Krydderurter i potter 

Det er nemt at dyrke krydderurter i potter på altan og terrasse, og også super nemt at få dem til at trives. Med kønne krydderurter i krukkehaven er du selvforsynende med duftende, frisk grønt til din mad sommeren igennem. Her i slutningen af april, når der ikke længere er risiko for frost, er det tid til at så krydderurter, og vi kan allerede nu garantere, at du vil nyde at have adgang til egne friske krydderurter som fx basilikum, brøndkarse, citronmelisse, purløg og mynte.

Sådan lykkes det

  • Krydderurtefrø forspires i små potter et par centimeter under såjorden. Frøene og siden de små spirer og kimblade, skal have det lunt, og har det godt under husholdningsfilm i en solrig vindueskarm.
  • Når krydderurten har fået sine første blivende blade skal den pantes om i potte med en mere næringsrig jord. Vælg urtepotter, der ikke er alt for store, og som har et hul i bunden. Krydderurter trives ikke i for våd jord, så læg et lag lecakugler i bunden af potten som dræn og fyld op med jord. Plant dine spirer og vand.
  • Lad ikke jorden tørre ud mellem vandingerne. Krydderurter i krukke tåler mindre tørke end krydderurter i bed.
  • Giv planterne lidt gødning hver anden uge. Krydderier er ikke så næringskrævende, men har bedst af, at få lidt næring når de vokser i krukker.


5 super nemme og anvendelige favoritter

  1. Basilkum
    Findes i mange forskellige varianter og er helt uundværlig i italienske retter som pasta, salater, pizza, friskbagt focaccia med pesto og små delikate tapas. Basilikum trives bedst i læ og sol, hvor den vokser flittigt. Læs mere

  2. Karse og brøndkarse
    Frisk karse er en skøn og krydret urt, som ikke kan undværes på æggemaden. Karse er også godt til stenbidderrogn, røget laks, tartar med rå æggeblomme og friterede kapers, og til grillet sommersalat med kinakål og kapers. Læs mere

  3. Citronmelisse
    Citronmelisse er nem at dyrke i haven og i krukkehaven på altanen såvel som i vindueskarmen. Krydderurten med den friske citrussmag er skøn i både salater, fiskeretter og desserter, men udtræk af citronmelisse har også en antibakteriel effekt og bruges til fremstilling af indrende salver og omslag. Læs mere

  4. Purløg
    Frisk purløg er den lette og delikate løgsmag perfekt til mange af forårets retter. Læs mere

  5. Mynte
    Dyrk flere fantastiske sorter af mynte i krukkehaven. De er super robuste og vokser flittigt sommeren igennem. Læs mere

Få en sund, tæt og velplejet græsplæne
Forår
Sådan får du en flot græsplæne - 4 vigtige haveråd 

I foråret, når græsplænen ikke længere er alt for våd, skal blade og sidste års visne græs rives sammen for at sikre luft til græsrødderne og de nye græsspirer. Desværre fremmer det også væksten af mos i plænen. Mos trives gennem vinteren og kan derfor have et forspring, når foråret starter.

Læs mere
Frost i køkkenhaven
Forår
Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men med udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Læs mere
Hjemmedyrkning af grøntsager
Forår
Kickstart dyrkning af grøntsager og krydderurter på kun 30 minutter 

Dyrkning af egne grøntsager hitter! Mere end en tredjedel af danskerne dyrker selv deres krydderurter og grøntsager, og flere har mod på at anlægge en køkkenhave.

Læs mere
Japan i foråret; Historiske seværdigheder og traditioner
Forår
Rejser: Oplev det japanske forår 1 

På intet tidspunkt af året er det så oplagt at besøge Japan som i april, når kirsebærtræerne blomstrer. Fra nord til syd prydes det ikoniske landskab af lyserøde kirsebærblomster, kendt som sakura. Det er et betagende syn, og et af de mest ikoniske symboler på forår, som japanerne fejrer med…

Læs mere
Forår
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Sommertid - En time frem eller tilbage
Forår
Sommertid - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

Natten mellem lørdag den 30. marts og søndag 31. marts 2024 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt 

Det er så herligt, når sommersolen vælter ind ad vinduerne - især hvis de er rene! Trænger de til en omgang, kan det hurtig klares. Frem med spand og svaber! Her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Forår
Luk foråret ind med løgblomster 

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Shopping
^