Havregryn beskytter mod tarmkræft

Havregryn beskytter mod tarmkræft

Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Det er almindeligt kendt, at en fiberrig kost virker forebyggende på forstoppelse og fordøjelsesrelaterede problemer, som f.eks. hæmorider eller irritabel tyktarm. Og nu viser et nyt studie foretaget af forskere fra Kræftens Bekæmpelse, at kostfibre også har væsentlig indflydelse på udviklingen af tyktarmskræft. Studiet, der inkluderer omkring 120.000 danskere, nordmænd og svenskere, viser en klar sammenhæng mellem det at spise mange kostfibre og risikoen for at udvikle tyktarmskræft.
”Samlet set viser både tidligere studier samt vores studie, at det har en tarmkræftforebyggende virkning at spise mange kostfibre, især fra kornprodukter”, siger forsker Louise Hansen fra Kræftens Bekæmpelse, der står bag undersøgelsen.

Havregryn & knækbrød
Ifølge studiet er det især kostfibre fra kornprodukter som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen. Hvorfor fibre fra kornprodukter og fuldkorn har en forebyggende virkning, mens fibre fra frugt og grønt ikke har, er ifølge Louise Hansen endnu uklart. Men en del af forklaringen er formentlig, at det ikke bare er fibrene, men også andre dele af kornet, som har en effekt, og at kornprodukter i højere grad giver mæthedsfornemmelse og stabilt blodsukker.
”Men det er ikke sådan, at fibre fra frugt og grønt ikke er gode – de påvirker formentlig sundheden indirekte ved at give større mæthed og dermed lavere risiko for fedme, hvilket er en vigtig risikofaktor for mange kræfttyper, også tarmkræft.” siger Louise Hansen.
For at en kost lever op til at kunne betegnes fiberrig, skal den indeholde ca. 30 gram fiber pr. dag. Tredive gram er ikke småting, det svarer til den mængde, der findes i syv hele skiver rugbrød eller 300 gram havregryn.

Eksempler på fiberrige fødevarer ….:
∙ 100 g havregryn svarer til 9 g kostfibre
∙ 100 g groft knækbrød svarer til 16,3 g kostfibre
∙ 100 g knoldselleri svarer til 4 g kostfibre
∙ 100 g ærter svarer til 6 g kostfibre
∙ 100 g grønne bønner svarer til 3 g kostfibre
∙ 100 g svesker svarer til 7,5 g kostfibre
∙ 100 g jordbær svarer til 1,6 g kostfibre

Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi 

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Skyrs succes 

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd 

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i…

Læs mere
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt? 

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^