Torsdag afholdte foreningen høring på Christiansborg om forholdene for børn i danske asyl-og udrejsecentre. Her gennemgik repræsentanter fra Institut for Menneskerettigheder, Folkebevægelsen for asylbørns fremtid, medborgerhuset Trampoline House og Dansk Røde Kors de omstændigheder og svære forhold, som asylbørn lever under i Danmark, og beskrev samtidig, hvordan mange børn pådrager sig både fysiske og psykiske skader under opholdet i danske udrejsecentre. Beskrivelserne vakte både stor bekymring og debat blandt de tilstedeværende foreninger og politikere, som alle kæmper for et mere humant asylsystem.
Uværdig behandling af afviste asylansøgere
En af de diskuterede problematikker handler om de dårlige forhold på blandt andet udrejsecenter Sjælsmark, som administreres af Kriminalforsorgen. Mens det tidligere var praksis at indlogere afviste børnefamilier i familieboliger tilknyttet asylcentrene, så indlogeres familierne i dag på centre som Sjælsmark under helt uværdige og nærmest fængselslignende forhold.
Under høringen vakte ikke mindst beskrivelserne af asylbørnenes mistrivsel, stor bekymring. I familieboligerne har børnene tidligere haft mulighed for et børneliv og en tålelig hverdag med skole og kammerater. Nu stues familierne sammen i 7-mands værelser i udrejsecentre, hvor de i månedsvis sidder apatisk og afventer hjemsendelse og en utryg fremtid. Her har familierne ingen mulighed for at skabe noget der tilnærmelsesvist ligner en hverdag for børnene. Her er ingen mulighed for fx selv at lave mad, og relationer til andre asylansøgere og til samfundet udenfor centeret er flygtige, fordi familierne ofte flyttes og overføres fra et udrejsecenter til et andet.
Alle børn har ret til en tryg barndom
Ifølge FN's Børnekomite, så er udrejsecenter Sjælsmark helt uegnet for børn, og Danmarks behandling af asylbørn et brud på EU`s menneskeretskonvention, som blandt andet siger, at alle har ret til et familieliv og at barnets bedste skal komme i første række i alle foranstaltninger.
Ifølge FN, så er Danmark også forpligtet til at føre tilsyn med alle børn i Danmark - det gælder også flygtningebørn. I øjeblikket er det imidlertid uklart, hvem det helt præcist er, der har ansvaret og fører tilsynet i asylcentrene. For eksempel synes ingen at have et konkret overblik over, hvor mange børn der pt. opholder sig på udrejsecenter Sjælsmark, men Dansk Røde Kors vurderer, at det drejer sig om op mod 70 børn.
Ved høringen på Christiansborg sad alle med en dyb bekymring for børnene, der sidder om gidsler i et asylsystem, hvor der ikke tages menneskelige hensyn. Børnene er uskyldige ofre for såvel deres forældres beslutninger, som for de foranstaltninger politikerne vælger at sætte ind overfor familierne. Det er samtidig børn, der er særlig udsatte, fordi de er børn af forældre, der er uønskede i Danmark såvel som oftest også i det land, de kommer fra. Det er rodløse og udstødte mennesker, som ikke føler sig velkommen nogen steder. Det er mennesker i krise, mennesker med traumer på flugt fra krig og politisk forfølgelse, og som, siddende magtesløse i udrejsecentrene, har mistet al håb om en tryg fremtid for deres familier.
Giv asylbørnene en tryggere ventetid
Under disse utrygge, uforudsigelige, fortvivlende forhold, er der stor risiko for at børnene lider uoprettelige skade, som, også på længere sigt, kan påvirke deres udvikling og trivsel. Spørgsmålet er om danskerne, hvis de var bekendte med hvordan afviste asylansøgere behandles og hvilke konsekvenser det kan have for blandt andet børnene, ville lade stå til? Har vi ikke alle et medmenneskeligt ansvar for disse børn? Bør vi ikke gøre en indsats for at sørge for, at vi som minimum ikke gør situationen sværere for disse mennesker end den allerede er?
Ved at følge med i de sporadiske efterretninger om situationen på danske udrejsecentre, som fra tid til anden bliver bragt i medierne, og ved at støtte og bidrage aktivt i organisationer og foreningers arbejde omkring forbedring af vilkårene for asylansøgere, kan vi få indflydelse på politikernes behandling af de mennesker, der søger vores hjælp.
Læs mere om foreningerne og organisationers arbejde, og læs, hvordan du kan bidrage til at give afviste asylansøgers børn og deres familier bedre vilkår i Danmark.