Ødelæggende temperament

Kategorier: Sjæl & psyke  -  Hormoner

Ødelæggende temperament

Ødelæggende temperament 

Fra brevkassen: En læser skriver om, hvor træt og flov hun er over sine temperamentsfulde udbrud ...

_____________________________

 

Hej brevkasse.
Jeg skriver, fordi jeg er ved at være rigtig godt træt af mit temperament. Jeg har altid været temperamentsfuld og har hele mit liv kæmpet med vredesudbrud. Men jeg er ked af, at det ofte går ud over mange mennesker omkring mig.
Jeg har såret rigtig mange mennesker, fordi jeg enten kommer til at sige noget forkert eller jeg kommer til at hidse mig op og skabe mig, så jeg slet ikke er til at snakke med. Værst er det gået ud over min kæreste. Vi elsker hinanden højt, men han er ved at gå ud af sit gode skind, fordi jeg altid reagere så voldsomt. Han bliver såret og ked af det og siger han ikke kan holde til det i længden. Det er specielt når vi diskuterer, at jeg enten hæver stemmen og begynder at råbe, eller skaber mig. Forleden dag, da jeg igen var ved at hidse mig op, sagde han, at hvis jeg hidsede mig op nu, så ville han gå. Jeg ville ikke have han gik, men alligevel kunne jeg ikke holde min vrede tilbage…
Min mor har samme reaktionsmønster, så måske er det noget jeg har ”arvet”...
Har du nogle råd til hvordan jeg får bedre styr på mine udbrud? Jeg er virkelig så træt af og flov over, at det skal være sådan. Og jeg får det dårligt med mig selv, når jeg sårer andre mennesker på den måde.

_____________________________


Jeg er helt enig med dig i, at der skal gøres noget ved den måde hvorpå du hidtil har fået afløb for dit temperament. Udfra det du skriver tror jeg, at du nu må have en stærk motivation til at lære at styre dit temperament. For selvfølgelig ønsker du ikke at såre andre mennesker som du har gjort hidtil, og selvfølgelig kan din kæreste ikke i længden leve med den måde du opfører dig på. Selvom du skriver, at I elsker hinanden højt, lider kærligheden et knæk, hver gang du, som du selv kalder det, "skaber" dig.
Jeg kan godt forstå, at din kæreste er ved at nå smertepunktet og måske er han allerede ved at forlade dig, på trods af den kærlighed der indtil videre har holdt jer sammen på. Så man sige, at er det er ved at være i tolvte time, hvilket betyder at du skal handle nu, inden det er for sent.
Hvis jeg skal påpege noget positivt ved din nuværende situation, er det, at du lige nu er top-motiveret til at gøre noget ved din uvane.
Det er først og fremmest vigtigt, at du kan se, at det at være født med et stort temperament, faktisk er en gave. For i det store temperament ligger en masse mod og psykisk energi, som kan bruges konstruktivt. Et stort temperament kan bruges til at opnå noget du virkelig brænder for, kæmpe for noget du gerne vil opnå eller for nogen du holder meget af. Så første skridt til at lære at få styr på temperamentet, er at lære at sætte pris på at du har arvet den egenskab, at have temperament.
Det er vigtigt at du forstår, at selvom den følsomhed der ligger til grund for dit temperament, måske er arvelig, så er måden hvorpå du forvalter det ikke. Du skriver, at du har oplevet, at din mor også har svært ved at bruge sit temperament konstruktivt. Måske har du været vidne til det under din opvækst og tillagt dig selv din mors dårlige vaner.
Vaner er svære at ændre, men det kan lade sig gøre, hvis man virkelig ønsker det. Lige nu skal du kæmpe alt hvad du kan, for at ændre dine vaner og dit reaktionsmønster omkring dine temperamentsfulde udbrud. Vær helt klar over, at du og kun du, på samme måde som du har ansvaret for alt andet; din økonomi, dit hjem osv., også bærer ansvaret for at styre dit temperament. Vær klar over, at den måde du opfører dig på, er noget kun du kan ændre.
Beslut dig for, at ville ændre din adfærd. Beslut dig for at du vil have fuld fokus på dit problem, indtil du har lært at styre dine udbrud. Beslut dig for, at du har fået nok af at såre dig selv og andre.
Sig til dig selv hver morgen: ”Jeg er herre over mit eget temperament". Erkend at det ikke er nogen andres ansvar, end dit eget.
Hver gang du mærker, at du er på vej op ”i det røde felt", så tager du tre dybe indåndinger - helt ned i bunden af maven. Øvelsen øger den indre ro og giver dig tid til at reflektere over din reaktion, inden du eksploderer. Dermed giver du dig selv tid til at finde en anden, og mere hensigtsmæssig og voksen måde, at reagere på.
Hvis tre dybe indåndinger ikke er tilstrækkeligt, kan du evt. vælge at fjerne dig fra situationen, ved at gå ind i et andet rum. Her kan du samle dig og vende tilbage, når du er klar med en mere hensigtsmæssigt reaktion.
Din beslutning om, at du nu vil tage ansvar for dine egne handlinger, vil have indflydelse på mange andre områder. Du vil opleve en øget selvtillid, ro og styrke, og du vil ikke i samme omfang føle dig styret af dine omgivelser.
Vaner er som sagt svære at bryde, så du må regne med, at det vil tage et godt stykke tid at ændre den dårlige vane, du har levet med hele dit liv. Husk på, at du har alt at vinde - og meget at tabe, hvis du ikke får gjort noget ved problemet nu.
Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med de anstrengelser der skal lægges for dagen de næste måneder.


