Fedt

Fedt

Fedt 

Fedt

Fedt er opbygget af forskellige fedtsyrer, og er et nødvendigt næringsstof for kroppen. Det er vigtigt som energikilde og som depot for opbevaring af energi.

1g fedt indeholder 38kJ.

Fedtet i maden består af tre forskellige slags fedtsyrer:

• Mættede.
• Enkeltumættede / monoumættede.
• Flerumættede / polyumættede.

Betegnelserne er udtryk for fedtsyrenes kemiske opbygning. Fedtsyrene findes i forskellige mængder i de forskellige fødevarer. I nogle dominerer de mættede, i andre dominerer enten de enkeltumættede eller de flerumættede fedtsyrer.

Mættede fedtsyrer findes i:

• Kød.
• Hårde margariner.
• Animalske produkter.
• Æg.
• Ost.
• Mælk.

Enkeltumættede / monoumættede fedtsyrer findes i:

• Olivenolie.
• Rapsolie.
• Avocado.
• Nødder.

Flerumættede / polyumættede fedtsyrer findes i:

• Bløde plantemargariner.
• Olie (vindrue, solsikke, majs)
• Fede fisk (sild, makrel).

Essentielle fedtsyrer findes i:

• Omega - 3 (fede fisk).
• Omega - 6 (planteolier, kød).
• Omega - 9 (oliven- og rapsolie).

Blandt de flerumættede fedtsyrer er omega – 3 (linolensyre) og omega - 6 (linolsyre).
De kan ikke dannes af mennesket selv, men skal tilføres med kosten, og kaldes derfor essentielle.
Et lavt indtag af de essentielle fedtsyrer kan medføre hud- og vækstforandringer.
Fiskeolier har en række gavnlige virkninger, så som at stabilisere hjertrytmen, ”fortynde” blodet, og nedsætte blodtrykket.

Transfedtsyrer findes i:

• Bageriprodukter (croissanter, wienerbrød, kager).
• Snacks (chips, popcorn).
• Friture produkter (pommes frites og lignende).
• Fedtholdige slikprodukter (chokoladebarer, kiks).

Transfedtsyrer bliver til ved en proces, der kaldes "hydrogenering" eller "hærdning". Her bliver de umættede fedtsyrer i vegetabilsk olie lavet om til en fastere og mere mættet form = transfedtsyrer. Det sker ved at tilsætte brint (hydrogen) til olien, mens den bliver varmet op og udsat for tryk.

Transfedt findes ikke længere i margarine til husholdningsbrug, da der er mistanke om at de øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning.

Hvad er de daglige anbefalinger?

Det anbefales at højst 30% af energien kommer fra fedt. Mættet fedt og transfedtsyrer bør maksimalt udgøre 10% af energien.

For at sikre et tilstrækkeligt højt indhold af livsnødvendige fedtsyrer og af fedtopløselige vitaminer, bør fedtindholdet i kosten dog ikke være mindre end 20- 25% af energien.
En tommelfingerregel siger, at 25 - 30 gram smør, margarine eller olie i alt om dagen er nok. Det svarer til ca. to spiseskefulde.

Meget fedt i kosten øger risikoen for hjerte-karsygdomme, kræft og - selvfølgelig - overvægt.

Vitaminer & mineraler
Kulhydrat  

Kulhydrat er en vigtig kilde til energi. 1 gram kulhydrat indeholder 17 kJ. Der findes forskellige slags kulhydrat, man kan dele dem ind i stivelse, kostfibre og forskellige slags sukker.Kulhydrater optages i maven og tyndtarmen og transporteres herfra som blodsukker rundt i blodet. Musklerne er det…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Vitamin D 

Hvad bruger kroppen vitamin D til?● Vitamin D er nødvendig for optagelsen af kalcium og fosfor. Kalcium og fosfat er grundlæggende bestanddele af tand- og knoglevæv.● Vitamin D har betydning for blodets størkningsevne samt muskler og nervers funktion.Vitamin D findes især i:● Fed fisk ● Lever● Mælk●…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Vitamin A (antioxidant) 

Vitamin A deponeres i lever og fedtvæv til senere brug. Vitaminet opbevares forholdsvis længe i kroppen, og behøver ikke at blive tilført dagligt med kosten. At spise fx. lever én gang om ugen skulle være tilstrækkeligt.Hvad bruger kroppen vitamin A til?● Øjne: Betydning for synet. Det bruges til…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Vitamin E (antioxidant) 

● Det modvirker frie radikaler som kan skade kroppens celler.● Det forbedrer iltforsyningen til cellerne.● E-vitamin er med til at sikre blodgennemstrømning helt ude i huden.● Det medvirker i dannelsen af kønshormoner.● E-vitamin har lettere blodfortyndende virkning.● Forbedrer kredsløbet ved at…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Cyanocobalamin (B12) 

B12-vitaminet er nødvendigt når cellerne skal dele sig.Cyanocobalamin (B12) findes især i:Lever. Oksekød. Svinekød. Fisk. Mælk. Ost. Mangelsymptomer:B12 vitaminmangel, er normalt mange år om at udvikle sig. Symptomer på mangel kan være:Overfølsomhed i munden overfor varme og kulde. Hudproblemer.…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Pantotensyre (B5) 

B5 er især vigtig ved dannelsen af nye celler, medvirker til tarmens bevægelse, og modvirker stress.Pantotensyre (B5) findes især i: Æggeblomme. Hvedeklid. Jordnødder, champignon. Torskerogn. Sojabønner. Havregryn. Mangelsymptomer:Brændende ømme hæle. Uro i benene. Kvalme og opkastning. Dårlig…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Folinsyre (B9) 

Folinsyre bruges ved blandt andet celledeling. Folinsyre er nødvendig for produktionen af røde blodlegemer (de celler, der transporterer ilt rundt i kroppen). Folsyre, folat og folacin er navne på de naturligt forekommende former. Folinsyre er den syntetiske form.Folinsyre (B9) findes især i:…

Læs mere
Vitaminer & mineraler
Niacin (B3) 

Går ind i kroppens celler, og medvirker til energistofskiftet.Niacin (B3) findes især i: Fisk. Solsikkekerner. Jordnødder Fjerkræ. Magert oksekød. Mangelsymptomer:Udslæt. Sårdannelse. Akne. Dårlig hukommelse. Uro Energimangel.Er der noget jeg skal være opmærksom på hvis jeg er gravid?Der er ikke…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^