Julesok til pakkekalender<BR>og adventsgaver
Nye plejende vinterfavoritter
Skoskab i stål
Akvarel i drømmende farver
Kvinders kostvaner

Er den positive udvikling i danskernes kostvaner ved at gå i stå? For kød som hovedmåltid er det bemærkelsesværdigt, at den ellers støt nedadgående tendens siden 1995 synes at være vendt - i al fald for kvindernes vedkommende...

I modsætning til perioden 1995 til 2001, hvor danskerne spiste stadig mere frugt og grønt og flere og flere undlod at bruge fedtstof på brødet, ser udviklingen nu ud til at være næsten stagneret, på samme niveau som i 2001. Det tyder Ernæringsrådets nye undersøgelse af befolkningens fødevareforbrug på. Undersøgelsen blev gennemført i efteråret 2004 og giver de seneste oplysninger om danskernes kostvaner.

”Resultaterne viser, at der er behov for en forstærket indsats på ernæringsområdet, for at give fornyet styrke til de positive udviklingstræk og modvirke de negative. Ikke blot i form af kampagner, men også med andre virkemidler, der når ud til en bredere del af befolkningen,” siger Ernæringsrådets formand, Bjørn Richelsen.

”Eksemplet med minimælken, som nu bruges af næsten 30% af dem der drikker mælk, selv om den først kom på markedet i 2001, viser tydeligt befolkningens interesse for kost og de mere sunde alternativer. De intensive spar-på-fedtet kampagner, der toppede i slutningen af 1990-erne, havde også en tydelig og vedvarende effekt”, siger lektor Lotte Holm, medlem af den arbejdsgruppe, der har fulgt befolkningens fødevareforbrug siden 1995.

Undersøgelsen viser et fortsat fald i forbruget af kartofler, rugbrød og andet brød - en fortsættelse af den tidligere udvikling. For kød som hovedmåltid er det bemærkelsesværdigt, at den ellers støt nedadgående tendens siden 1995 synes at være vendt, i al fald for kvindernes vedkommende. For mælkeprodukter ses en ændring i forhold til 2001, med hyppigere forbrug af yoghurt og et mindre hyppigt forbrug af mælk. Halvdelen af dem, der drikker mælk, bruger nu mager mælk, dvs. mini- eller skummetmælk. Knap halvdelen af kvinderne (46%) bruger ikke noget fedtstof på rugbrød, og dette gælder for 34% af mændene. Det er dobbelt så mange som i 1995, men der er ikke sket nogen yderligere stigning siden 2001. For frugt og grøntsager har forbrugshyppigheden været næsten uændret siden 2001.

Undersøgelsen er udarbejdet på grundlag af telefoninterviews med 1.093 mænd og kvinder i alderen 15-90 år. Resultaterne er, sammenlignet med tilsvarende undersøgelser af befolkningens kostvaner, gennemført af Ernæringsrådet i 1995, 1998 og 2001.

Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Kost & Ernæring
Den sunde chokolade - 5 gode grunde til at spise chokolade i julen

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god ide at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniliekranse, klejner, is-deserter og slik. Ifølge...

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomaten, en ungdomskilde?

Tomaten henter den røde farve via stoffet lycopen, der er en form for karotin. Lycopen menes at kunne modvirke flere sygdomme samt at modvirke aldringsprocessen. Stoffet findes også i hyben, vandmeloner og lyserød grape. Lycopen er i familie med beta karotiner, der findes bl.a. i gulerødder, og...

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk?

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er...

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Skyrs succes

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i...

Læs mere
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt?

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Hundekurv i flet

Hundekurv i flet

Hundekurv

Hundekurv

Vance Kitira stearinlys

Vance Kitira stearinlys

Gør det selv renovering<BR> – nemmere end du tror

Gør det selv renovering
– nemmere end du tror

Nye Bøger
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
Den Store Brødbog - af Martin Johansen

Savner du inspiration til sunde, skønne hjemmebagte brød, så er der rigtig meget at hente i bogen'Den Store Brødbog'. Her deler bogens forfatter, Martin Johansson, ud af sin store viden om gærbrød, surdejsbrød og fuldkornsbrød.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Læs mere


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Læs mere


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Læs mere


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Læs mere


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Læs mere


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Læs mere


Arkiv

^