Forskning: Krydderurter og rødders sundhedsfremmende egenskaber

Kategori: Urter

Tørrede krydderurter er lette at have ved hånden, og er generelt lige så gavnlige som friske, fordi de aktive stoffer i krydderurten koncentreres under tørringsprocessen.

Forskning: Krydderurter og rødders sundhedsfremmende egenskaber 

Der er gennem årene publiceret mange videnskabelige studier om krydderier, krydderurter og rødders sundhedsmæssige egenskaber. Mange af dem bekræfter, at urter kan meget mere end tilføje smag og aroma til maden.

Naturens skatkammer

Urter, blomster, rødder og svampe er gennem historien været flittigt anvendt til forebyggelse og behandling af alverdens dårligdomme. Urters virkning har imidlertid ofte beroet på den enkelte behandlers egne erfaringer og overbevisninger. Man kan således forestille sig, at der nok er blevet indtaget meget, der i bedste fald, har haft en positiv og helbredende effekt, men også meget, der enten ingen effekt har haft, eller i værste fald har forværret patientens tilstand.

I Middelalderen begyndte klostre, at undersøge og registrere urters virkning. Denne viden har siden været genstand for videnskabelig granskning og omfattende studerer, og har, overraskende nok, ofte vist sig at holde stik.

De videnskabelige studier omfatter en lang række af køkkenets velkendte krydderurter og rødder. Vi har samlet viden om nogle af dem, som du måske ikke vidste har nogle dokumenterede sundhedsmæssige egenskaber.

 

  • Husk, at tager du planteekstrakter i form af kosttilskud, så bør du forinden konsultere din læge. Nogle former for kosttilskud kan blandet andet have indflydelse på optagelsen af den medicin, du eventuelt tager.

 

Urter
Forskning: Gurkemejes sundhedsfremmede egenskaber 

Gurkemeje er et populært krydderi, der blandt andet indgår i blandingskrydderiet karry, og flittigt indgår i asiatiske og indiske opskrifter. Men det gule krydderi kan mere end sætte kulør på krydderede retter.

Det gule stof 'curcumin', som findes i gurkemeje, og som farver karryretten, har nemlig…

Læs mere
Haven & altanen
Citronmelisse 

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Læs mere
Forår
Basilikum - Dyrkning & sorter 

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Læs mere
Forår
Solskins-te 

Lige nu pryder solgule mælkebøtter markskel og grøftekanter. Smukke ser de ud – og så er mælkebøtten tilmed en anvendelig lille plante.

Læs mere
Forår
Dyrk din C-vitamin  

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Læs mere
Urter
Dyrk lindrende urter  

Nogle af havens blomster, som mynte, kamille, purpursolhat og hestemynte, kan mere end blot pynte i haven og på altanen. Overhælder man de friske blade og blomster med kogende vand og lader drikken trækker nogle minutter, så har man en velsmagende urtete, der lindrer hoste og ondt i halsen. Planter…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^