Kortsynet på grund af brødspisning

Kortsynet på grund af brødspisning

Kortsynet på grund af brødspisning 

Årsagen for kortsynethed hos voksne er at finde i overspisning af brød og andre madvarer, der indeholder meget stivelse frem for øget læseglæde og at bogen holdes for tæt op ad øjnene. Det mener en gruppe amerikanske og australske forskere.

Årsagen for kortsynethed hos voksne er at finde i overspisning af brød og andre madvarer, der indeholder meget stivelse frem for øget læseglæde og at bogen holdes for tæt op ad øjnene. Det mener en gruppe amerikanske og australske forskere.

Forskerne fortæller at kost der indeholder højt koncentrat af stivelse, som brød og morgenmadsprodukter, øger kroppens insulin-niveau hos de unge og at det har en effekt på øjets udvikling.

Teorien skal være med til at forklare øget forekomst af kortsynethed hos den vestlige befolkning i løbet af de sidste 200 år. Omkring 30% lider nu af kortsynethed.

Den moderne kost indeholder mere stivelse end før i tiden. Det betyder at kroppen reagerer på stivelsen ved at producere mere insulin og dermed falder niveauet af et bestemt protein i kroppen der har en rolle at spille i øjets udvikling, formering af øjnebunden og øjets linse. Hvis øjet vokser sig for stort kan linsen ikke længere flytte et skarpt billede til synsnerven. Udover for meget stivelse i føden er gammelmandssukkersyge og overvægt begge to tilstande der påvirker insulinproduktionen med synsforstyrrelser af samme art som følge. Ved at give børn og unge med symptomerne mere proteinrig kost har man kunnet forsinke udviklingen.
For at underbygge teorien har forskerne sammenlignet og forsket i mindre samfund hvor ændringer i kosten er godt målbare. I nogle eskimosamfund var forekomsten af kortsynethed på 1% i starten af sidste århundrede - nu er forekomsten op på 50%. Man mente først at det var på grund af øget læsning. Men nu er der som sagt andre boller på suppen. De forskere der hæler til den teori at årsagen til kortsynethed stammer fra for meget stivelse i kosten peger på at at øget læsning ikke forklarer hvorfor forekomsten af symptomerne er mindre hos samfund der har adopteret vestlig livsstil uden at det omfatter den vestlige diæt. F.x. har børn på Vanuatu øerne i Stillehavet 8 times skolegang hver dag, men kun 2% lider af kortsynethed. På Vanuatu øerne spiser man først og fremmest fisk og kokosnødder frem for hvidt brød, morgenkorn og andre produkter der indeholder stivelse.

Kost & Ernæring
Døjer du med oppustethed og mavebesvær? 

Ny bog præsentere 'Low FODMAP diet', som går ud på at begrænse eller helt undgå en gruppe af kulhydrater, der ifølge diætister er årsag til de gener man oplever, når man har irritabel tarm.

Læs mere
Kost & Ernæring
LCHF - spis dig mæt og glad 

Kosttrenden LCHF - Low Carb High Fat, vinder frem. Her handler det om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge indtaget af fedt. Ny bog introducerer principperne sammen med 70 lækre opskrifter

Læs mere
Kost & Ernæring
Varme supper - Quick fix 

Dage med regn og rusk indbyder til hygge i sofahjørnet, levende lys, gode bøger og en god varm suppe. Det behøver ikke være tidskrævende at lave sunde og velsmagende supper.

Læs mere
Kost & Ernæring
Syv sunde skridt  

Lad Anette Harbech Olesen inspirere og motivere dig til at få gjort noget ved dine dårlige vaner. Lær, hvad der er godt for din sundhed og hvorfor, og mærk, hvordan du med små daglige, sunde tiltag, kan få større livsglæde og balance ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Stevia - sødt uden sukker 

Udtræk fra planten Stevia er en populær erstatning for sukker og sødemidler. Her er bogen om Stevia med opskrifter og tips til, hvordan du anvender det populære alternativ til sukker...

Læs mere
Kost & Ernæring
Mindful spisning 

Mindful spisning er en helt ny måde at tænke spisning og mad på. Det handler ikke om hvad du spiser, men hvordan du spiser, siger Per Brændgaard i interview omkring den nye bog. Se det her ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Læs mere
Kost & Ernæring
Maven i balance 

Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?

Læs mere
Kost & Ernæring
Yoghurt to go, tak 

Det er særligt singler og par uden børn, som har en forkærlighed for drikkeyoghurter ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Spis fibre 

En kost rig på fibre, er ikke kun godt for fordøjelsen. Fiberrig kost kan også være slankende, fordi den giver en god mæthedsfornemmelse – og så kan den også være særdeles velsmagende ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^