Havregryn beskytter mod tarmkræft

Havregryn beskytter mod tarmkræft

Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Det er almindeligt kendt, at en fiberrig kost virker forebyggende på forstoppelse og fordøjelsesrelaterede problemer, som f.eks. hæmorider eller irritabel tyktarm. Og nu viser et nyt studie foretaget af forskere fra Kræftens Bekæmpelse, at kostfibre også har væsentlig indflydelse på udviklingen af tyktarmskræft. Studiet, der inkluderer omkring 120.000 danskere, nordmænd og svenskere, viser en klar sammenhæng mellem det at spise mange kostfibre og risikoen for at udvikle tyktarmskræft.
”Samlet set viser både tidligere studier samt vores studie, at det har en tarmkræftforebyggende virkning at spise mange kostfibre, især fra kornprodukter”, siger forsker Louise Hansen fra Kræftens Bekæmpelse, der står bag undersøgelsen.

Havregryn & knækbrød
Ifølge studiet er det især kostfibre fra kornprodukter som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen. Hvorfor fibre fra kornprodukter og fuldkorn har en forebyggende virkning, mens fibre fra frugt og grønt ikke har, er ifølge Louise Hansen endnu uklart. Men en del af forklaringen er formentlig, at det ikke bare er fibrene, men også andre dele af kornet, som har en effekt, og at kornprodukter i højere grad giver mæthedsfornemmelse og stabilt blodsukker.
”Men det er ikke sådan, at fibre fra frugt og grønt ikke er gode – de påvirker formentlig sundheden indirekte ved at give større mæthed og dermed lavere risiko for fedme, hvilket er en vigtig risikofaktor for mange kræfttyper, også tarmkræft.” siger Louise Hansen.
For at en kost lever op til at kunne betegnes fiberrig, skal den indeholde ca. 30 gram fiber pr. dag. Tredive gram er ikke småting, det svarer til den mængde, der findes i syv hele skiver rugbrød eller 300 gram havregryn.

Eksempler på fiberrige fødevarer ….:
∙ 100 g havregryn svarer til 9 g kostfibre
∙ 100 g groft knækbrød svarer til 16,3 g kostfibre
∙ 100 g knoldselleri svarer til 4 g kostfibre
∙ 100 g ærter svarer til 6 g kostfibre
∙ 100 g grønne bønner svarer til 3 g kostfibre
∙ 100 g svesker svarer til 7,5 g kostfibre
∙ 100 g jordbær svarer til 1,6 g kostfibre

Kost & Ernæring
Til dig med passion for frugt og grønt 

Få nye og flere idéer til mad med mere frugt og grønt ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Lidt frugt og grønt har også ret  

Ny rapport bekræfter, at frugt og grønt kan forebygge alvorlige livsstilssygdomme - også selvom man ikke når op på 600 gram om dagen ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Solanin i grønne kartofler  

Solanin i grønne kartofler dannes især i kartofler, som udsættes for sollys...

Læs mere
Kost & Ernæring
Sødt uden sukker 

To ernæringseksperter forklarer i et enkelt og letforståeligt sprog, hvordan du kan erstatte sukkeret uden at gå på kompromis med smagen...

Læs mere
Kost & Ernæring
Vi elsker light 

Flere foretrækker light sodavand, men selvom man slipper for de ekstra kalorier når man drikker light, er det stadig dårligt for tænderne...

Læs mere
Kost & Ernæring
Nyt lækkert og supersundt bær  

Hvis du tror, at du kender alle de frugter, der findes, så tro om. Acai hedder det lille smækre, supersunde bær, der nu præsenteres for første gang i Danmark...

Læs mere
Kost & Ernæring
Lav sæson for d-vitamin 

Fordi dagene er kortere og solen mer nærig i vinterhalvåret, kan det være nødvendigt med et tilskud af D-vitamin. Avocado er en af de fødevarer som indeholder meget D-vitamin ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen 

Mange mennesker tror fejlagtigt på at sovsen på kartoflen, er den fedende synder på tallerkenen. Så derfor sparer vi den væk når vi gerne vil smide de overflødige kilo på sidebenene ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Cola skader kvinders knogler 

Cola er skadeligt for kvinders knogler og øger risikoen for knogleskørhed, viser en amerikansk undersøgelse...

Læs mere
Kost & Ernæring
Fedme og brystkræft 

Vægtøgning giver store chancer for brystkræft...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^