Sjæl & psyke
Forskning afslører de mest almindelige årsager til at folk lyver 

Forskere fra University of British Columbia har fornyelig gennemført en undersøgelse der klarlægger, hvor ofte vi lyver, og hvad der motiverer os til at lyve. Lidt overraskende bekræfter undersøgelsen, at løgne ikke altid er ondsindede, selviske, umoralske eller uetiske.

Læs mere
Sundhed
Ny 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed  

Regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarks-demokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne har indgået en bred politisk aftale om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed.…

Læs mere
Sjæl & psyke
Terapeuten: Styrk dit selvværd 

"Selvværdet slides, hvis du går for meget på kompromis med dig selv og dine inderste ønsker", skriver par- og psykoterapeut Connie Kragelund. Her forklarer hun, hvad selvværd er, hvilken stor betydning det har for trivslen og følelsen af glæde og tilfredshed i livet, og hvordan man styrker sit…

Læs mere
Spiritualitet
Lille meditation - Stor virkning 

Er din dag fyldt med tanker om alt det, du skal nå? Oplever du at miste koncentrationen og have svært ved at være tilstede? Prøv at bruge et øjeblik på at koble af ved hjælp af meditation. Du behøver blot at afsætte et par minutter. Selv en kort, intens meditation vil give dig en følelse af øget ro…

Læs mere
Sjæl & psyke
Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer…

Læs mere
Sjæl & psyke
Ny bog af Bo Østlund: Modne Kvinder - Samtaler om livets patina 

Den svenske skuespiller Ingrid Bergman er citeret for engang at skulle have sagt: 'Alder er som at bestige et bjerg. Man bliver nok lidt forpustet, men får en langt bedre udsigt'.

At vi med årene får bedre udsigt og større indsigt, får mere ro og bliver mere rummelige, er noget af det…

Læs mere
Job & karriere
Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness -…

Læs mere
Sjæl & psyke
Vold i parforholdet 

Hvor meget tyranni, nedgørende og truende adfærd skal man finde sig i, fra det menneske man lever sammen med? Hvor mange gange skal man tilgive, når vedkommende, efter sin urimelige opførsel, undskylder? Hvor meget skal man finde sig i for børnenes skyld?

Læs mere
Sundhed
Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Læs mere
Parterapeut
Han vil ikke fortælle, hvad der er galt 

Fra brevkassen: Hvad gør man, når ens mand pludselig er fraværende og virker trist, men ikke vil fortælle, hvad der er galt?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^