Sladder og anklager

Kategori: Sjæl & psyke

Sladder og anklager 

Fra brevkassen: Der bliver snakket og rettet alvorlige anklager mod en bekendt, men hun er i tvivl om historierne er sande, og hvordan hun skal forholde sig.

Hej brevkasse.

Jeg skriver til dig, fordi jeg er i vildrede. For en lille måneds tid siden blev der i vores omgangskreds pludselig snakket om, at en af vores mandlige bekendte var mistænkt for at have forgrebet sig på en ung pige. Manden og hans kone har været vores bekendte gennem mange år, vi har børn på samme skole og er medlemmer af samme idrætsforening. Vi har aldrig haft en tæt kontakt til parret og ser dem ikke privat, men altid hilst og småsludret, når vi tilfældigt har mødt dem.

Historierne om manden, har vi fra vores nære venner, som er naboer til parret, og som kender nogen, som kender pigens forældre. Det hedder sig, at pigens forældre overvejer, at melde manden til politiet, hvilket undrer os ikke er sket endnu. For hvorfor har forældrene ikke meldt manden, hvis han virkelig har forgrebet sig på deres barn?
I weekenden, da jeg var på indkøb, så jeg konen. Hun så trist ud og kiggede væk, og der er ingen tvivl om, at hun må være klar over, at der bliver snakket.

Efter at have set hende, fik jeg det pludselig rigtig dårligt og er helt i vildrede. Da jeg først blev præsenteret for historien, var jeg selvfølgelig forarget og oprørt, men nu er der gået en måned og manden er, så vidt jeg ved, ikke meldt til politiet. I stedet er historien ligesom bare gået i glemmebogen. Der er ingen der rigtig taler om det længere, men konen var med alt tydelighed, stadig mærket af et eller andet.

Når jeg skriver til dig, er det i håbet om, at du har en ide til, hvordan man takler sådan en situation. Skal jeg bare blande mig udenom og lade som ingenting?

Anonym

_______________________________


Kære Anonyme,

Tak for dit brev, hvor du spørger, hvordan du bør takle en historie, du har hørt om din bekendte.
Som udgangspunkt er det jo klogest, slet ikke at lytte til sladder, men det er nok lettere sagt end gjort. De fleste af os lægger fra tid til anden gerne ører til en god sladderhistorie, måske mest fordi den slags historier giver lidt tiltrængt dramatik i hverdagen.

Om sladderens natur
Der sladres om mangt og meget, men de historier, som egner sig bedst som sladder, er historier som forarger: oplagt er f.eks. historier om mennesker, hvis handlinger de fleste af os kan være enige om at fordømme. Sladderen får ofte konsekvenser for den der sladres om, men rammer også vedkommenes nærmeste, f.eks. når der lægges afstand til vedkommendes familie.

Sladderhistorier har det med at sprede sig som ringe i vandet. En sladderhistorie kan f.eks. være en, man har hørt fra nogen, der kender nogen, der bor i nærheden af den person, historien handler om.
Dette er også tilfældet i den historie, som er nået dig, om manden, som I kender gennem skole og fritid, men som ikke er del af jeres nære vennegruppe. Manden skulle angiveligt have forgrebet sig på en ung pige, man sagen er ikke blevet anmeldt, og er nu ved at gå i sig selv igen.

At historien er ved at gå i sig selv, kan have flere årsager, og det er ikke utænkeligt, at det netop drejer sig om, at ”en lille fjer, er blevet til 5 høns”, som H.C. Andersens skrev i et eventyr. At historien er gået i sig selv kan også skyldes, at den sag, der måske har været, alligevel ikke var en ”sag”. Måske er der dukket nye oplysninger op, måske har den unge pige, af ukendte årsager, trukket sin beskyldning tilbage ...

Og det er jo problemet med sladder, at den bygger på løse rygter og fri fantasi, frem for fakta. En sladderhistorie udspringer ikke sjældent af uvidenhed, misforståelser og løgne. Sladder kan også være en historie, som nogen har sat i gang, fordi de har et mellemværende, med den der sladres om. Sladder kan være hævn for noget der tidligere er sket, eller kan opstå med det, mere eller mindre tilsigtet mål, at skabe splid og dramatik, f.eks. ved at gøre en mindre hændelse til en dramatisk og skadende sandhed.

Sladderens konsekvenser
Sladder kan være ekstremt ødelæggende og svær at ryste af sig, ikke mindst når den rammer en hel familie. I det tilfælde du beskriver, bygger den historie du har hørt på sladder og rygter, og jeg mener derfor, at du ikke bør foretage dig noget. Det er ikke op til dig, at dømme andre - og slet ikke på baggrund af en sladderhistorie.

Under alle omstændigheder, er det vigtigt at huske, at familie, venner og pårørende til den "mistænkte", alle er uskyldige i denne sag – også selvom det skulle vise sig, at manden virkelig havde forgrebet sig på en ung pige. Konen i forholdet er naturligvis dybt påvirket af sladderen, og det må være meget ubehagelig for hende at møde folk hun kender, og som hun ved, kender historien. Mit råd er, at du viser storsind overfor hende, hils venligt på hende, lad som ingen ting, og vis hende, at du ikke lytter til sladder. Hvis hun selv kommer ind på, hvor svært det er at være hende lige nu, så vis, at du har forståelse for, at det er svært, men at du ikke forholder dig til noget, du kun har hørt som sladder. Skulle det vise sig at manden bliver dømt, er det også vigtigt ikke at fordømme konen eller børnene. De har brug for al accept og medfølelse, og skal ikke straffes, selv om far skulle have gjort noget forkert.

Jeg håber at mit svar er fyldestgørende nok til, at du – uanset hvad der er op og ned på sladderhistorierne - kan handle både med hjerte og storsind overfor en kvinde, der er så hårdt ramt.


Sjæl & psyke
Empati fra vugge til voksenliv  

Det er kendt, at den kontakt, forældre etablerer med deres barn i barnets første år, har afgørende indflydelse på barnets sociale kompetencer gennem livet. Det gælder også evnen til at føle empati, fastslår ny forskning, som viser, at evnen til at genkende og forstå andres følelser former sig…

Læs mere
Sjæl & psyke
Forskning afslører de mest almindelige årsager til at folk lyver 

Forskere fra University of British Columbia har fornyelig gennemført en undersøgelse der klarlægger, hvor ofte vi lyver, og hvad der motiverer os til at lyve. Lidt overraskende bekræfter undersøgelsen, at løgne ikke altid er ondsindede, selviske, umoralske eller uetiske.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd 

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit…

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning 

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro…

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer…

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina 

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det…

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet 

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^