Skab dig et overblik over opgaven
- Når der skal ryddes op i køkkenets skuffer og skabe, er det en god ide først at danne sig et overblik over opgaven.
- Del opgaven op i mindre opgaver, så du kan koncentrere dig om et område af køkkenet ad gangen.
- Overvej om der er ting, der kan være mere praktisk og logisk placeret et andet sted i køkkenet.
- Beslut dig for i hvilken rækkefølge, du vil klare opgaverne, og sørg for kun at fokusere på én opgave/et skab ad gangen. Lav evt. en tjekliste.
- Afslut hver opgave helt inden du går videre til næste.
Orden i skabe og skuffer
- Ryd og rengør skabet/skuffen.
- Gennemgå skabets/skuffens indhold.
Køkkengrej, du sjældent bruger fx kagegafler, mortere, klejneruller, æbledelere, vaffeljern, fondue-sæt og andre køkkengadgets skal ikke stå sammen med køkkenredskaber, du bruger ofte. Lad dem få plads bagerst i skabet/skuffen eller overvej at skille dig af med dem. Hvis du har svært ved at skille dig af med dem, så læg dem væk i en kasse, og beslut dig for at de ryger ud eller sælges, hvis du inden for det næste halve år ikke har savnet dem. Velholdte køkkenmaskiner, køkkengrej, glas og service sættes til salg hos Kirppu, DBA eller på forårets loppemarked. Glem heller ikke venner og bekendte, som måske vil sætte pris på at få gode køkkensager foræret. - Overvej hvordan pladsen i skabet/skuffen udnyttes bedst. Prioritér og sørg for at de ting, du ofte bruger, får plads helt fremme i skuffer og skabe.
- Ryd ud i kogebøger og opskrifter, og opbevar dem samlet i magasinholdere.
Pladsmangel?
- Mangler du plads, så overvej hylder, køkkenstænger med kroge og knivophæng.
- En krydderihylde og tydelige etiketter på krydderierne, giver overblik over mulighederne og inspirerer, når man laver mad.
- Brug kurve til opbevaring af viskestykker, grydelapper, karklude mv.
Opbevaring af kolonialvarer
Tørvarer som mel, mysli, gryn mv. skal opbevares i tørt, mørkt og ikke for varmt samt i tætlukkede beholdere, så man undgår skadedyr. Har du mistanke om, at der er skadedyr i dine tørvarer, skal de straks kasseres.
- Ved at have glas eller beholdere dedikeret til de enkelte varer, har de deres faste plads i køkkenskabet. Beholdere skal være tæt lukkede.
- Tjek udløbsdatoen, nu du er i gang, og husk, at især mel nemt optager lugt og smag fra andre madvarer.
Rod i grydeskuffen?
- Ryd ud og rengør grydeskuffen. Overvej om der er pander og gryder, der kan undværes. Hvis du stabler gryder og pander, så læg klude i mellem, så du beskytter teflonbelægninger. Anskaf dig et stativ til grydelåg, så de ikke ligger og skaber uorden mellem gryderne.
Bevar orden i køkkenet
Det kan være en stor opgave, at få styr på køkkenet, og derfor er det også rigtig ærgerligt, hvis der efter en uge igen er rod i skufferne. Gør dig selv en tjeneste og indfør nogle gode vaner:
- Væn dig til at sætte tingene på plads, lige så snart du er færdig med at bruge dem.
- Støvsug dine skabe og skuffer med jævne mellemrum, og sørg for at komme godt ind i hjørnerne, hvor æg og larver kan ligge og udklække.
- Hæld aldrig nyt mel oven i en rest i glasset. Tøm rester ud, vask glasset af og fyld først igen, når glasset er tørt.
- Rod i køkkenet kan gå ud over glæden ved at lave mad. Væn dig til at rydde op og få opvasken af vejen med det samme.
- Reflekter over dine indkøb, så du ikke har overskud af mad, som når at udløbe inden de bliver brugt. Tjek for en sikkerheds skyld altid udløbsdatoen på madvarer, når du køber ind.