Kategori: Forår
DIY: Lav spirepotter af avispapir og dyrk planter fra frø

Det er sjovt, nemt, billigt - og ikke mindst dybt tilfredsstillende at frøså eller stiklingsformere sine egne planter, skriver forfatter Karina Demuth i bogen 'Krukker og højbede'. Og så er mange sommerblomster og grøntsager faktisk super nemme at kultivere fra frø. Her bringer vi Karina Demuths tips til, hvordan du selv kan lave spirepotter og komme i gang med at gro dine egne sommerblomster, urter og grøntsager.

Valg af potte og jord

Det første spørgsmål, der melder sig, når man skal i gang med at så, er: Hvad er optimalt at plante i? Og her fortæller forfatteren, at mulighederne er mange:
"Du kan så i en lav kasse, i små potter eller i briketter af tørvestrøelse. Det vigtige er, at der er et godt dræn, og at jorden er porøs, steril og næringsfattig" forklarer Karina Demuth. "Køb altid en rigtig så- og priklejord. Havejord duer slet ikke, og almindelig pottemuld er heller ikke god, fordi det er tilsat gødning."

De fleste frø skal have lidt varme for at få spiringen i gang, så derfor anbefaler Karina Demuth, at man har de nysåede potter stående i vindueskarmen - især i de tidlige forårsmåneder. Andre frø, som fx frø fra purpursolhat og storkenæb, spirer først efter at have fået kulde, og skal derfor først i køleskabet i nogle uger. Denne type frø kaldes kuldekimere og kan godt være lidt vanskelige at have med at gøre. Derfor opfordrer Karina Demuth til, at man følger de anvisninger der fremgår bag på frøposen.

Sådan dyrker du dine egne planter fra frø:

  • Fyld potten med jord og vand godt. Så små frø nær overfladen og store frø lidt dybere. Drys til sidst lidt grus over jorden, så det lige akkurat dækker. Anbring potten lyst og lunt. Dæk den med et stykke klart glas eller husholdningsfilm. Det holder jorden varm og fugtig og fremmer spiringen.
  • Fjern låget, når planterne har fået deres første rigtige blade. Derefter er det tid til at tynde ud eller prikle – dvs. dele de små spirer ud i potter, hvor der er plads til at vokse. Vælg de stærkeste ud og kasser resten. Det er hårdt at smide de mange små spirer væk, men gør det alligevel. Ellers holder de bare hinanden nede, og ingen af dem bliver rigtig til noget som helst.

Lad planterne stå og sunde sig i et par uger, og vand derefter med en meget tynd opløsning af flydende gødning. Vent med at sætte dem udenfor, til risikoen for nattefrost er overstået. Væn langsomt planterne til at være ude. Kold nattevind og skarp sol kan være hård ved de små nye, så start evt. med at stille dem ud et lunt og let skyggefuldt sted om dagen, og tag dem ind om natten. Herefter er der kun kort tid til et frodigt blomsterflor, der varer hele sommeren, eller gode grøntsager, der kan høstes til langt ind i efteråret.

Frø kan sås og trives i:

  • Spirebriketter
    Briketter af tørv er er nemme at have med at gøre, og så er de med garanti uden smittekim.
  • Hjemmelavede spirepotter
    Lav små potter ved at folde et stykke avispapir i den ønskede højde, sno strimlen omkring et glas, fold bunden på plads og luk med et lille stykke tape.
  • Æggebakker
    En ganske almindelig æggebakke er glimrende som spirebakke. Så frøene tyndt, så trives planterne godt.
  • Drivbænk
    I en drivbænk er der varmt og fugtigt som i et drivhus, hvilket er optimale betingelser forspiring og forspiring.

Krukker og højbede af Karina Demuth 

Uanset om udgangspunktet er en lille altan, et gårdrum, en terrasse eller et hjørne i haven, så kan pladsen indrettes som hyggeligt uderum, man kan få glæde af sommeren igennem. 

Med bogen 'Krukker og højbede' deler journalist og inkarneret have-entusiast, Karina Demuth, ud af sin store erfaring og kreative idéer til den lille have. Bogen er fuld af tips og konkrete ideer til, hvordan man nemt og billigt indretter en hyggelig lille oase med krukker, plantekasser og højbede. Og den gode nyhed er, at det ikke kræver de store kundskaber at skabe noget unikt og personligt på forholdsvis kort tid.
Senere er der masser af muligheder for at forfine udtrykket, for krukker og højbede er nemlig også den sjove og hyggelige genvej, når man vil skabe rum og stemning, snyde øjet, trylle med farver, udvide eller markere grænserne og lege med symmetri, perspektiv, frodighed og blikfang.

Titel: Krukker og højbede 
Forfatter: Karina Demuth
Forlag: Politikens Forlag
Bestilling: Bogen kan bestilles her

Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2023: Har du kendskab til et marked, vi ikke har med på oversigten?

Med foråret og oprydning i kældre og loftsrum, er det igen blevet tid til loppemarkeder. Over hele landet står boderne klar, og her venter der masser af fine loppefund og dejlige oplevelser.

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle…

Læs mere
^