Kategorier: Forår  -  Haven & altanen
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

"Næsten uden undtagelse har de fleste af dem, der ringer for at få hjælp til græsset, problemer med mos i plænen. Når der er mos i plænen, er det udtryk for, at græsset ikke trives, og det vokser derfor ikke, som det skal - hvis man vel at mærke gerne vil have en flad, ensartet plæne," siger Louise Møller, havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

Derfor trives mos i de danske plæner


Det danske vinterklima er typisk fugtigt og mildt, og det giver optimale betingelser for mos. Derfor skal man som haveejer selv hjælpe med at skabe optimale vækstbetingelser for græsset, hvis man helt vil undgå mos i plænen. Men mange haveejere slår også græsset ofte for at holde småblomster og mælkebøtter væk fra plænen og eftersår græs, når der opstår pletter i plænen.

Kortklippet plæne uden mos

 • Fjern mos i april/maj

  Er der mos, skal du starte med at fjerne det, for det forsvinder ikke af sig selv. I foråret er de gullige mospuder nemme at få øje på, sidder løst og derfor nemme at fjerne.
 • Græs elsker gødning

  Ved at skabe optimale vækstbetingelser for græs, overtager det mossets plads i plænen. Så græs på de bare pletter og tilsæt gødning. Gøder du græsset, vokser det mere, og du skal derfor indstille dig på at klippe det oftere og i perioder op til to gange om ugen, hvis du går efter golfbane-looket.

Effektive redskaber   

 • Manuel plænelufter

  Er der mos i et større område af haven, så er det en god idé, at bruge en plænelufter. Plænelufteren har galvaniserede tænder, og med den får du fjernet mos og filtlag fra plænen, hvilket øger plænens luft-, vand- og næringsabsorbering.

 • Vertikalskærer

  En vertikalskære er en elektrisk maskine med indbygget mosrive. Riven løsner mos og hvilket øger plænens luft-, vand- og næringsabsjælper plænen med at ånde.

  Brug kun maskinen i tidligt forår og efterår, når jorden er fugtig og blød. Brug ikke mosfjerneren i tør og hård jord.
 • Moskniv til plæneklipper

  I stedet for at købe en disideret maskine til opgaven, så kan du på nogle plæneklippere montere mosrive og moskniv.
 • Eddike, salt og sulfo

  Måske er du bekendt med hjemmeopskriften 'eddike, salt og sulfo' til bekæmpelse af ukrudt. Problemet er at miksturen ikke kun kvæler ukrudt, men også andre planter i det sprøjtede område. Derfor har Miljøstyrelsen udstedt forbud mod brugen af de ellers lettilgængelige midler.
 • Kemisk mosfjerner / pesticider

  Med ovenstående råd til at fjerne mos, burde det ikke være nødvendigt at anvende pesticider, men der findes midler, der sprøjtes på græsset og bekæmper mosset.

  Når man vælger mosmidler, må du kun anvende midler, der er godkendt af Miljøstyrelsen. Godkendelsen betyder, at midlet er gennemtestet, så det ikke er skadelig for mennesker, dyr og miljøet.

  Som privatperson kan du købe og anvende pesticider, der sælges som klar-til-brug eller midler med lav risiko, hvilket ifølge Miljøstyrelsen fx er produkter med koncentreret pelargonsyre.

Se listen over pesticider, der er godkendt til salg til private (6. februar 2023).

Loppemarkeder
Loppemarkeder Jylland 2023 

I foråret og hen over sommeren afvikles loppe- og kræmmermarkeder over hele landet. Her får du overblik over markederne i Jylland forår, sommer og efterår 2023.

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Forår
Nye bogudgivelser til et forår med harmoni og velvære 

Blandt forårets nye bogudgivelser er mange dejlige og inspirerende fagbøger, skrevet af nogle af Danmarks dygtigste forfattere. Her deles rundhåndet ud af ekspertviden indenfor emner som haven og naturen, livsstil, sundhed og velvære.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Ikke alle oplever det store energiboost i foråret  

For de allerfleste føles forårssol, frisk luft og lunere dage så befriende, at det automatisk løfter humøret. Nogle har imidlertid svært ved at finde den store forårsbegejstring. De slæber sig gennem dagen og føler sig skidt tilpas og overvældet af træthed.

Fænomenet er faktisk ikke så…

Læs mere
Forår
Sommerens dejligste: Morgenfrue 

Den fine morgenfrue er med sine strålende gule og orange kronblade en af sommerens mest betagende og bedårende blomster. Morgenfruens latinske navn, Calendula Officinalis, betyder ’lille kalender’, hvilket muligvis refererer til at blomsten folder sig ud i takt med solens gang på himlen hen over…

Læs mere
Forår
Thomas Laursen: Forårets vilde urter har saftighed og solstrejf 

Så kom foråret med solskin og lune dage. Snart bugner grøntafdelingen af solmodne bær og friske, danske grøntsager. Men har man en stærk længsel efter smagen og duften af friskt og grønt, så behøver man ikke vente. Overalt er foråret på vej – både i skoven, på engen og i grøfterne.

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder på Fyn 2023 

I foråret og henover sommeren afvikles loppe- og kræmmermarkeder over hele landet. Her får du et overblik over markederne på Fyn forår, sommer og efterår 2023.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^