Savner nærvær

Savner nærvær  

Fra brevkassen: Hun savner nærvær og lidenskab i sit ægteskab gennem 35 år ...

Hej brevkasse.
Jeg skriver fordi mit ægteskab er dødt. Vi har været gift snart 35 år, men vi har ikke noget sammen mere - ej heller sex. Jeg har ikke lyst, da gnisten er væk. Der er ingen ømhed, nærhed, søde ord eller opmærksomhed fra hans side. Sådan har det været de sidste 10 år. Jeg føler kun vi er venner. Vi kan ikke, og har aldrig kunne, snakke sammen om følelser. Så vi går bare op og ned af hinanden, og passer hver vores ting.
Jeg har mit arbejde, men han sidder derhjemme og er gået på pension. Jeg føler, vi er vokset fra hinanden, men har det svært ved at gå, fordi det er så mange år vi har været sammen.
Hvad gør jeg? Jeg kan mærke, at jeg har et kæmpe behov for frihed og måske finde en, som kan give mig det jeg savner.
Jeg vil rigtig gerne høre, hvad du tænker, når du nu har læst beskrivelsen af min situation.

_______________________________


Tak for din mail, hvor beder om mine tanker omkring dit liv i et ægteskab, der er helt gået i stå.
I brevet beskriver du, hvordan I bare går ved siden af hinanden, uden at vise hinanden nogen form for omsorg og følelser. I har aldrig talt om følelser, og du føler, at I på alle måder er vokset fra hinanden. I har været gift i 35 år og, som du skriver, er det naturligvis svært for dig at gå fra din mand, som nu sidder hjemme hele dagen, efter at han er gået på pension.
Du skriver at du længes efter frihed og måske efter at finde en, der kan give dig noget af den nærhed du savner. Og jeg må medgive dig, at jeg også tænker, at du lever i en meget fastlåst situation.
Det kan være, at du synes, at du allerede har prøvet alt for at tilføre jeres forhold både mere liv og følelser. Derfor mener jeg, at tiden er inde til at sætte jeres situation på spidsen og få klarhed over, hvorvidt I begge føler, at alle følelser for hinanden er væk. Du skriver ikke noget om, hvorvidt I har fået talt ud om jeres situation, men det må du simpelthen forlange at I for gjort nu.
Du må fatte mod til, at forlange en samtale om, hvordan I kan få det bedre. Du må gøre din mand klart, at du ikke kan fortsætte på denne måde, det er livet for kort til. Så enten finder I sammen ud af, om der er noget at bygge på, eller om I måske hver især skal skabe jer et nyt liv, hver for sig. Måske kan I fortsætte med at være venner, selv om I får hver sit liv. I har jo været sammen så længe, og på den måde vil din mand måske føle sig mindre ladt i stikken.
Du er nødt til at være meget klar i mælet og forlange, at din mand tager stilling til jeres situation, hvor I følelsesmæssigt lever sammen som zombier og uden at give hinanden, det I hver i sær har behov for. Han bliver nødt til at forstå, at du savner og har brug for nærhed, fysisk kontakt og fortrolighed. Som menneske kan man nemt komme til at føle man falmer, hvis man ikke bliver rørt ved og føler sig elsket og værdifuld.
Du må gøre din mand klart, at det kan få store konsekvenser, hvis din han ikke vil gøre en indsats for at vække jeres forhold til live. Du må gøre ham klart, at det er et krav for at fortsætte sammen.
Hvis du ikke kan opnå, at der sker nogen ændring i positiv retning, må du gøre op med dig selv om du kan leve videre på en måde eller om du har modet og den nødvendige livskraft til, at starte et nyt livgivende liv. Begge muligheder kræver meget af dig, men det er også krævende at stå op hver dag til et liv sammen i et helt dødt forhold.
Der er mange ægtefolk, der mest bliver venner med årene, men selvom sexlysten er forsvundet, kan forholdet stadig bygge på, at man er omsorgsfuld og kærlig overfor hinanden. En sådan livsændring, som du nu står overfor, har omkostninger, men bare at lade stå til og fortsætte som nu, er måske den allerstørste omkostning.
Kom nu i gang med at tage hånd om jeres ægteskab, inden du helt mister troen på, at der også er et liv for dig!


Sjæl & psyke
Hun er gift og har børn - men er forelsket i en anden 

Fra brevkassen: Hun er 42 og har to store børn med sin mand gennem 20 år. Nu har hun mødt en yngre mand og oplever en samhørighed med ham, hun ikke har oplevet før. Nu overvejer hun, om hun skal følge sit hjerte og forlade mand og børn …

Læs mere
Sjæl & psyke
Ingen lyst til socialt samvær 

Fra brevkassen: Hun undrer sig og er frustreret over, at hun de seneste år ikke har haft lyst eller overskud til at omgås andre mennesker og deltage i sociale sammenhænge …

Læs mere
Sjæl & psyke
Hjælp med at bryde tavshed, tvivl og tabu 

Unge skal opfordres og støttes i at tale om psykiske problemer ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Sidespring 

Fra brevkassen: Hun er i tvivl om hun skal fortælle sin mand, om hendes sidespring under en julefrokost ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Ødelæggende temperament 

Fra brevkassen: En læser skriver om, hvor træt og flov hun er over sine temperamentsfulde udbrud ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?  

Vi er blevet bedre til at tale om psykiske sygdomme med vores kolleger, men når nogle forsat vælger at holde deres sygdom hemmelig, skyldes det stadig frygten for, at det vil påvirke kollegernes syn på ens faglige kompetencer.

Læs mere
Sjæl & psyke
Lyst til en anden efter 18 års ægteskab 

Fra brevkassen: Hun er 44, gift gennem 18 år og har to børn. Nu har hun mødt en mand, som fuldstændig har slået benene væk under hende, og som tilfredsstiller hende, som hun aldrig har følt sig tilfredsstillet.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hvordan kommer man videre efter utroskab? 

Fra brevkassen: Han siger, at hans sidespring er hans livs største fejltagelse, men hun synes det er svært at genfinde tilliden ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Guide til nye venskaber 

Fra brevkassen: Hun skriver til brevkassens psykolog om sin ensomhed og sit ønske om at lære, hvordan man får og opbygger venskaber ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Kan tidligere overgreb være årsag til manglende sexlyst? 

Fra brevkassen: Hvad gør man når man gerne vil have et aktivt sexliv, men oftest ikke føler nogen egentlig lyst?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^