Det sunde granatæble

Navnet ''granatæble stammer fra det franske 'pome garnete', som direkte oversat betyder 'frøæble', eller fra det latinske for 'frugt med mange frø'.

Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Mange vitaminer

Den runde, læderagtige frugtskal gemmer på kerner indkapslet i rødt, saftigt frugtkød, som holdes på plads af et gult gitterværk. Frugten har sæson i det sene efterår og hen over vinteren. Man bruger kernerne, eller saften fra de pressede kerner i madlavning, hvor de tilføjer en frisk, sød og let syrlig smag. Granatæblet er fuldt af vitamin A, C, E og jern og hører til de frugter, som har et meget højt indhold af *antioxidanter.

En antik frugt

Granatæblet menes at stamme fra Persien og har gennem historien været et højt værdsat symbol på sundhed, fertilitet og genfødsel. De gamle ægyptere og babyloniere troede, at granatæblet indeholdt mystiske, helbredende kræfter, men brugte også frugten til mere praktiske ting som farvning eller dekoration.

"Iranere tror, at Eva blev fristet med et granatæble i Edens Have" fortæller Margaret Shaida, der er historiker og forfatter til bogen 'The Legendary Cuisine of Persia'. "Profeten Muhammed menes at have opfordret sine tilhængere til at spise frugten i den tro, at den renser systemet for misundelse og had."

Antikkens egyptere blev begravet med granatæbler i håbet om genfødsel, mens Persefone, der var datter af Demeter, gudinden for landbrug, i den græske mytologi blev tilbudt frugtens frø af Hades. Fristet af dets juvelagtige udseende tog hun det og fordømte derved sig selv til at tilbringe tid hvert år sammen med Hades i underverdenen.

Kærlighedens frugt

I vore dage deler grækerne traditionelt et granatæble ved bryllupper som et symbol på frugtbarhed. I Kina spiser man frøene på bryllupsdagen for at velsigne de nygifte. Frugten er længe blevet brugt som et husråd i Mellemøsten, Iran og Indien, hvor healere har brugt barken, blade og skindet og de spiselige dele af frugten til at kurere alt fra øjenbetændelse til hæmorider.

 

* Frie radikaler findes i stoffer som fx forurening, tobaksrøg, radioaktiv stråling og nogle kemiske stoffer. Antioxidanter er stoffer, der kan beskytte mod dannelsen af frie radikaler. Antioxidanter er en række stoffer, som kan bremse dannelsen af frie radikaler i kroppen.

Kost & Ernæring
LCHF - spis dig mæt og glad 

Kosttrenden LCHF - Low Carb High Fat, vinder frem. Her handler det om at skære ned på kulhydraterne og i stedet øge indtaget af fedt. Ny bog introducerer principperne sammen med 70 lækre opskrifter

Læs mere
Kost & Ernæring
Varme supper - Quick fix 

Dage med regn og rusk indbyder til hygge i sofahjørnet, levende lys, gode bøger og en god varm suppe. Det behøver ikke være tidskrævende at lave sunde og velsmagende supper.

Læs mere
Kost & Ernæring
Syv sunde skridt  

Lad Anette Harbech Olesen inspirere og motivere dig til at få gjort noget ved dine dårlige vaner. Lær, hvad der er godt for din sundhed og hvorfor, og mærk, hvordan du med små daglige, sunde tiltag, kan få større livsglæde og balance ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Stevia - sødt uden sukker 

Udtræk fra planten Stevia er en populær erstatning for sukker og sødemidler. Her er bogen om Stevia med opskrifter og tips til, hvordan du anvender det populære alternativ til sukker...

Læs mere
Kost & Ernæring
Mindful spisning 

Mindful spisning er en helt ny måde at tænke spisning og mad på. Det handler ikke om hvad du spiser, men hvordan du spiser, siger Per Brændgaard i interview omkring den nye bog. Se det her ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Havregryn beskytter mod tarmkræft 

Kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det bekræfter et nyt studie – og det er især kostfibre fra helt almindelige kornprodukter, som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen.

Læs mere
Kost & Ernæring
Maven i balance 

Oppustethed, udspilet mave, smerter og ubehag. Trænger du til at få maven i balance?

Læs mere
Kost & Ernæring
Yoghurt to go, tak 

Det er særligt singler og par uden børn, som har en forkærlighed for drikkeyoghurter ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Spis fibre 

En kost rig på fibre, er ikke kun godt for fordøjelsen. Fiberrig kost kan også være slankende, fordi den giver en god mæthedsfornemmelse – og så kan den også være særdeles velsmagende ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Avocado - naturens egen vitaminpille 

Hvorfor tage kosttilskud, når naturen tilbyder dig det, du har brug for?

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^