Svenske undersøgelser påviser acrylamid i flere fødevarer

Svenske undersøgelser påviser acrylamid i flere fødevarer

Svenske undersøgelser påviser acrylamid i flere fødevarer 

Forskere ved Stockholms Universitet og det svenske Livsmedelsverket fremlagde i dag resultater om fundet af det kræftfremkaldende stof acrylamid i flere fødevarer.

Forskere ved Stockholms Universitet og det svenske Livsmedelsverket fremlagde i dag resultater om fundet af det kræftfremkaldende stof acrylamid i flere fødevarer.

De svenske forskere har undersøgt flere end 100 prøver af forskellige fødevarer og fundet særligt høje koncentrationer af acrylamid i bl.a. pomfritter, chips og andre former for stegte kartofler. Resultaterne tyder på, at acrylamid dannes når råvarer, der indeholder meget stivelse, udsættes for høje temperaturer. De svenske undersøgelser har ikke påvist acrylamid i rå og kogte fødevarer.

Man har også fundet stoffet i forskellige typer af brød, morgenmadsprodukter, kager og kiks, pomfritter, chips og andre former for stegte kartofler. Acrylamid findes både i industrielt fremstillede produkter og i hjemmelavet mad. Stikprøverne viser, at indholdet af acrylamid varierer meget blandt de enkelte fødevaregrupper. Det tyder på, at man kan nedsætte mængden af stoffet ved at ændre produktions- og tilberedningsmetoderne både i industrien og i hjemmet.

Fødevaredirektoratet er i tæt kontakt med de svenske myndigheder og vil undersøge problemstillingen nærmere. Fødevaredirektoratet har indkaldt erhvervs- og forbrugerorganisationer til et møde mandag den 29. april, hvor man vil diskutere resultaterne og drøfte hvilke initiativer, der skal sættes i værk. Der vil blive nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Forbrugerrådet, Kræftens Bekæmpelse, Dansk Industri og Fødevaredirektoratet.

De svenske myndigheder ændrer ikke deres officielle kostråd og trækker heller ikke produkter tilbage fra butikkerne. "Vi er enige i den svenske vurdering”, siger vicedirektør Henrik G. Jensen og fortsætter: "Fødevaredirektoratet anbefaler stadig danskerne at spise mere frugt og grønt, spise mere brød og spise mindre fedt. De svenske undersøgelser viser, at jo højere temperaturer og jo længere tilberedningstid man bruger, når man steger, bager, griller eller friterer, jo højere bliver koncentrationerne af acrylamid. Derfor er det vigtigt at følge rådene om at undgå hård stegning og brankning. De samme principper gælder når man griller og bager i ovn".

Kost & Ernæring
Mellemmåltider 

Mellemmåltider er vigtige, da de holder blodsukkeret stabilt - og så kan de være med til at forebygge hovedpine og overspisning ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Til dig med passion for frugt og grønt 

Få nye og flere idéer til mad med mere frugt og grønt ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Lidt frugt og grønt har også ret  

Ny rapport bekræfter, at frugt og grønt kan forebygge alvorlige livsstilssygdomme - også selvom man ikke når op på 600 gram om dagen ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Solanin i grønne kartofler  

Solanin i grønne kartofler dannes især i kartofler, som udsættes for sollys...

Læs mere
Kost & Ernæring
Sødt uden sukker 

To ernæringseksperter forklarer i et enkelt og letforståeligt sprog, hvordan du kan erstatte sukkeret uden at gå på kompromis med smagen...

Læs mere
Kost & Ernæring
Vi elsker light 

Flere foretrækker light sodavand, men selvom man slipper for de ekstra kalorier når man drikker light, er det stadig dårligt for tænderne...

Læs mere
Kost & Ernæring
Nyt lækkert og supersundt bær  

Hvis du tror, at du kender alle de frugter, der findes, så tro om. Acai hedder det lille smækre, supersunde bær, der nu præsenteres for første gang i Danmark...

Læs mere
Kost & Ernæring
Lav sæson for d-vitamin 

Fordi dagene er kortere og solen mer nærig i vinterhalvåret, kan det være nødvendigt med et tilskud af D-vitamin. Avocado er en af de fødevarer som indeholder meget D-vitamin ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen 

Mange mennesker tror fejlagtigt på at sovsen på kartoflen, er den fedende synder på tallerkenen. Så derfor sparer vi den væk når vi gerne vil smide de overflødige kilo på sidebenene ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Cola skader kvinders knogler 

Cola er skadeligt for kvinders knogler og øger risikoen for knogleskørhed, viser en amerikansk undersøgelse...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^