Kategori: Urter

Tørrede krydderurter er lette at have ved hånden, og er generelt lige så gavnlige som friske, fordi de aktive stoffer i krydderurten koncentreres under tørringsprocessen.

Forskning: Krydderurter og rødders sundhedsfremmende egenskaber 

Der er gennem årene publiceret mange videnskabelige studier om krydderier, krydderurter og rødders sundhedsmæssige egenskaber. Mange af dem bekræfter, at urter kan meget mere end tilføje smag og aroma til maden.

Naturens skatkammer

Urter, blomster, rødder og svampe er gennem historien været flittigt anvendt til forebyggelse og behandling af alverdens dårligdomme. Urters virkning har imidlertid ofte beroet på den enkelte behandlers egne erfaringer og overbevisninger. Man kan således forestille sig, at der nok er blevet indtaget meget, der i bedste fald, har haft en positiv og helbredende effekt, men også meget, der enten ingen effekt har haft, eller i værste fald har forværret patientens tilstand.

I Middelalderen begyndte klostre, at undersøge og registrere urters virkning. Denne viden har siden været genstand for videnskabelig granskning og omfattende studerer, og har, overraskende nok, ofte vist sig at holde stik.

De videnskabelige studier omfatter en lang række af køkkenets velkendte krydderurter og rødder. Vi har samlet viden om nogle af dem, som du måske ikke vidste har nogle dokumenterede sundhedsmæssige egenskaber.

 

  • Husk, at tager du planteekstrakter i form af kosttilskud, så bør du forinden konsultere din læge. Nogle former for kosttilskud kan blandet andet have indflydelse på optagelsen af den medicin, du eventuelt tager.

 

Årstidens råvarer
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Urter
Forskning: Salvies sundhedsfremmede egenskaber 

Salvie har gennem tiden, ud over at være et værdsat krydderi, også været flittigt anvendt lægeplande, kendt for, blandt andet at kunne lindre halsonde, og mindske symptomer på, hvad vi i dag kalder diabetes og hjerteklarsygdomme. Ifølge traditioel medicin skulle salvie også have en positiv effekt på…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Viden om hvidløg og sundhed 

Udover at tilføje en delikat løgsmag til maden, og være en fremragende kilde til vitamin B6, vitamin C og mineraler, så har hvidløg gennem tiden været kendt for sine sundhedsfremmende egenskaber. I Mellemøsten og den østlige del af Asien har hvidløg ifølge historikere, været anvendt til behandling…

Læs mere
Urter
Forskning: Ingefærs sundhedsfremmede egenskaber  

Ingefær er et velkendt middel mod kvalme, fordøjelsesproblemer og luft i maven. Virkningen tilskrives rodens indhold af stoffet rhizomet, som blandt andet lindrer kvalme efter operation, men også søsyge og køresyge.

Læs mere
Urter
Forskning: Rosmarins sundhedsfremmede egenskaber  

Rosmarin har gennem tiden været en flittigt anvendt krydderurt. I folkemedicin har udtræk af rosmarin været kendt som effektivt mod smerter og betændelstilstande. Rosmarin har også været anvendt som vanddrivende middel, og sågar et middel mod kramper.

Læs mere
Årstidens råvarer
Sådan tørrer du krydderurter 

Ved at tørre tiloversblevne krydderurter får du hjemmedyrket velsmag til dine supper, dressinger, kød-, fjerkræ- og fiskeretter, til vinterens bagte rodfrugter og kålsalater, og ikke mindst til din urtete.

Rigtig mange krydderurter og blomster egner sig til tørring, men ikke alle. Krydderurter…

Læs mere
Urter
Lægeurter: Digitalis - Lige så smuk som giftig 

Nu står de smukke digitalis i fuldt flor. Høje og ranke, og med deres purpurfarvede blomster, er de, ligesom bonderoser og pæoner, en skønhed i det romantiske staudebed.

Det er, som alle ved, de klokkeformede blomster, der har givet digitalis kælenavnet ’fingerbøl’, og hvis man ikke vidste bedre,…

Læs mere
Urter
Lægeurter: Katost til behandling af ’kvindesygdomme’ 

I begyndelsen af 1900-tallet opstod en særlig interesse for naturhistorie, planters anvendelse i husholdningen, kosten og folkemedicinen gennem tiden, og her blev blandt andet anvendelsen af katost nøje studeret.

Læs mere
Urter
Forskning: Echinaceas sundhedsfremmede egenskaber  

Echinacea er almindelig kendt for sin lindrende virkning på forkølelse, men når det kommer til videnskabeligt at kunne dokumentere effekten af Echinacea kosttilskud, så er resultaterne imidlertid ikke entydige.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^