Moderne manerer - mailetikette, tak!

Kategori: Takt og tone

Moderne manerer -  mailetikette, tak!

Moderne manerer - mailetikette, tak! 

Det kan ikke understreges nok, at det regnes for Topmålet af uhøflighed at vedlægge en invitation en ønskeseddel...

Jeg e-mailer flittigt og kan se mange fordele ved denne form for kommunikation. Når jeg skriver til jer er det fordi jeg er irriteret over at flere og flere af mine venner, familie, forretningsforbindelser mv. bruger mailfunktionen i stedet for postvæsnet.

Nu modtager jeg julehilsner, fødselsdagshilsner, invitationer osv. via e-mail. Jeg syns det er komplet upersonligt…

Venner og bekendte har også fundet ud af at de sammen med fødselsdagsinvitationen kan vedhæfte lange ønskelister, hvilket jo ikke er noget de ville medsende hvis det var en ”gammeldags” invitation…

Jeg er ikke helt klar over hvorfor det virker så vildt provokerende på mig. Er det mig der er noget galt med?

Hilsen Majken

__________________________________________________

Ekspert Sanne Udsen svarer:

Hvorfor det virker så provokerende på dig? Det er svært at vide, men mon ikke det hænger sammen med overtrædelsen af i hvert fald én etiketteregel: ønskesedlen.

Det kan ikke understreges nok, at det regnes for Topmålet af uhøflighed at vedlægge en invitation en ønskeseddel.

Du er selv inde på, at det ville de ikke gøre, hvis de havde sendt en almindelig invitation pr. almindelig post. Men det gælder, uanset om invitationen bliver sendt pr. e-mail eller pr. almindelig post: Man vedlægger ikke en ønskeseddel!

Hvorfor nu ikke? Fordi det regnes for upassende at antyde, at man forventer at få gaver. At man så faktisk har en rimelig chance for at få gaver, er noget helt andet.

Hvorfor du finder det provokerende at modtage en julehilsen pr. e-mail, kan måske hænge sammen med, at for de fleste mennesker tjener modtagelsen af julekort først og fremmest det formål, at man kan sætte dem op på sit kontor eller i sit hjem og dermed vise omgivelserne, hvor populær man er.

Det formål opfylder et elektronisk julekort ikke. Derudover kan man vel dårligt sige, at det generelt er upassende at bruge e-mail i sin personlige korrespondance. Det vil altid komme an på sammenhængen. Og hvis e-mail kan sikre, at kommunikation kommer ud, som ellers ikke ville komme ud, som f.eks. et takkekort eller en fødselsdagshilsen, så er jeg personligt en stor tilhænger af e-mail.

E-mailetikette – hvor, hvordan og hvornår – er mere indgående behandlet i min bog ”Takt og tone i arbejdslivet”.

Bryllup
Bryllupsmesser 2023 

Vinteren byder på en række enestående bryllupsmesser, som samler inspiration, udstyr og idéer til planlægningen af den store fest.

På de store messer finder man inspiration til de mest eventyrlige bryllupskager, vine og bryllupsmenuer, fest- og brudekjoler, smukke brudebuketter, smykker og…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Alt det, du skal vide, for at få et vellykket bryllup

At planlægge et bryllup kræver fokus, overblik - og en hel del kærlighed. For drømme og håb skal gå hånd i hånd med økonomi og en praktisk virkelighed, og I skal træffe en lang række valg, før I til sidst kan sige jeres livs vigtigste ’ja’ til hinanden.

Bryllupsbogen, skrevet af Pernille Redder,…

Læs mere
Vores Bryllup, Simone Thorup Eriksen

Fra forfatterparret tegneren Simone og bagedystvinderen Liv kommer den perfekte gave til den kommende brud. En personlig bryllupsbog, som bruden kan udfylde som en scrapbog med historien om frieriet, et stykke af sit brudeslør, hilsner fra gæsterne, et kys med bryllupslæbestiften, menuen, de bedste…

Læs mere
Min bryllupsdagbog - Bryllupsplanlægningen samlet i en notesbog.

Med bogen 'Min bryllupsdagbog' præsenterer Julie Dam og Britt Basse et planlægningsværktøj op til den store dag.

De fortrykte sider hjælper og guider jer helt fra frieri til bryllupsdagen. Der er plads til egne noter, idéer og tanker. Således har I en praktisk og hyggelig bog, som bagefter…

Læs mere
Takt og Tone i Tiden, af Sanne Udsen

Forfatter og brevkasseredaktør på KvindeGuiden, Sanne Udsen, har skrevet 'Takt og tone i tiden', som handler om hvordan man begår sig taktfuldt, diplomatisk og hensynsfuldt. Bogen er den ultimative guide til alle, der ønsker at komme nogenlunde helskindet gennem det moderne livs genvordigheder, og…

Læs mere
^