Derfor går du kold klokken 14

Kategori: Sjæl & psyke

Derfor går du kold klokken 14 

Mens nogle af os er A-mennesker og andre B-mennesker, så har mange af os det til fælles, at vi går kolde først på eftermiddagen. Ifølge forskere fra Swinburne University of Technology i Melbourne, så skyldes fænomenet i vid udstrækning kroppens indre ur, den såkaldte circadianrytme, som styrer niveauet af hormonet melatonin i hjernen.

Melatonin er blandt andet med til at regulere vores legemstemperatur og søvn, men ifølge forskerne, så påvirker circadianrytmen og melatoninniveauet også hjernens belønningssystem. Denne funktion i hjernen sørger for, at vores underbevidsthed løbende foretager afvejninger af indsats i forhold til belønning, hvilket gør os i stand til hurtigt at handle – eller undlade at handle - i en given situation.

Hvordan det enkelte menneskes belønningssystem påvirkes, er individuelt og afhænger både af personlighed og en individuel vurdering af indsats i forhold til belønning. Men ifølge forskerne, så er der også er et tredje forhold, der spiller ind. Deres undersøgelser peger på, at hjernens belønningssystem reagerer forskelligt alt efter hvornår på dagen, det påvirkes. Således synes hjernens belønningssystem at kræve mindre, når det skal aktivere en handling om formiddagen, mens der skal mere til, når man når hen på eftermiddagen.

Ifølge forskerne, så kan denne tilbøjelighed i hjernens belønningssystem skyldes, at vores hjerne, på det punkt, stadig fungerer som den gjorde, da vi var et samfund af jægere og samlere. Her var det hensigtsmæssigt, at man, allerede tidligt på dagen, følte sig motiveret og klar til at tage på jagt, så man kunne få det fulde udbytte af dagslyset og samtidig mindske risikoen for at blive angrebet af vilde dyr.

I det moderne samfund, hvor ens præstation helst skal være jævnt fordelt over en arbejdsdag, kan det være generende, at sidde paralyseret af træthed allerede klokken 14. Og ifølge forskerne skal man ikke forvente, at hverken vitamintilskud eller fornuftige sengetider, kan ændre ens circadianrytme eller rette op på problemet. Til gengæld kan man, i erkendelse af at der ikke rigtigt er så meget andet at gøre, forsøge at organisere sin arbejdsdag, så de aktiviteter der kræver koncentration og overblik, ligger om formiddagen, mens eftermiddagen kan stå på mere rutineprægede opgaver.

 

Kilde: Jamie Byrne, Swinburne’s Centre for Mental Health, 'Afternoon slump or the brain’s expectations at work'

Sjæl & psyke
Hjælp med at bryde tavshed, tvivl og tabu 

Unge skal opfordres og støttes i at tale om psykiske problemer ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Savner nærvær  

Fra brevkassen: Hun savner nærvær og lidenskab i sit ægteskab gennem 35 år ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Sidespring 

Fra brevkassen: Hun er i tvivl om hun skal fortælle sin mand, om hendes sidespring under en julefrokost ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Ødelæggende temperament 

Fra brevkassen: En læser skriver om, hvor træt og flov hun er over sine temperamentsfulde udbrud ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Kan du tale med din kollega om psykisk sygdom?  

Vi er blevet bedre til at tale om psykiske sygdomme med vores kolleger, men når nogle forsat vælger at holde deres sygdom hemmelig, skyldes det stadig frygten for, at det vil påvirke kollegernes syn på ens faglige kompetencer.

Læs mere
Sjæl & psyke
Lyst til en anden efter 18 års ægteskab 

Fra brevkassen: Hun er 44, gift gennem 18 år og har to børn. Nu har hun mødt en mand, som fuldstændig har slået benene væk under hende, og som tilfredsstiller hende, som hun aldrig har følt sig tilfredsstillet.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hvordan kommer man videre efter utroskab? 

Fra brevkassen: Han siger, at hans sidespring er hans livs største fejltagelse, men hun synes det er svært at genfinde tilliden ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Guide til nye venskaber 

Fra brevkassen: Hun skriver til brevkassens psykolog om sin ensomhed og sit ønske om at lære, hvordan man får og opbygger venskaber ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Kan tidligere overgreb være årsag til manglende sexlyst? 

Fra brevkassen: Hvad gør man når man gerne vil have et aktivt sexliv, men oftest ikke føler nogen egentlig lyst?

Læs mere
Sjæl & psyke
Han holder hende hen 

Fra brevkassen: Hun har ventet på ham i to år. Men nu da han endelig er single og fri, holder han hende hen ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^