Vintertræthed i parforholdet?

Kategori: Parforhold

Vintertræthed i parforholdet?

Vintertræthed i parforholdet? 

af psykolog Ingrid Ortmann

Midt i en ekseptionel grå og regnfuld februar, kan humør og energiniveau være ved at nærme sig lavpunktet. Pas på det ikke påvirker dit parforhold.

Klumme af psykolog Ingrid Ortmann


Nu er det ikke alle, der føler sig lige påvirket af manglen på sollys, men efter en lang periode med historisk få solskinstimer, er der sikkert mange, der føler sig drænet for energi og overskud. Når for lidt sol påvirker os, så skyldes det, at sollys har indflydelse på niveauet af den serotonin og melatonin i hjernen, som påvirker humøret og døgnrytmen.
Har man haft en periode med dårlig søvn og manglende overskud, kan selv små og hverdagsagtige udfordringer være anledning til irritation, hvilket desværre ofte også får konsekvenser for de mennesker man omgås. Det er ærgerligt og irriterende når der opstår irritation og diskussioner over noget, man normalt ville betragte som bagateller, og derfor er det også ekstremt vigtigt at huske, at den dårlige stemning måske ikke har nogen anden dybere årsag end, at man i øjeblikket bare ikke har overskud til at håndtere tingene på en ordentlig måde.
Som udgangspunkt har vi jo hver i sær et ansvar for, at sørge for at vores dårlige humør og træthed ikke påvirker andre mennesker så meget, at det bliver en gene for dem. Men i et parforhold kan det være svært ikke at blive påvirket af hinandens humør, og derfor er der sikkert også mange, der i øjeblikket oplever en form for vintertræthed i parforholdet.
Mit bedste råd er, at gøre sig umage med at bære over med hinanden. I mine øjne er netop det, at kunne bære over med hinanden, rumme hinandens små udsving og ind i mellem, give hinanden plads til at være urimelig, irriteret, uoplagt og træt, en stor og vigtig del af kærligheden. Drop for en stund millimeterdemokratiet og forventningerne - og giv hinanden plads til at komme godt gennem vinteren. Glæd jer i stedet til, at vinteren snart er ovre og at I sammen skal gå foråret i møde.

Vinterhilsner,
Psykolog Ingrid Ortmann

Er du ramt af vintertræthed, så kan det være en rigtig god ide, at orientere de mennesker du omgås med i hverdagen om, at du i øjeblikket ikke har det store overskud, så de har mulighed for at justerer deres forventninger til dig. Undgå stress og pas godt på dig selv: få frisk luft, motion, søvn og god mad. Anskaf dig eventuelt en såkaldt lysterapilampe, som stimulerer produktionen af serotonin i hjernen.

Vinter
Tips til vinterfodring af havens fugle 

Med udsigt til sne og frost, er det en god idé at holde lidt øje med havens fugle, og sørge for at de har mad og drikke. Få gode tips til fodring og læs mere om, hvilken type foder, der er mest populært hos de enkelte fuglearter.

Læs mere
Vinter
Skru ned for temperaturen og op for søvnkvaliteten 

I især vintermånederne vågner mange af os og er overophedet som resultat af vores tendens til at skrue op for temperaturen i soveværelset, når kulden melder sin ankomst. Her får du søvnekspert Mikael Rasmussen og kiropraktor Michael Randsøes tips til, hvordan du sikrer dig en god søvnkvalitet i…

Læs mere
Vinter
Sådan beskytter du hundens poter mod vejsalt 

Traveture med hunden i sne og frost er både god motion, og som regel også kilde til godt humør. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at vinterens sne, frost og vejsalt kan ende med at blive en smertefuld oplevelse for hunden.

Læs mere
Vinter
Kakao for voksne 

Opskrifter til en kølig dag: Varm kakao med fransk appelsinlikør og lune, hjemmebagte croissanter.

Læs mere
Vinter
Brød til vandfuglene kan sprede fugleinfluenza 

Vinterfodring af vandfugle er kutyme på denne tid af året, men de store fugleflokke kan bidrage til spredning af fugleinfluenza, som der netop er konstateret tilfælde af på Sjælland. Ifølge Dyrenes Beskyttelse så foregår fodring af vandfugle ofte fra de samme steder langs bredden, og det øger…

Læs mere
Vinter
Sne & frost: Husejers forpligtelser 

I en tid, der byder på sne og frostgrader, er fortorvene spejlglatte med øget risiko for at der sker faldulykker. Er man husejer, er man forpligtet til at følge med i vejrudsigten, når der er udsigt til sne. Fortovet skal være ryddet for sne inden man tager afsted på arbejde om morgenen, hvis det…

Læs mere
Vinter
Sne & frost: Hvornår dækker forsikringen ved sprængte vandrør? 

Fygesne kan være et problem især for sommerhusejere, fordi sneen kan finde vej ind på loftet gennem selv de mindste sprækker og revner i tag og gavl. Sneen udgør intet problem så længe, det er frostvejr, men når tøvejret sætter ind og der bliver plusgrader i loftsrum, så smelter sneen. Og det kan…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
^