Succes for jod-kampagne

Succes for jod-kampagne

Succes for jod-kampagne 

Sygdomme der opstår på grund af jod-mangel vil være helt nedbragt på verdensplan i løbet af de næste tre år, det mener.....

Sygdomme der opstår på grund af jod-mangel vil være helt nedbragt på verdensplan i løbet af de næste tre år, det mener førende eksperter på området.

Mangel på jod i den daglige kost høster flere steder i verden skylden for adskillige sygdomme og mangel på mental og fysisk udvikling. Millioner af børn fødes hvert år med nedsat evne til at lære og udvikle sig fordi deres mødre ikke fik jod nok under graviditeten.

Jod er bl.a. vigtigt for skjoldbruskkirtlens hormonproduktion og højst nødvendig for kroppens udvikling. Fisk og skaldyr samt mælk er gode kilder til jod, men det kan knibe med denne føde mange steder på kloden. Mangel på jod kan betyde 10-15 points nedsættelse af barnets IQ og det kan i det lange løb påvirke de pågældende lands fremtidsudvikling og økonomi.

Ved at introducere salt, der er tilsat jod og flittigt at udbrede budskabet de sidste årtier, er antallet af børn der lider af jod-mangel blevet dramatisk nedsat. Salt der er tilsat jod findes nu i 70% af hjemmene i de udviklede lande, i 1990 var det kun et ud af fem hjem der brugte beriget salt. Eksperter fra Unicef mener at rundt omkring i verden er 91 million nyfødte børn nu i mindre risiko for underernæring på grund af jod-mangel, netop fordi det berigede salt har fundet frem til den daglige madlavning.
Og man mener at have kommet problemet til livs i 2005.
Werner Schultink fra Unicef fortæller til bbc.co.uk. "Den globale indsats mod jod-mangel har kun taget 15 år at gennemføre. Det er en af historiens største solstrålehistorier når det kommer til internationale kampagner."

Især enkelte nationer har fokuseret på at udbrede budskabet om at tilføje jod til den daglige dosis salt. Således er 95% af det salt der findes på de kinesiske borde nu tilsat jod. De østeuropæiske lande halter stadig bagud, her bruges det berigede salt kun i en fjerde del af husholdningerne.

Kost & Ernæring
Mellemmåltider 

Mellemmåltider er vigtige, da de holder blodsukkeret stabilt - og så kan de være med til at forebygge hovedpine og overspisning ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Til dig med passion for frugt og grønt 

Få nye og flere idéer til mad med mere frugt og grønt ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Lidt frugt og grønt har også ret  

Ny rapport bekræfter, at frugt og grønt kan forebygge alvorlige livsstilssygdomme - også selvom man ikke når op på 600 gram om dagen ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Solanin i grønne kartofler  

Solanin i grønne kartofler dannes især i kartofler, som udsættes for sollys...

Læs mere
Kost & Ernæring
Sødt uden sukker 

To ernæringseksperter forklarer i et enkelt og letforståeligt sprog, hvordan du kan erstatte sukkeret uden at gå på kompromis med smagen...

Læs mere
Kost & Ernæring
Vi elsker light 

Flere foretrækker light sodavand, men selvom man slipper for de ekstra kalorier når man drikker light, er det stadig dårligt for tænderne...

Læs mere
Kost & Ernæring
Nyt lækkert og supersundt bær  

Hvis du tror, at du kender alle de frugter, der findes, så tro om. Acai hedder det lille smækre, supersunde bær, der nu præsenteres for første gang i Danmark...

Læs mere
Kost & Ernæring
Lav sæson for d-vitamin 

Fordi dagene er kortere og solen mer nærig i vinterhalvåret, kan det være nødvendigt med et tilskud af D-vitamin. Avocado er en af de fødevarer som indeholder meget D-vitamin ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen 

Mange mennesker tror fejlagtigt på at sovsen på kartoflen, er den fedende synder på tallerkenen. Så derfor sparer vi den væk når vi gerne vil smide de overflødige kilo på sidebenene ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Cola skader kvinders knogler 

Cola er skadeligt for kvinders knogler og øger risikoen for knogleskørhed, viser en amerikansk undersøgelse...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^