Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen

Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen

Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen 

Mange mennesker tror fejlagtigt på at sovsen på kartoflen, er den fedende synder på tallerkenen. Så derfor sparer vi den væk når vi gerne vil smide de overflødige kilo på sidebenene ...

Mange mennesker tror fejlagtigt på at sovsen på kartoflen, er den fedende synder på tallerkenen. Så derfor sparer vi den væk når vi gerne vil smide de overflødige kilo på sidebenene.

Det er en meget trist vane at komme ind i. For på den måde har kartoflen, kødet og grøntsagerne jo mistet en vigtig ledsager, og maden på tallerknen vil virke meget tør. Det bliver svært at få grøntsagerne til at glide ned, og der mangler smag.

Førhen når vor mor lavede sovsen, blev der ikke sparet på kalorierne. Dengang kunne man kun lave en sovs vha. en god gang opbagning med smør og mel eller ved at tilsmage den med rigtig fløde. I dag kalder vi det ikke sovs længere, men sauce!
Og det med smørbollen eller de røde kartoner, er ikke længere den gængse sovsemetode.

Grundelementet i din sovs er som oftest skyen eller boullionen, og for at lave det om til sovs, skal den blot gøres tyk, jævnes som det hedder. I dag bruger de fleste Maizena (majsstivelse) eller Sovsejævner (pulver med majsstivelse) i en hurtig vending. Disse produkter indeholder ikke kalorier af betydning og fedtindholdet er helt i bund. Et andet alternativ kunne også være en meljævning. Alle 3 metoder er gode og magre metoder til jævning af sovsen. Hvor tyk din sovs skal være bestemmer du helt selv.

Det afgørende for om din sovs er en kalorie-bombe eller ej, er således indholdet og mængden af fedt, smør, margarine, olie, fløde eller andre kalorie lign. ingredienser.

Bruger du således majs- eller hvedestivelse til at gøre sovsen tyk med eller nedsætter dit smør/olie forbrug til 1 tsk. fedtstof pr. person, da er du helt på rette spor og kan spise din sovs med god samvittighed.

Sovsen giver fugt og smag til hele menuen, og således den vigtigste ingrediens på tallerkenen.



Kost & Ernæring
Døjer du med oppustethed og mavebesvær? 

Ny bog præsentere 'Low FODMAP diet', som går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, der ifølge diætister er årsag til de gener man oplever, når man har irritabel tarm.

Læs mere
Kost & Ernæring
LCHF - spis dig mæt og glad 

Kosttrenden LCHF - Low Carb High Fat, vinder frem. Her handler det om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge indtaget af fedt. Ny bog introducerer principperne sammen med 70 lækre opskrifter

Læs mere
Kost & Ernæring
Varme supper - Quick fix 

Dage med regn og rusk indbyder til hygge i sofahjørnet, levende lys, gode bøger og en god varm suppe. Det behøver ikke være tidskrævende at lave sunde og velsmagende supper.

Læs mere
Kost & Ernæring
Syv sunde skridt  

Lad Anette Harbech Olesen inspirere og motivere dig til at få gjort noget ved dine dårlige vaner. Lær, hvad der er godt for din sundhed og hvorfor, og mærk, hvordan du med små daglige, sunde tiltag, kan få større livsglæde og balance ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Stevia - sødt uden sukker 

Udtræk fra planten Stevia er en populær erstatning for sukker og sødemidler. Her er bogen om Stevia med opskrifter og tips til, hvordan du anvender det populære alternativ til sukker...

Læs mere
Kost & Ernæring
Mindful spisning 

Mindful spisning er en helt ny måde at tænke spisning og mad på. Det handler ikke om hvad du spiser, men hvordan du spiser, siger Per Brændgaard i interview omkring den nye bog. Se det her ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Læs mere
Kost & Ernæring
Maven i balance 

Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?

Læs mere
Kost & Ernæring
Yoghurt to go, tak 

Det er særligt singler og par uden børn, som har en forkærlighed for drikkeyoghurter ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Spis fibre 

En kost rig på fibre, er ikke kun godt for fordøjelsen. Fiberrig kost kan også være slankende, fordi den giver en god mæthedsfornemmelse – og så kan den også være særdeles velsmagende ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^