Lidt frugt og grønt har også ret

Lidt frugt og grønt har også ret

Lidt frugt og grønt har også ret  

Ny rapport bekræfter, at frugt og grønt kan forebygge alvorlige livsstilssygdomme - også selvom man ikke når op på 600 gram om dagen ...

Ny rapport bekræfter, at frugt og grønt kan forebygge alvorlige livsstilssygdomme - også selvom man ikke når op på 600 gram om dagen. Det er godt nyt for den tredjedel af befolkningen, som spiser mindst frugt og grønt.

Fødevareinstituttet DTU har netop færdiggjort en opdatering af vidensgrundlaget for 6 om dagen-kampagnen - altså anbefalingen om at spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Den bekræfter tidligere rapporter i, at frugt og grønt forebygger hjerte-kar-sygdomme, kræft, fedme og diabetes. Og den viser samtidig, at frugt og grønt måske også forebygger grå stær, demens, galdesten og astma.

"Der er derfor grundlag for at fastholde anbefalingen om, at danskerne skal spise 600 gram frugt og grønt om dagen", siger Else Molander, formand for 6 om dagen-kampagnen.

Lidt mere har også ret
Især når det drejer sig om kræft, viser rapporten dog, at den største forebyggende effekt ligger i at få den tredjedel af befolkningen, der spiser under 300 gram frugt og grønt om dagen, til at spise mere. Så selv om man ikke kan følge 6 om dagen-anbefalingen helt, er det helbredsmæssige gevinster ved at spise lidt mere frugt og grønt hver dag. For hjerte-kar-sygdomme gælder, at man nedsætter risikoen med 5-10 % hver gang, man spiser 1 = 100 gram frugt eller grønt mere.

"Rapportens tal viser tydeligt, at vi stadig har brug for 6 om dagen-kampagnen. Dels spiser voksne i gennemsnit kun omkring 400 gram, dels spiser cirka hver tredje dansker under 300 gram om dagen. I den gruppe er der et stort forebyggelsespotentiale for de kendte livsstilssygdomme, og en fornyet kampagne med fokus på den del af befolkningen kan være med til at reducere den sociale ulighed i sundhed, siger Ingrid Willaing", sundhedschef i Hjerteforeningen og medlem af 6 om dagens bestyrelse.

Hos frugt- og grønterhvervet er man enig i, at der fortsat er behov for at gøre en indsats for at få danskerne til at spise mere frugt og grønt:

"Det vil være nødvendigt at involvere frugt- og grøntbranchen i højere grad, hvis vi skal nå de forbrugere, som spiser mindst frugt og grønt. Den udfordring vil erhvervet tage op og gøre, hvad vi kan for at finde de nødvendige midler til at fortsætte arbejdet", siger næstformand i 6 om dagen Torben Bo Toft Christensen, som repræsenterer Forskningsforeningen frugt, grønt og kartofler.

6 om dagen-kampagnen løber frem til nytår 2007, og der arbejdes i øjeblikket på at skabe grundlaget for at fortsætte kampagnen frem til 2011.

Kost & Ernæring
Døjer du med oppustethed og mavebesvær? 

Ny bog præsentere 'Low FODMAP diet', som går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, der ifølge diætister er årsag til de gener man oplever, når man har irritabel tarm.

Læs mere
Kost & Ernæring
LCHF - spis dig mæt og glad 

Kosttrenden LCHF - Low Carb High Fat, vinder frem. Her handler det om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge indtaget af fedt. Ny bog introducerer principperne sammen med 70 lækre opskrifter

Læs mere
Kost & Ernæring
Varme supper - Quick fix 

Dage med regn og rusk indbyder til hygge i sofahjørnet, levende lys, gode bøger og en god varm suppe. Det behøver ikke være tidskrævende at lave sunde og velsmagende supper.

Læs mere
Kost & Ernæring
Syv sunde skridt  

Lad Anette Harbech Olesen inspirere og motivere dig til at få gjort noget ved dine dårlige vaner. Lær, hvad der er godt for din sundhed og hvorfor, og mærk, hvordan du med små daglige, sunde tiltag, kan få større livsglæde og balance ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Stevia - sødt uden sukker 

Udtræk fra planten Stevia er en populær erstatning for sukker og sødemidler. Her er bogen om Stevia med opskrifter og tips til, hvordan du anvender det populære alternativ til sukker...

Læs mere
Kost & Ernæring
Mindful spisning 

Mindful spisning er en helt ny måde at tænke spisning og mad på. Det handler ikke om hvad du spiser, men hvordan du spiser, siger Per Brændgaard i interview omkring den nye bog. Se det her ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Læs mere
Kost & Ernæring
Maven i balance 

Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?

Læs mere
Kost & Ernæring
Yoghurt to go, tak 

Det er særligt singler og par uden børn, som har en forkærlighed for drikkeyoghurter ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Spis fibre 

En kost rig på fibre, er ikke kun godt for fordøjelsen. Fiberrig kost kan også være slankende, fordi den giver en god mæthedsfornemmelse – og så kan den også være særdeles velsmagende ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^