En ny lampe giver dig også mulighed for at vågne til pippende fugle, skvulpende bølger eller kvækkende frøer, så vintertrætheden modvirkes - især kvinder, unge og mænd med skiftearbejde har risiko for vintertræthed..
Svært ved at komme ud af fjerene?
Måden vi sover og vågner op på berører os alle. I Norden, hvor det er mørkt en stor del af året, har mange især svært ved at komme ud af fjerene om morgenen. Faktisk lider 14 % af vintertræthed – og 9 % af vinter-depression mod blot én procent i Sydeuropa.
"Og de særligt følsomme grupper er kvinder, unge og mænd med skiftearbejde", fortæller overlæge Gordon Wildschiødt fra søvnklinikken Scansleep.
Forklaringen er, at det lave lysniveau i vinterhalvåret gør det sværere for vores krop at stille om fra sovende til vågen tilstand. Det er blandt andet derfor det føles lettere at vågne om sommeren, hvor lyset er stærkere om morgenen.
Ny lampe giver en god start på dagen
Men nu har Philips udviklet en særlig lampe, som kan hjælpe til at man får en lettere opvågnen. Lampen hedder Wake-up Light og er ikke blot en clockradio, men altså en lampe, der simulerer daggry.
En halv time før du skal op, tænder lyset i en blød, solopgangsagtig tone, og gradvist intensiveres lyset. En del af lyset trænger gennem øjenlågene og aktiverer hjernen, hvor der dannes energihormonet kortisol – kroppen får dermed et blidt signal om snart at vågne.
Vågn op til fuglekvidder, bølgeskvulp eller kvækkende frøer
Når den halve time er gået, kan du – udover radio og bip - vælge at blive vækket af fuglekvidder, bølgeskvulp eller kvækkende frøer. Din hormonbalance er bedre og du vågner betydelig mere energisk og frisk.
"Simulering af daggry kan justere døgnrytmen; først og fremmest hos b-mennesker. Og det virker som en mere naturlig vækkemetode end traditionelle vækkeure", siger Gordon Wildschiødt.
Undersøgelser viser, at kun 20 % af Philips Wake-Up Light-brugere vælger at anvende snooze funktionen. For brugere af almindelige vækkeure er det hele 87 %, hvilket tydeligt indikerer, at Wake-Up Light-brugere vågner op mere veludhvilede.
Når den mørkeårstid er så slem for mange, skyldes det ifølge Gordon Wildschiødt, at mangel på lys giver for høje niveauer af melatonin i hjernen, og så nedsættes stofskiftet og dermed temperaturen så der opstår søvnighed.
Wake-up Light har en lyseffekt på 300/400 lux, som er nok til at skabe den positive påvirkning. Det skal understreges, at Wake-up Light ikke er en lysterapilampe mod vinterdepression: her skal i stedet anvendes Philips EnergyLight med 10.000 lux over en-to timer, men Wake-up Light kan være et godt supplement til EnergyLight.
Philips Wake-Up Light findes i to udgaver: HF3461 med fugle-, frø- og bølgelyd, digital fm-radio samt kraftigere lys til brug ved læsning – vejledende udsalgspris 1.299 kroner og HF3451 til vejledende udsalgspris på 899 kroner.