Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer

Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer

Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer 

Forskere har undersøgt indholdet af transfedtsyre i ”højtransmenuer” fra 20 forskellige lande og fundet at indholdet af transfedtsyre i en ”højtransmenu” i Danmark er faldet fra ca. 30 gram til under 1 gram fra 2001 til 2005...

24 gram transfedtsyre. Det er, hvad en ungarer kan risikere at indtage på et enkelt måltid på fastfoodkæden Kentucky Fried Chicken. I Danmark er transfedtindholdet i samme måltid under 1 gram. Det fremgår af en ny artikel lavet af danske forskere, der har undersøgt indholdet af de skadelige transfedtsyrer i fastfood-menuer i 20 forskellige lande.

Transfedtsyre øger risikoen for hjertekarsygdomme
Danmark har siden 2003 haft en maksimumgrænse for, hvor meget industrielt fremstillet transfedtsyre, der må være i fødevarer. Årsagen er, at den særlige fedttype, der typisk findes i forarbejdede fødevarer som fx kager, kiks, vafler, chokoladebarer og mikroovnspopcorn, øger risikoen for hjertekarsygdomme væsentligt. Flere videnskabelige undersøgelser fra danske og udenlandske forskere tyder på, at det øger risikoen for hjertekarsygdomme med 25%, hvis man spiser 5 gram transfedtsyre om dagen. I 2001 var der mellem 10.000 og 50.000 danskere, der fik mere end 5 gram transfedtsyre om dagen. I dag er det ganske enkelt ikke muligt i Danmark at spise så meget mad, at man får mere end 1 gram om dagen...

EU mod dansk maksimumgrænse
Det lave indhold af transfedt i danske fastfood-menuer skyldes, at Danmark som det første og foreløbig eneste land i verden, har indført en maksimumgrænse for, hvor meget transfedtsyre, der må være i madvarer. EU-kommissionen mener, at de danske regler er en teknisk handelshindring og overvejer en retssag mod Danmark. Familie- og forbrugerminister Lars Barfoed har dog ikke tænkt sig at opgive de danske regler om, at højst 2% af fedtet i en madvare må være transfedt.

”De nye undersøgelser bekræfter mig blot i, at vi i Danmark bør fastholde vores ret til at have en maksimumsgrænse for transfedtsyre over for Kommissionen. Selvom Danmark er det første land i verden, der har indført en maksimumgrænse på transfedtsyrer i fødevarer, er der flere og flere internationale eksperter, der peger på transfedtsyrers skadelige virkninger. Det ser jeg som en bekræftelse af, at det er helt igennem fornuftige regler, vi har indført – oven i købet som et foregangsland i EU”, siger familie- og forbrugerminister Lars Barfoed.

Kost & Ernæring
Døjer du med oppustethed og mavebesvær? 

Ny bog præsentere 'Low FODMAP diet', som går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, der ifølge diætister er årsag til de gener man oplever, når man har irritabel tarm.

Læs mere
Kost & Ernæring
LCHF - spis dig mæt og glad 

Kosttrenden LCHF - Low Carb High Fat, vinder frem. Her handler det om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge indtaget af fedt. Ny bog introducerer principperne sammen med 70 lækre opskrifter

Læs mere
Kost & Ernæring
Varme supper - Quick fix 

Dage med regn og rusk indbyder til hygge i sofahjørnet, levende lys, gode bøger og en god varm suppe. Det behøver ikke være tidskrævende at lave sunde og velsmagende supper.

Læs mere
Kost & Ernæring
Syv sunde skridt  

Lad Anette Harbech Olesen inspirere og motivere dig til at få gjort noget ved dine dårlige vaner. Lær, hvad der er godt for din sundhed og hvorfor, og mærk, hvordan du med små daglige, sunde tiltag, kan få større livsglæde og balance ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Stevia - sødt uden sukker 

Udtræk fra planten Stevia er en populær erstatning for sukker og sødemidler. Her er bogen om Stevia med opskrifter og tips til, hvordan du anvender det populære alternativ til sukker...

Læs mere
Kost & Ernæring
Mindful spisning 

Mindful spisning er en helt ny måde at tænke spisning og mad på. Det handler ikke om hvad du spiser, men hvordan du spiser, siger Per Brændgaard i interview omkring den nye bog. Se det her ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Læs mere
Kost & Ernæring
Maven i balance 

Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?

Læs mere
Kost & Ernæring
Yoghurt to go, tak 

Det er særligt singler og par uden børn, som har en forkærlighed for drikkeyoghurter ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Spis fibre 

En kost rig på fibre, er ikke kun godt for fordøjelsen. Fiberrig kost kan også være slankende, fordi den giver en god mæthedsfornemmelse – og så kan den også være særdeles velsmagende ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^