Kategorier: Forår  -  Haven & altanen
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

"Næsten uden undtagelse har de fleste af dem, der ringer for at få hjælp til græsset, problemer med mos i plænen. Når der er mos i plænen, er det udtryk for, at græsset ikke trives, og det vokser derfor ikke, som det skal - hvis man vel at mærke gerne vil have en flad, ensartet plæne," siger Louise Møller, havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

Derfor trives mos i de danske plæner


Det danske vinterklima er typisk fugtigt og mildt, og det giver optimale betingelser for mos. Derfor skal man som haveejer selv hjælpe med at skabe optimale vækstbetingelser for græsset, hvis man helt vil undgå mos i plænen. Men mange haveejere slår også græsset ofte for at holde småblomster og mælkebøtter væk fra plænen og eftersår græs, når der opstår pletter i plænen.

Kortklippet plæne uden mos

 • Fjern mos i april/maj

  Er der mos, skal du starte med at fjerne det, for det forsvinder ikke af sig selv. I foråret er de gullige mospuder nemme at få øje på, sidder løst og derfor nemme at fjerne.
 • Græs elsker gødning

  Ved at skabe optimale vækstbetingelser for græs, overtager det mossets plads i plænen. Så græs på de bare pletter og tilsæt gødning. Gøder du græsset, vokser det mere, og du skal derfor indstille dig på at klippe det oftere og i perioder op til to gange om ugen, hvis du går efter golfbane-looket.

Effektive redskaber   

 • Manuel plænelufter

  Er der mos i et større område af haven, så er det en god idé, at bruge en plænelufter. Plænelufteren har galvaniserede tænder, og med den får du fjernet mos og filtlag fra plænen, hvilket øger plænens luft-, vand- og næringsabsorbering.

 • Vertikalskærer

  En vertikalskære er en elektrisk maskine med indbygget mosrive. Riven løsner mos og hvilket øger plænens luft-, vand- og næringsabsjælper plænen med at ånde.

  Brug kun maskinen i tidligt forår og efterår, når jorden er fugtig og blød. Brug ikke mosfjerneren i tør og hård jord.
 • Moskniv til plæneklipper

  I stedet for at købe en disideret maskine til opgaven, så kan du på nogle plæneklippere montere mosrive og moskniv.
 • Eddike, salt og sulfo

  Måske er du bekendt med hjemmeopskriften 'eddike, salt og sulfo' til bekæmpelse af ukrudt. Problemet er at miksturen ikke kun kvæler ukrudt, men også andre planter i det sprøjtede område. Derfor har Miljøstyrelsen udstedt forbud mod brugen af de ellers lettilgængelige midler.
 • Kemisk mosfjerner / pesticider

  Med ovenstående råd til at fjerne mos, burde det ikke være nødvendigt at anvende pesticider, men der findes midler, der sprøjtes på græsset og bekæmper mosset.

  Når man vælger mosmidler, må du kun anvende midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen. Godkendelsen betyder, at midlet er gennemtestet, så det ikke er skadelig for mennesker, dyr og miljøet.

  Som privatperson kan du købe og anvende pesticider, der sælges som klar-til-brug eller midler med lav risiko, hvilket ifølge Miljøstyrelsen fx er produkter med koncentreret pelargonsyre.

Se listen over pesticider, der er godkendt til salg til private (6. februar 2023).

Loppemarkeder
Loppemarked på Sjælland 2023 

I foråret og gennem hele sommeren afvikles loppe- og kræmmermarkeder over hele landet. Her får du overblik over markederne på Sjælland 2023.

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Forår
Er det en vintergæk? 

Et sikkert tegn på at vi endelig går mod lysere og lunere dage, er forårets små blomster: Krokus, perlehyacint .. . og selvfølgelig vintergækker. Men kaldes den lille, hvide klokkeformede blomst med den grønne prik på kronbladene også vintergækker?

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Forår
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

Natten mellem lørdag 25. marts og søndag 26. marts 2023 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipanroducentens 6 bedste råd.

 

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patricks Day Parade 2023 

Den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København med parader, irsk folkemusik og riverdance - og alle er inviteret - så længe man bare bærer noget i den irske nationalfarve, grøn.

Læs mere
Forår
Lad praktiske gøremål øge forbrændingen - Se hvor meget du forbrænder  

Vinterens mad og magelige livsstil kan meget vel have føjet et par kilo til idealvægten, men de kan faktisk, uden den store indsats, være væk igen inden strandsæsonen. Drop de hurtige mirakelkure og smid i stedet de ekstra kilo ved at øge forbrændingen gennem de daglige gøremål.

Læs mere
Forår
Få en blomstrende grøftekant i haven 

Mange haveejere holder af vilde blomsterenge, men hvad med at anlægge en grøftekant i haven? Her får du tips til haveprojektet, som fint kan gennemføres her i foråret.

Læs mere
Forår
Luk foråret ind med løgblomster 

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^