Dyrenes Beskyttelse: Usædvanligt mange pindsvin dette efterår

Kategori: Efterår

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 får i øjeblikket henvendelser fra borgere, der er bekymret over at se et pindsvin på denne årstid. Men alt er sandsynligvis, som det skal være, for det milde efterår betyder, at pindsvinene går senere i hi.

Dyrenes Beskyttelse: Usædvanligt mange pindsvin dette efterår 

Efteråret er i år ekstraordinært mildt, og for pindsvinene betyder det, at de går senere i vinterhi, fordi deres byttedyr som snegle, orme og biller stadig er aktive, skriver Dyrenes Beskyttelse. Det er særligt en fordel for de unge pindsvin, fordi de arbejder på at øge deres vægt inden de går i hi.
”De unge pindsvin er mest aktive i de mørke timer, men kan, især her hvor det trods alt bliver koldere, tage dagen i brug, fordi de lunere dagstemperaturer kan betyde flere aktive byttedyr,” fortæller Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Det er en god idé at lade blade og andet ned- og henfaldet plantemateriale være i haven, da det er et godt levested for de byttedyr, som både pindsvin, solsorte og andre af havens dyr er afhængige af. Samtidig er de visne blade godt redemateriale til pindsvinets vinterrede, fortæller Michael Carlsen:

”Det kan fx være kvasbunker, som pindsvinene kan bygge rede i, et hulrum under brændestakken eller måske endda selv bygge et pindsvinebo. Det er vigtigt for pindsvinene, at der er flere tilgængelige redepladser, så de har noget at vælge imellem til deres første vinterrede og har steder at søge hen, hvis de føler trang til at skifte rede i løbet af vinteren.”

Pindsvinene har brug for ro omkring sig

Uanset hvornår på døgnet du måtte træffe et pindsvin, er det dog vigtigt, at du lader det være i fred. Pindsvinet har brug for ro til at æde sig fed til vinterens kulde, så hvis man samler det unødigt op fra jorden, kan det blive forstyrret og stresset.

”Undtagelsen er selvfølgelig pindsvin, som tydeligt viser tegn på at være syge eller tilskadekomne. Pindsvin skal fx ikke ligge passivt på siden, hoste hele tiden eller have synlige sår,” siger Michael Carlsen.

Hvis man har en mistanke om, at et pindsvin er sygt eller tilskadekommet, kan man holde øje med det, mens man ringer til vagtcentralen på 1812. Her får man kyndige råd og vejledning i, hvad der er den bedste hjælp for pindsvinet.

Efterår
Kæmpegræskar på over 750 kilo vinder Danmarksmesterskabet 

DM i Kæmpegræskar 2023 er netop blevet afholdt for 16. år i streg i Tivoli. 10 græskaravlere kæmpede om mesterskabstitlen. De blev dog alle slået af Jens Peder Skønager fra Ribe, der vandt med et kæmpegræskar på 784,8 kg. Nummer to i konkurrencen blev Ole Christensen fra Skanderborg med et græskar…

Læs mere
Efterår
Smilets Dag: Fredag den 6. oktober er en særlig glad dag - Sådan kan du fejre dagen 

Fredag skal der smiles, og der skal sendes smileys i lange baner. For netop på denne lidt kedelige efterårsdag fejres Smilets Dag. Dagen er en global mærkedag, der skal minde os om vigtigheden af at sprede glæde omkring os – og det kan der være hårdt brug for I en hverdag, der alt for ofte er præget…

Læs mere
Årstidens råvarer
Svampetid - Sådan finder du spiselige svampe i naturen 

Den lune og fugtige sensommer skaber optimale betingelser for vilde svampe. Her bringer vi tips til dig, der har lyst til at samle og smage Danmarks vilde svampe.

Læs mere
Miljø
Sådan vælger du et miljøvenligt juletræ 

Det kan være svært at gennemskue hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil gøre et bæredygtigt køb. Langt de fleste danske juletræer sprøjtes med ukrudtsmidlet Roundup, som WHO fortsat mener udgør miljø- og sundhedsmæssig risiko.

Læs mere
Efterår
Tips til stærke stueplanter i vinterhalvåret 

Der er intet som grønne planter, der tilføjer stil og stemning til indretningen. Og i vinterhalvåret, hvor vi går og længes efter forår, er det skønt at have smukke, grønne planter inden døre. I de mørke måneder, hvor vi må døje med tør luft og statisk elektricitet, bidrager de grønne planter…

Læs mere
Efterår
Find de bedste spisesvampe 

Indsamling af vilde svampe åbner døren til dejlige naturoplevelser – men desværre kan manglende kendskab til svampe også føre til alvorlige forgiftningstilfælde ved svampespisning. Mange danske spisesvampe har nemlig giftige dobbeltgængere, som gør det svært at se, om den svamp man står med er…

Læs mere
Efterår
Vinterbadning: Derfor hitter det kolde gys 

I en travl og teknificeret hverdag er det lykken at være i kontakt med naturen året rundt, og med mere en 7.000 kilometer kyststrækning til rådighed, er det oplagt at dyrke naturens våde element og snuppe sig en dukkert i havet. At badeturen finder sted på den tid af året, hvor man risikerer at…

Læs mere
Efterår
Vild med te? - Vind fine kugle teer fra Chaplon 

Vild med te? Deltag i lodtrækningen om de fineste, økologiske kugle-teer fra Chaplon Tea.
Danske Chaplon Tea er te i verdensklasse. De fine teer dyrkes i plantager i Sri Lankas højland under forhold, der tilgodeser mennesker og miljø. Chaplon er økologisk te, hvilket betyder, at der i…

Læs mere
Efterår
Idé: Julepynt fra skoven 

Naturen bugner af den fineste julepynt - kogler, blade, kviste og lavsvamp, som kan bruges til ophæng, i kranse, i dekorationer og som bordpynt. Her er kogler dyppet i hvid maling og fået sløjfe på, lavsvamp bundet i krans, og mos er sat i kegleformede juletræer af trådnet.

Læs mere
Efterår
Tidens bedste krimier 

Her har du tidens mest nervepirrende og underholdende krimier fra blandt andet Jussi Adler-Olsen, Michael Katz Krefeld, Øbro & Tornbjerg, Sara Blædel, Yrsa Sigurðardóttir og Paul Cleave.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^