Unge på slankekur - tips til forældrene

Unge på slankekur - tips til forældrene

Unge på slankekur - tips til forældrene 

Flere og flere børn og unge er overvægtige, føden indeholder for meget sukker og fedt og med mindre motion lægges grunden......

Flere og flere børn og unge er overvægtige, føden indeholder for meget sukker og fedt og med mindre motion lægges grunden for problematisk voksenliv og evig kamp mod vægten. Ikke en særlig opkvikkende start på livet!

De fleste forældre er opmærksomme på problematikken vedrørende barnets overvægt, også når det kommer til selvværd i det hele taget, men er på samme tid ret ofte overbevidste om at mangel på de overflødige kalorier kan være lige så skadeligt. Mens mangel på de nødvendige fedtsyrer kan skade de meget unge børn, kan en mere fedtfattig diæt være netop sagen for det ældre barn, især hvis overvægt er et problem i familien i forvejen.

Børn skal spise de nødvendige fedtsyrer for at sikre kroppens og hjernens udvikling. I det hele taget er dog en diæt hvor omkring 30% af energien stammer fra fedt helt i orden. Børn fra 2 års alderen, uanset kropsbygning burde spise kost der indeholder mindre mættede fedtsyrer, kolesterol og sukker. De burde i stedet spise kost der indeholder flere kulhydrater, pasta og grøntsager.

Med den gode forudsætning at slanke barnet sker det at forældrene indfører en af de moderne slankekure, noget de selv har prøvet med eventuelt godt resultat, men det kan være sundhedsfarligt for en ung krop i udvikling. Atkins diæten, f.x. der baseres på uhæmmet spise af protein og fedt og i stedet fjerner kulhydraterne fra den daglige kost, kan resultere i seriøs fejlernæring hos børn. Børn og unge, der holder sig til kost af denne art mangler hurtigt vitaminer og mineraler, samt kalcium, jern og folsyre. Andre slankekure fokuserer på at fjerne børnenes yndlingsspise, og det er heller ikke særlig motiverende. Det holder ikke at fortælle en 8-årig at han/hun aldrig igen må spise en dessert. Desserten kan godt indgå som en belønning på et senere tidspunkt, det drejer sig om total omlægning af kosten, ikke hver enkelt mundfuld.

Hvis barnet har brug for at tabe sig kan nedenstående råd være behjælpelige.
· Stil op et mål der kan holde. 500 g. om ugen er et realistisk mål, gå langsomt men sikkert fremad og undgå mirakel diæter.
· Mindre mættet fedt. Øg mængden af frugt, grønt og kornprodukter og nedsæt i stedet mængden af sukker, fedtrige kødprodukter og fede mælkeprodukter.
· Mindre portioner giver færre kalorier. Superstørrelser for mindre pris er ikke lige sagen, selvom det lyder lokkende især når familien skal på burgerbar.
· Involver hele familien i processen. Sundere spise til hele familien er sagen, ikke alene er forældrene rollemodeller, men barnet der kæmper mod vægten vil ikke føle sig udstødt på nogen måde.
· Gør motion til en daglig vane. Ud at cykle, svømme og gå ture. Børn og unge kan ikke gå ned i vægt ved enten at ændre kost eller motionere. Begge dele skal til. Og en fælles aktivitet er sjovt for hele familien.
· Mindre TV-kiggeri. Børn der ser meget fjernsyn rører ikke på sig og med TV-kiggeriet følger der TV-spisning.

Kost & Ernæring
Døjer du med oppustethed og mavebesvær? 

Ny bog præsentere 'Low FODMAP diet', som går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, der ifølge diætister er årsag til de gener man oplever, når man har irritabel tarm.

Læs mere
Kost & Ernæring
LCHF - spis dig mæt og glad 

Kosttrenden LCHF - Low Carb High Fat, vinder frem. Her handler det om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge indtaget af fedt. Ny bog introducerer principperne sammen med 70 lækre opskrifter

Læs mere
Kost & Ernæring
Varme supper - Quick fix 

Dage med regn og rusk indbyder til hygge i sofahjørnet, levende lys, gode bøger og en god varm suppe. Det behøver ikke være tidskrævende at lave sunde og velsmagende supper.

Læs mere
Kost & Ernæring
Syv sunde skridt  

Lad Anette Harbech Olesen inspirere og motivere dig til at få gjort noget ved dine dårlige vaner. Lær, hvad der er godt for din sundhed og hvorfor, og mærk, hvordan du med små daglige, sunde tiltag, kan få større livsglæde og balance ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Stevia - sødt uden sukker 

Udtræk fra planten Stevia er en populær erstatning for sukker og sødemidler. Her er bogen om Stevia med opskrifter og tips til, hvordan du anvender det populære alternativ til sukker...

Læs mere
Kost & Ernæring
Mindful spisning 

Mindful spisning er en helt ny måde at tænke spisning og mad på. Det handler ikke om hvad du spiser, men hvordan du spiser, siger Per Brændgaard i interview omkring den nye bog. Se det her ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Læs mere
Kost & Ernæring
Maven i balance 

Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?

Læs mere
Kost & Ernæring
Yoghurt to go, tak 

Det er særligt singler og par uden børn, som har en forkærlighed for drikkeyoghurter ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Spis fibre 

En kost rig på fibre, er ikke kun godt for fordøjelsen. Fiberrig kost kan også være slankende, fordi den giver en god mæthedsfornemmelse – og så kan den også være særdeles velsmagende ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^