uw essay help need someone write my paper resume pro
Kunstplakat af Farah Atassi
Loungestol i flet fra House Doctor
Eichholtz Cesare bænk
Laforma 3-personers havesofa i massiv teak
Kategori: Forår
Ikke alle oplever det store energiboost i foråret
Redaktionen

For de allerfleste føles forårssol, frisk luft og lunere dage så befriende, at det automatisk løfter humøret. Nogle har imidlertid svært ved at finde den store forårsbegejstring. De slæber sig gennem dagen og føler sig skidt tilpas og overvældet af træthed.

Fænomenet er faktisk ikke så ualmindeligt, og har tilsyneladende en naturlig forklaring. Ifølge undersøgelser skyldes forårstræthed formentligt forstyrrelser i hjernens melatoninniveau. Melatonin er det hormon i hjernen, der styrer døgnrytmen, men det udskilles kun i mørke, og med forårets øgede dagslys, forsinkes produktionen, hvilket kan resultere i nedsat energiniveau, hukommelses- og koncentrationsbesvær, træthed og humørsvingninger.

Symptomerne kan variere i styrke, men i værste fald betyde, at man har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Uden det forårsboost, som andre oplever, kan man nemt foranlediges til at tro, at det drejer sig om en slem virus.

Hos lægen vil man sandsynligvis blive opfordret til at tage melatonin som døgnrytmeregulerende kosttilskud, men selvom der er ikke rapporteret om alvorlige bivirkninger, så oplever nogen svimmelhed, kvalme og hovedpine.

6 metoder, der forebygger forårstræthed

Der er til gengæld flere metoder, der kan hjælpe dig med at skabe balance i melatoninniveauet, og dermed mindske de symptomer, du oplever:

  1. For at stabilisere din døgnrytme, er det vigtigt at have faste sengetider hver dag – også i weekenden.
  2. Brug mørklægningsgardiner, så du lukker lyset ude, når du skal sove og så du ikke vågner ved første solstrejf.
  3. Brug mere tid udenfor. Gå ture, oplev naturens forandring og forårets dufte og lyde. Lad solbrillerne blive derhjemme. Hjernen har brug for dagslys, for at kunne skelne mellem dag og nat.
  4. Tag billeder af naturen på dine gåture. Disse kan siden bruges til at visualisere og reflektere over de positive oplevelser, du har haft undervejs og virke beroligende. Mobiltelefonen må dog under ingen omstændigheder være tændt i soveværelset, da lyset fra mobiltelefonens blåviolette lys påvirker søvnen.
  5. Find ro med fem ord, som du forbinder med positive følelser fx havet, solopgang, forårsblomster, brise og sommermad.
  6. Find energi med fem ord, der i rækkefølge forbindes med stigende energiniveau, fx slumre, vågne, vejrtrækning, fokusering, energi. Forud for en opgave, et møde eller en køretur, kan du, ved at gennemgå ordene og mærke følelsen bag hvert ord, føle dig samlet og klar.

Når du mærker, at du så småt får styr på søvnen og får mere overskud, så lad være med at have urealistiske forventninger til hvad du magter. Værn om dig selv, hold fast i rutinerne og gør alt hvad du kan, for ikke at stresse.

Forår
Syrener - Sådan varer de længst

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2023: Har du kendskab til et marked, vi ikke har med på oversigten?

Med foråret og oprydning i kældre og loftsrum, er det igen blevet tid til loppemarkeder. Over hele landet står boderne klar, og her venter der masser af fine loppefund og dejlige oplevelser.

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder Jylland 2023

I foråret og hen over sommeren afvikles loppe- og kræmmermarkeder over hele landet. Her får du overblik over markederne i Jylland forår, sommer og efterår 2023.

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at...

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs...

Læs mere
Forår
Nye bogudgivelser til et forår med harmoni og velvære

Blandt forårets nye bogudgivelser er mange dejlige og inspirerende fagbøger, skrevet af nogle af Danmarks dygtigste forfattere. Her deles rundhåndet ud af ekspertviden indenfor emner som haven og naturen, livsstil, sundhed og velvære.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter...

Læs mere
Forår
Sommerens dejligste: Morgenfrue

Den fine morgenfrue er med sine strålende gule og orange kronblade en af sommerens mest betagende og bedårende blomster. Morgenfruens latinske navn, Calendula Officinalis, betyder ’lille kalender’, hvilket muligvis refererer til at blomsten folder sig ud i takt med solens gang på himlen hen over...

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Seneste shopannoncer
WILLOW TREE -OUR GIFT

WILLOW TREE -OUR GIFT

Lykketrold Julemand med rensdyr

Lykketrold Julemand med rensdyr

Bambus t-shirt fra Copenhagen Bamboo

Bambus t-shirt fra Copenhagen Bamboo

Øreringe Mette Scherning

Øreringe Mette Scherning

Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller...

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle...

Læs mere
Shopping
Loppemarkeder 2023
^