Brevkassen: Han overvejer at 'anmode' om sin kærestes far om hendes hånd. Men er det en god idé?
- Hej Sanne
Da jeg nu har gået i frier-tanker gennem nogen tid, søger jeg lidt hjælp og vejledning i, hvad der er kutyme/takt og tone ifm. frieriet. Kan du hjælpe med lidt vejledning om:
1. Anmodning om min kæreste hånd hos hendes far. Er der en "rigtig" måde at gøre det på? Skal det bare være med ham eller "må" svigermoderen også være til stede? Skal det foregå hos dem eller?
2. Det efterfølgende frieri til min kæreste. Dette skal selvfølgelig ske under romantiske og intime rammer. Men er det normalt at man giver en forlovelsesring ifm. frieriet?
Jeg ser frem til at høre fra dig, da jeg kan bruge al den vejledning jeg kan få.
Hilsen Christian
- Kære Christian,
Lad mig citere fra Emma Gad (1918):
"FORLOVELSE: Den Tid er forbi, hvor den unge Mand, der kom i en Familie og havde givet sit Hjerte til en af Husets Døtre, henvendte sig til hendes Fader, anmodede om en Samtale og bad om hans Datters Haand, hvorpaa han fremkom med Oplysninger om sin Familie, sine Formueomstændigheder og sine Udsigter, før Forældrene talte med Datteren, og bestemmelsen for Livet blev taget. I vore Dage melder den unge Pige simpelthen sine Forældre, maaske ved Frokostbordet, at hun Aftenen før har forlovet sig med Bankfuldmægtig eller Løjtnant N.N., som de aldrig har set for deres Øjne, og at han vil give Møde ved Totiden, for at de kan stifte Bekendtskab med denne unge Mand, som de fra nu af har at modtage og elske som en Søn."
Når det for længst var et overstået kapitel at spørge faderen om en ung kvindes hånd på Emma Gads tid, hvad i alverden får dig så til at tro, at det er kutyme i vore dage? Hvad vil du gøre, hvis han siger nej? Der er jo ingen grund til at spørge, hvis du ikke har tænkt dig at følge hans svar.
Dengang man anmodede en far om hans datters hånd, så skyldtes det, at det faktisk var ham, der bestemte. Men sådan er det ikke længere. Derfor stiller frieren ikke med lønseddel, årsopgørelse, bankudskrift, udtalelse fra sidste medarbejderudviklingssamtale samt eksamensbevis for at forklare den potentielle svigerfar, hvordan hans økonomiske situation er, ligesom han ikke skal redegøre for sit stamtræ, så evt. uønskede forbindelser kan undgås.
Men eftersom du formentlig kender din kæreste bedst, så kan det være, det er fra hende, du har fået ideen om at spørge hendes far først. I så fald kan du spørge ham, hvordan han ville se på, at du friede til hans datter. Sådan rent hypotetisk. Det må siges at være et spørgsmål, hvis svar ligger inden for hans beslutningskompetence. Men igen – er du sikker på, du vil følge svaret uanset, hvad det bliver?
Med hensyn til frieriet til din kæreste, som jo er den, vi må antage, der skal sige ja eller nej, så er det ved frieriet, du skal præsentere ringen. Hvis der altså skal være en ring. Forlovelsesringe er noget passé i vore dage. Men pas på med at gøre det på en alt for fantasifuld måde, såsom på bunden af et champagneglas el.lign. Du risikerer bare, at hun sluger ringen, og at I skal tilbringe den romantiske og intime aften på skadestuen.
Med venlig hilsen
Sanne Udsen
Om Sanne Udsen
Gennem bøger og foredrag deler forfatter Sanne Udsen ud sin viden og tanker om menneskers sociale adfærd, samspillet mellem mennesker, privat og såvel som i arbejdslivet. Det er spændende emner, der kan give stof til eftertanke, give øget selvindsigt, forståelse for vores medmennesker og vække debat.
Blandt hendes bøger er: ’I bankernes vold’, ’Men nok om det’, ’Verden vil bedrages - gælder det også dig?’, ’Psykopater i jakkesæt’, ’Parasitter i habitter’ og ’Håndbog for karrierekvinder’.
Læs om Sanne Udsens bogudgivelser og foredrag på Udsen.dk