Unge på slankekur - tips til forældrene

Unge på slankekur - tips til forældrene

Unge på slankekur - tips til forældrene 

Flere og flere børn og unge er overvægtige, føden indeholder for meget sukker og fedt og med mindre motion lægges grunden......

Flere og flere børn og unge er overvægtige, føden indeholder for meget sukker og fedt og med mindre motion lægges grunden for problematisk voksenliv og evig kamp mod vægten. Ikke en særlig opkvikkende start på livet!

De fleste forældre er opmærksomme på problematikken vedrørende barnets overvægt, også når det kommer til selvværd i det hele taget, men er på samme tid ret ofte overbevidste om at mangel på de overflødige kalorier kan være lige så skadeligt. Mens mangel på de nødvendige fedtsyrer kan skade de meget unge børn, kan en mere fedtfattig diæt være netop sagen for det ældre barn, især hvis overvægt er et problem i familien i forvejen.

Børn skal spise de nødvendige fedtsyrer for at sikre kroppens og hjernens udvikling. I det hele taget er dog en diæt hvor omkring 30% af energien stammer fra fedt helt i orden. Børn fra 2 års alderen, uanset kropsbygning burde spise kost der indeholder mindre mættede fedtsyrer, kolesterol og sukker. De burde i stedet spise kost der indeholder flere kulhydrater, pasta og grøntsager.

Med den gode forudsætning at slanke barnet sker det at forældrene indfører en af de moderne slankekure, noget de selv har prøvet med eventuelt godt resultat, men det kan være sundhedsfarligt for en ung krop i udvikling. Atkins diæten, f.x. der baseres på uhæmmet spise af protein og fedt og i stedet fjerner kulhydraterne fra den daglige kost, kan resultere i seriøs fejlernæring hos børn. Børn og unge, der holder sig til kost af denne art mangler hurtigt vitaminer og mineraler, samt kalcium, jern og folsyre. Andre slankekure fokuserer på at fjerne børnenes yndlingsspise, og det er heller ikke særlig motiverende. Det holder ikke at fortælle en 8-årig at han/hun aldrig igen må spise en dessert. Desserten kan godt indgå som en belønning på et senere tidspunkt, det drejer sig om total omlægning af kosten, ikke hver enkelt mundfuld.

Hvis barnet har brug for at tabe sig kan nedenstående råd være behjælpelige.
· Stil op et mål der kan holde. 500 g. om ugen er et realistisk mål, gå langsomt men sikkert fremad og undgå mirakel diæter.
· Mindre mættet fedt. Øg mængden af frugt, grønt og kornprodukter og nedsæt i stedet mængden af sukker, fedtrige kødprodukter og fede mælkeprodukter.
· Mindre portioner giver færre kalorier. Superstørrelser for mindre pris er ikke lige sagen, selvom det lyder lokkende især når familien skal på burgerbar.
· Involver hele familien i processen. Sundere spise til hele familien er sagen, ikke alene er forældrene rollemodeller, men barnet der kæmper mod vægten vil ikke føle sig udstødt på nogen måde.
· Gør motion til en daglig vane. Ud at cykle, svømme og gå ture. Børn og unge kan ikke gå ned i vægt ved enten at ændre kost eller motionere. Begge dele skal til. Og en fælles aktivitet er sjovt for hele familien.
· Mindre TV-kiggeri. Børn der ser meget fjernsyn rører ikke på sig og med TV-kiggeriet følger der TV-spisning.

Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi 

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Skyrs succes 

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd 

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i…

Læs mere
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt? 

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^