Det er en myte, at tilsætningsstoffer i maden ofte er årsag til fødevareallergi. I en ny dansk undersøgelse var kun ganske få voksne - og slet ingen småbørn - overfølsomme over for tilsætningsstoffer. Og i en tidligere dansk undersøgelse fandt man, at kun 1-2 procent af børn i skolealderen var overfølsomme over for bestemte farvestoffer, konserveringsstoffer og aromastoffer.
Det kan man læse om i den nye pjece Overfølsomhed og tilsætningsstoffer i mad. Pjecen er udgivet af Fødevarestyrelsen i samarbejde med Danmarks Fødevareforskning, Sundhedsstyrelsen og Astma-Allergi Forbundet.
Det er svært at undersøge overfølsomhed over for tilsætningsstoffer, fordi der findes så mange forskellige stoffer og kun få, der reagerer på det enkelte stof. Men pjecen omtaler de stoffer, hvor der er rimelig videnskabelig sikkerhed for, at man kan være overfølsom. Det gælder fx ti forskellige farvestoffer og tre grupper af konserveringsstoffer.
"Vi udgiver pjecen for at give forbrugeren adgang til velfunderet viden om overfølsomhed og tilsætningsstoffer. Pjecen er blandt andet tænkt som en hjælp til dem der har en konkret mistanke om, at de er overfølsomme. I pjecen kan de læse om, hvilke tilsætningsstoffer, som man ved, kan give overfølsomhedssymptomer, og der er information om symptomer, og om hvad tilsætningsstofferne hedder på varedeklarationen, siger seniorforsker Charlotte Madsen, Danmarks Fødevareforskning"
Kilde: Sundhedsstyrelsen