad man kan opleve på de 59 værtsgårde. Det er også her man kan læse om gårdens konkrete klimaforbedringer. Gårdene holder åbent mellem klokken 10 og 14 søndag den 14. april, og køerne lukkes ud præcis klokken 12. Kom gerne i god tid – nogle steder skal man dele oplevelsen med tusindvis af andre gæster. 

Vidste du at … 

  • Alle økologiske køer kommer ud på græs i sommerhalvåret fra april til november?
  • Cirka hver tredje liter mælk, som bliver solgt i Danmark, er mærket med det røde Ø?
  • Økodag er Danmarks største nationale fødevare- og landbrugsevent?
Forår
Musikfestivaler 2019

Festivalsæsonen er i fuld gang og hen over sommeren afvikles mere end 20 fantastiske musikfestivaler med lyd og rytmer i enhver genre, for enhver smag og for musikelskere i alle aldre. Her kan du opleve nogle af tidens største danske navne; Mø, Oh Land, The Minds of 99 og Saveus, internationale...

Læs mere
Forår
Hyldeblomstpandekager

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Mode nyheder forår 2019

Pift -garderoben op med lækre nyheder fra forårskollektionerne. Se de yndige kjoler fra Soulmate, som også kan bruges som tunika og matches med jeans. Kollektionen fra gia + lisva byder blandt andet på smukke skjortekjoler i flere farver samt lækre basic sommerbluser i fineste, tynde...

Læs mere
Forår
Opskrifter: 20 skønne grønne salater

Vælg afgrøder der er i sæson, så får du mest smag og næring ud af dine grøntsager, opfordrer Dansk Gartneri. Lige nu kan du fx nyde små, nye kartofler, asparges og friske krydderurter i salaten.
Find inspiration blandt 20 skønne salatopskrifter og tips fra blandt andet Lone Kjær, Louisa Lorang,...

Læs mere
Forår
MIT HJEM er MIT SLOT 2019

Fra onsdag den 29. maj til søndag den 2. juni danner Haveselskabets Have på Frederiksberg de mest idylliske rammer for en af årets største og mest alsidige bolig- og havemesser, når MIT HJEM er MIT SLOT, for 24. år i træk, igen slår dørene op.

Læs mere
Forår
Thomas Laursen: Forårets vilde urter har saftighed og solstrejf

Så kom foråret med solskin og lune dage. Snart bugner grøntafdelingen af solmodne bær og friske, danske grøntsager. Men har man en stærk længsel efter smagen og duften af friskt og grønt, så behøver man ikke vente. Overalt er foråret på vej – både i skoven, på engen og i grøfterne.

Læs mere
Forår
Rabarbertid

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de fine stilke fra jordbærrabarber, som er en af forårets første sorter, saftige og fulde af smag. Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og lagkager såvel som i kompot til rodfrugter, fjerkræ, salat, is, jordbær og ost.

Læs mere
Forår
Salat med vilde urter

Pluk og nyd den dejligste forårssalat med spæde grønne bøgeskud, mælkebøtter og skvalderkål. Det er lige nu, at de vilde urters smag er helt i top!

Læs mere
Forår
Med masser af purløg

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor, og som skal bruges flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Forår
Syrener i flor

Ingen blomsterbuske er så overdådige som syrenen i maj. Lige nu blomstrer de overalt med grene fulde af yndige små blomster i alverdens betagende farver og nuancer.
Overvejer man at sætte en syrenbusk i haven, men er i tvivl om hvilken sort man skal vælge, så kan man lige nu, hvor Heides...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Seneste shop annoncer
Stor vaskebalje i emalje

Stor vaskebalje i emalje

Duftfrisker til klædeskab

Duftfrisker til klædeskab

Rengøringskurv Simple Goods

Rengøringskurv Simple Goods

Galvaniseret spand

Galvaniseret spand

Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller...

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
01.10.2019

Mobbeofre bliver mere syge og tjener mindre resten af livet

Dr.dk

Mobning i barndommen trækker dybe spor ind i voksenlivet, viser forskning. Selv i en alder af 50 år døjer mange mobbeofre med depression, selvmordstanker og angst. De har større risiko for at få blodpropper, og de tjener mindre end gennemsnittet.

 

Læs mere


26.09.2019

Ny rapport: Danskerne ved for lidt om demens

Alzheimerforeningen.dk

Viden om demens er nøglen til forståelse af nogle af de mest tabubelagte sygdomme, vi kender. Og forståelse er noget af det, dem der lever med sygdommen til hverdag, efterspørger allermest. Desværre står det sløjt til med danskernes viden om demens, viser en ny befolkningsundersøgelse, som YouGov... Læs mere


25.09.2019

Svært overvægtige mister oftere jobbet og har sværere ved at finde et nyt

Sdu.dk

Risikoen for at blive arbejdsløs er markant højere for personer med svær overvægt, viser nyt dansk studie, hvor 87.000 danskeres jobsituation er fulgt gennem længere tid ...

Læs mere


03.09.2019

Fortsat skæv kønsfordeling

Kvinfo.dk

Kvindelige studerende er på vej ind på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Men det går langsomt, og når rekordmange unge i disse dage begynder deres studieliv, er der fortsat flest kvinder at finde på uddannelser inden for omsorg og pleje. Unge mænd begynder derimod på tekniske og... Læs mere


06.08.2019

Copenhagen Pride Week 2019

Copenhagenpride.dk

Copenhagen Pride Week 2019 løber af stablen i alle regnbuens farver fra tirsdag den 13. august til søndag den 18. august 2019, hvor københavnerne tager godt imod forventede festende 85 nationaliteter. Læs mere


14.06.2019

Hjerteforeningen: E-dampere har større risiko for hjerte-kar-sygdom

Hjerteforeningen

Nye undersøgelser foretaget af forskere fra Stanford University peger på, at særligt smagsstofferne i rygevæsken øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme markant i forhold til, hvis du ikke ryger. Det her er et endnu klarere bevis for, at e-cigaretter er skadelige, siger tobaksekspert fra... Læs mere


Arkiv

Send en hilsen
^