Klassisk italiensk krydderurt fra Indien
Mere end nogen anden krydderurt forbindes den fine krydrede smag og aromatiske duft af basilikum med skønne middelhavsretter; pasta, salater, pizza, friskbagt focaccia med pesto og små delikate tapas. Den smukke grønne basilikum stammer imidlertid oprindeligt fra Indien, hvor den både er populær i det krydrede indiske køkken, men også tillægges naturmedicinske egenskaber og blandt andet anvendes til lindring af fordøjelsesgener.
Dyrkning af basilikum
- Basilikumfrø forspires inden døre fra marts til maj i små potter. Frøene skal plantes et par centimeter under såjorden. Frøene og siden de små spirer og kimblade, skal have det lunt, og har det godt under husholdningsfilm i en solrig vindueskarm.
- Når din basilikum har sat sine første blivende blade, skal den plantes om, så den kan vokse til i en mere næringsrig og porøs jord.
- Basilikum er kuldefølsom, så vent med at sætte dem ud til temperaturen er over 15 grader.
- Basilikum skal vandes lidt og ofte, og må hverken overvandes eller tørre ud.
- Basilikum vokser hurtigt og flittigt og kan høstes og nydes sommeren igennem. Regelmæssig høst giver faktisk en kraftigere plante.
Basilikum med et pift af citron, lakrids og kanel
Ligesom mange andre populære krydderurter har basilikum gennem tiden gennemgået flittig forædling. I dag findes der således hundredvis af forskellige sorter basilikum, hvoraf nogle har smag af blandt andet citron, lakrids og kanel.
- Med citronbasilikum har den krydrede basilikumsmag fået et pift af frisk citron, hvilket gør sorten særlig velegnet til retter med blandt andet fisk- og skaldyr. De friske, duftende blade er også helt fantastiske i sommerens lemonade og te.
- Kanelbasilikum er en særlig skøn sort, og ikke mindst en virkelig køn prydplante. Kanelbasilikum vokser tæt, har smukke mørkegrønne blade og violette blomster, som begge er spiselige. Sorten har en mere krydret smag end øvrige sorter, og er særlig godt i urteteer og indiskinspirerede retter.
- Lakridsbasilikum er en særlig orientalsk basilikumvariant. Sorten har smukke, lakridsduftende, lysegrønne blade, der kan give gryderetter og salater, såvel som isdesserter, et spændende strejf af lakrids.