Kulhydrat

Kulhydrat

Kulhydrat  

Kulhydrat er en vigtig kilde til energi. 1 gram kulhydrat indeholder 17 kJ. Der findes forskellige slags kulhydrat, man kan dele dem ind i stivelse, kostfibre og forskellige slags sukker.Kulhydrater optages i maven og tyndtarmen og transporteres herfra som blodsukker rundt i blodet. Musklerne er det organ, der har den største betydning for reguleringen af blodsukkeret, idet musklerne primært bruger kulhydrat som energikilde. De vigtigste kulhydrater i kosten findes i form af:● Stivelse (pasta, kartofler, ris).● Kostfibre (groft brød, frugt og grønt).● Sukkerarter (melis).Simple og komplekse kulhydraterSimple kulhydrater kaldes de hurtige kulhydrater. Findes i:● Sukker og sukkerholdige produkter.Komplekse kulhydrater kaldes de langsomme kulhydrater. Findes i:● Grønsager.● Ris.● Gryn.● Kartofler.KostfibreKostfibre er ufordøjelige, men de er vigtige, fordi de får maden til at fylde mere, så man føler sig mæt, samtidig stimulerer de tarmens motorik, så maden kommer hurtigere gennem tarmen, og man undgår forstoppelse. Hvad er de daglige anbefalinger?Kulhydrater bør udgøre 55-60% af det daglige indtag. ● Max 10% fra industrielt fremstillet sukker.● 40-50% fra de sunde kulhydrater som fx. groft brød, grønsager, frugt. Angivet i tal anbefales det at mænd dagligt indtager ca.350-400g ren kulhydrat, og kvinder ca. 250-300g. 250g kulhydrat svarer til 12 skiver rugbrød, dette er blot et eksempel på hvor meget på hvor meget 250g kulhydrat svarer til, indtaget skal naturligvis være i en mere varieret form.

Kulhydrater er, sammen med fedt og protein, en af kostens grundlæggende bestanddele.

Vitaminer & mineraler
Vitamin D 

Hvad bruger kroppen vitamin D til?● Vitamin D er nødvendig for optagelsen af kalcium og fosfor. Kalcium og fosfat er grundlæggende bestanddele af tand- og knoglevæv.● Vitamin D har betydning for blodets størkningsevne samt muskler og nervers funktion.Vitamin D findes især i:● Fed fisk ● Lever● Mælk●…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Vitamin A (antioxidant) 

Vitamin A deponeres i lever og fedtvæv til senere brug. Vitaminet opbevares forholdsvis længe i kroppen, og behøver ikke at blive tilført dagligt med kosten. At spise fx. lever én gang om ugen skulle være tilstrækkeligt.Hvad bruger kroppen vitamin A til?● Øjne: Betydning for synet. Det bruges til…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Vitamin E (antioxidant) 

● Det modvirker frie radikaler som kan skade kroppens celler.● Det forbedrer iltforsyningen til cellerne.● E-vitamin er med til at sikre blodgennemstrømning helt ude i huden.● Det medvirker i dannelsen af kønshormoner.● E-vitamin har lettere blodfortyndende virkning.● Forbedrer kredsløbet ved at…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Cyanocobalamin (B12) 

B12-vitaminet er nødvendigt når cellerne skal dele sig.Cyanocobalamin (B12) findes især i:Lever. Oksekød. Svinekød. Fisk. Mælk. Ost. Mangelsymptomer:B12 vitaminmangel, er normalt mange år om at udvikle sig. Symptomer på mangel kan være:Overfølsomhed i munden overfor varme og kulde. Hudproblemer.…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Pantotensyre (B5) 

B5 er især vigtig ved dannelsen af nye celler, medvirker til tarmens bevægelse, og modvirker stress.Pantotensyre (B5) findes især i: Æggeblomme. Hvedeklid. Jordnødder, champignon. Torskerogn. Sojabønner. Havregryn. Mangelsymptomer:Brændende ømme hæle. Uro i benene. Kvalme og opkastning. Dårlig…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Folinsyre (B9) 

Folinsyre bruges ved blandt andet celledeling. Folinsyre er nødvendig for produktionen af røde blodlegemer (de celler, der transporterer ilt rundt i kroppen). Folsyre, folat og folacin er navne på de naturligt forekommende former. Folinsyre er den syntetiske form.Folinsyre (B9) findes især i:…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Niacin (B3) 

Går ind i kroppens celler, og medvirker til energistofskiftet.Niacin (B3) findes især i: Fisk. Solsikkekerner. Jordnødder Fjerkræ. Magert oksekød. Mangelsymptomer:Udslæt. Sårdannelse. Akne. Dårlig hukommelse. Uro Energimangel.Er der noget jeg skal være opmærksom på hvis jeg er gravid?Der er ikke…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Vitamin K 

Hvad bruger kroppen vitamin K til?● Vitamin K bruges til at få blodet til at koagulere (størkne).● Sunde knoglerVitamin K findes især i:● Mørkegrønne grøntsager som avocado, broccoli, kål, spinat og persille.● Sojabønner● Brune bønner● Lever ● Nyre ● ÆggeblommeMangelsymptomer:● Blødninger (fx.…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^