Dyrk lindrende urter

Kategori: Urter

Dyrk lindrende urter  

Nogle af havens blomster, som mynte, kamille, purpursolhat og hestemynte, kan mere end blot pynte i haven og på altanen. Overhælder man de friske blade og blomster med kogende vand og lader drikken trækker nogle minutter, så har man en velsmagende urtete, der lindrer hoste og ondt i halsen. Planter og urter kan også tørres ved at ligge et lunt og luftigt sted - så har man altid ingredienser til sin urtete ved hånden.

De bedste blomster til te

Hestemynte er en af de bedste te-planter, du kan dyrke i haven. Planten kaldes også bergamottemynte på grund af sin duft og smag, der minder om Earl Grey te. Både blomster og blade er gode til at sætte smag på teblandinger med andre urter eller blomster.
Hestemynte er også en meget flot og pyntelig plante i bedet. Den røde hestemynte passer til et bed med pangfarver, men hestemynte findes også i mere afdæmpede farver fx violet – og den variant er også meget god til te.

Dejlige mynter

Den almindelige mynte er en anden dejlig te-plante. Plantens blade udskiller en æterisk olie, som dufter og smager stærkt af menthol. Myntete lindrer hoste og ondt i halsen, og der skal kun et par blade til, før man har en duftende urtete.
Mynte er meget nem at dyrke. Planten er hårdfør og breder sig uhæmmet, så det er en god idé at plante den i krukker, så du kan styrer væksten.
Mynte findes i mange varianter med forskellig smag fx æblemynte, chokolademynte og ananasmynte. Polejmynte er giftig og bør ikke bruges til te.

Kamille – en klassisk lægeurt

Kamille er en klassisk te-plante og lægeurt, som kan spores langt tilbage i historien.
I gamle dage blev den brugt mod tungsind. Og en stor buket er da også lige til at blive i godt humør af...
Kamille sås i foråret, og herefter vokser planterne til uden det store hurlumhej. Det er blomsterne, man bruger til te. De må gerne være knapt udsprungne og kan enten bruges friske eller tørrede. I haven giver kamille både lethed og duft i bedene.

Sort og grøn te bliver bedst i bjergene

Du kan også godt dyrke almindelig sort og grøn te i danske haver, men mest som prydplante. Teens kvalitet bliver nemlig bedst, når den dyrkes højt oppe i bjergene i subtropiske egne fx i Kina og Indien.
Bryg altid kun te af blomster og blade fra planter, som du med sikkerhed ved er ufarlige. En del haveplanter er giftige.

Purpursolhat

Te af purpursolhat styrker immunforsvaret. Både roden og blomsten bruges til te.

Solbær

Solbærte lindrer ved ondt i halsen. Solbærblade kan tørres og bruges sammen med andre urter i teblandinger. Også tørrede solbær er gode i te.

Urter
Forskning: Echinaceas sundhedsfremmede egenskaber  

Echinacea er almindelig kendt for sin lindrende virkning på forkølelse, men når det kommer til videnskabeligt at kunne dokumentere effekten af Echinacea kosttilskud, så er resultaterne imidlertid ikke entydige.

Læs mere
Urter
Forskning: Gurkemejes sundhedsfremmede egenskaber 

Gurkemeje er et populært krydderi, der blandt andet indgår i blandingskrydderiet karry, og flittigt indgår i asiatiske og indiske opskrifter. Men det gule krydderi kan mere end sætte kulør på krydderede retter.

Det gule stof 'curcumin', som findes i gurkemeje, og som farver karryretten, har nemlig…

Læs mere
Haven & altanen
Citronmelisse 

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Læs mere
Forår
Basilikum - Dyrkning & sorter 

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Læs mere
Forår
Solskins-te 

Lige nu pryder solgule mælkebøtter markskel og grøftekanter. Smukke ser de ud – og så er mælkebøtten tilmed en anvendelig lille plante.

Læs mere
Forår
Dyrk din C-vitamin  

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^