Opskrifter: Varme hveder til Store Bededag

Opskrifter: Varme hveder til Store Bededag  

Fredag den 13. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får du Fuldkornspartnerskabet opskrift på de lækreste varme hveder, som vi kan anbefale nydes med koldt smør med sydesalt fra Thise eller med en hurtig hjemmelavet marmelade.

16 stk. 

Ingredienser:

  • 3 dl vand
  • 3 dl mælk
  • 25 g gær
  • 3 æg
  • 50 g sukker
  • 2 tsk kardemomme
  • ca. 525 g hvedemel
  • ca. 525 g hvid hvedemel (fintmalet fuldkornsmel)
  • 10 g salt
  • 50 g blødt smør

Opskrift:

  • Opløs gæren i en lille sjat vand. Tilsæt dernæst det resterende vand, mælk, 2 æg (det sidste gemmes til pensling), sukker og kardemomme og bland det godt. Tilsæt så salt, smør, 500 g hvedemel og 500 g hvid hvedemel.
  • Rør ingredienserne sammen og ælt dejen i 6 minutter på køkkenbordet.
  • Tilsæt det sidste mel, hvis det er nødvendigt for at få en elastisk og smidig dej. Kom dejen tilbage i skålen og lad den hæve tildækket i 2 timer et lunt sted.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord. Rul dejen til en pølse og del den i 16 lige store stykker.
  • Form stykkerne til boller og placér dem med 3 cm mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad bollerne hæve tildækket 2,5 timer et lunt sted.
  • Slå det tredje æg ud i en skål eller kop, pisk let og pensl hvedeknopperne.
  • Bag hvederne ved 220 grader i 12-14 minutter.
  • Afkøl dem på en bagerist.

Tip:

  • Mangler du et lunt sted til at hæve dit brød, kan du tænde lampen i din ovn inden du går i gang med at lave dejen. Den vil skabe nok varme til at gøre ovnen lun. Ønsker du en blød skorpe på dine hveder, så dæk dem med et viskestykke, mens de køler af.

Opskrift: Nem marmelade 

Ingredienser:

  • 100 g frosne brombær
  • 3 søde og modne pærer
  • 1½ dl sukker
  • 3 spsk friskpresset citronsaft

Fremgangsmåde:

  • Tø brombærrene op. Skræl pærerne, skær dem i mindre stykker og blend dem i en blender.
  • Tilsæt sukker og citronsaft og blend til massen er ensartet og jævn.
  • Tilsæt brombær og fordel brombærrene i pæremassen.
  • Syltetøjet kan opbevares køligt i 1-2 dage - men nydes bedst friskt og fx til nybagte hveder. 

Store Bededags oprindelse

Store Bededag stammer ifølge National Museet fra en forordning, som blev udstedt i 1686. Dagens formelle navn var ”ekstraordinær, almindelig bededag”, og den blev placeret den fjerde fredag efter påske.

Dagen var én af i alt 3 faste-og bededage, som blev indført takket være Hans Bagger, som var biskop i Roskilde fra 1675 til 1693. Store Bededag startede allerede aftenen før. Klokken 18 skulle der ringes med kirkens største klokke, og så skulle 'boder, kældre og kroer', som solgte drikkevarer lukke. Næste dag skulle alle komme i kirke - i ordentlig tid og ædru.

Forår
Thomas Laursen: Forårets vilde urter har saftighed og solstrejf 

Så kom foråret med solskin og lune dage. Snart bugner grøntafdelingen af solmodne bær og friske, danske grøntsager. Men har man en stærk længsel efter smagen og duften af friskt og grønt, så behøver man ikke vente. Overalt er foråret på vej – både i skoven, på engen og i grøfterne.

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patricks Day Parade 

Den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København med parader, irsk folkemusik og riverdance - og alle er inviteret - så længe man bare bærer noget i den irske nationalfarve, grøn.

Læs mere
Forår
Lad praktiske gøremål øge forbrændingen - Se hvor meget du forbrænder  

Vinterens mad og magelige livsstil kan meget vel have føjet et par kilo til idealvægten, men de kan faktisk, uden den store indsats, være væk igen inden strandsæsonen. Drop de hurtige mirakelkure og smid i stedet de ekstra kilo ved at øge forbrændingen gennem de daglige gøremål.

Læs mere
Forår
Få en blomstrende grøftekant i haven 

Mange haveejere holder af vilde blomsterenge, men hvad med at anlægge en grøftekant i haven? Her får du tips til haveprojektet, som fint kan gennemføres her i foråret.

Læs mere
Forår
Forårsoprydning i garderoben 

Sommeren er på vej, og det kan føles helt befriende at få pakket vintertøjet væk, så der bliver plads til sommergarderoben. Og når du nu er i gang, så skulle du måske se at få ryddet ud og skilt dig af med noget det, du har fået akkumuleret bagerst i dine skabe og skuffer. Mon der ikke er tøj, som…

Læs mere
Forår
Hugorm: Sådan mindsker du og din hund risikoen for hugormebid 

I foråret vågner hugormen, Danmarks eneste giftslange, efter sin lange vinterdvale. På denne årstid er de zigzag-stribede slanger stadig sløve, og derfor sene til at flygte, når de hører os komme. Derfor er det vigtigt at man tager sine forholdsregler, når man bevæger sig ud i naturen.

Læs mere
Forår
Blomsterfyrværkeri i Keukenhof 

Foråret i Holland er et botanisk festfyrværkeri med tulipanmark efter tulipanmark i alverdens fantastiske farver, så langt øjet rækker. Og i parken Keukenhof i Lisse, omkring 25 km syd for Amsterdam, venter en helt særlig oplevelse.

Her blomstrer ufattelige 7 millioner tulipaner og andre…

Læs mere
Forår
Livsstilsmesser 

Der er masser af dejlige oplevelser i vente på forårets smukke livsstilsmesser. Her finder du inspiration til dig og dit hjem, gode tilbud - og masser af hygge og atmosfære.

Læs mere
Forår
Forårets økodag 2022 

Kom på græs igen, og vær med til at lukke øko-køerne ud i foråret! Du er inviteret med til Økodag for første gang i tre år d. 10. april 2022 kl. 12. I år skal du booke din (gratis) billet på økodag.dk til den gård, du ønsker at besøge.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^