Brændekurv i sort læder fra Ørskov
Dansk Smykkekunst
AVIVIR Aloe Vera Shampoo
Stor LED pære
Fedtindtaget er nedsat

– men stadig for højt, skriver Fødevaredirektoratet og giver 11 gode råd til dig der vil undgå for meget fedt..

Danskernes fedtindtag er nedsat – men stadig for højt. Gennem de sidste 15 år har danskerne nedsat forbruget af fedtstof væsentligt.

Dog er kostens gennemsnitlige indhold af fedt fortsat for højt i forhold til anbefalingerne om, at det gennemsnitlige fedtindtag ikke bør overstige 30 % af det daglige energiindtag.

En tommelfingerregel siger, at 25-30 gram smør, margarine og olie i alt om dagen er nok. Det svarer til ca. to spiseskefulde. Det gælder både fedtstof på brød og i madlavning, dvs. til stegning, sovs, salatdressing og lignende. Mængden afhænger af, hvor stort energibehov man har, og hvor meget fedt kosten ellers indeholder.

De 3 største kilder til fedt i danskernes kost er fedtstoffer, kød og mejerprodukter, som tilsammen bidrager med 80% af det samlede fedtindtag.

Færre personer bruger fedtstof på brød
I dag kommer 38 % af de voksne ikke fedtstof på rugbrød mod 21 % i 1995, mens 17 % af de voksne ikke kommer fedtstof på franskbrød mod 10 % i 1995.

Af dem der kommer fedtstof på brød bruger flere i dag mindre fedtstof pr. skive brød.

Der bliver drukket betydeligt mere skummet-, kærne eller minimælk på bekostning af sødmælk.

70 % af de oste der bliver spist har et fedtindhold på over 30+ .

Her følger en række gode råd fra Fødevaredirektoratet hvis du ønsker at spare på fedtet

● Skrab fedtstoffet på brødet eller undlad fedtstof på brødet.
● Kog eller damp maden i stedet for at stege den, specielt fisk og grønsager.
● Hvis maden steges bør du bruge så lidt fedtstof til at stege i som praktisk muligt. Det gælder også i gryderetter, hvor man bruner kødet i fedtstof fra starten. Her ender alt fedtet i sovsen.
● Undlad smeltet smør/margarine, smørsovs og opbagte sovse til middagsmaden.
● Vælg magre mælkeprodukter som skummet-, kærne, eller minimælk samt surmælksprodukter af samme slags.
● Vælg ost med lavt fedtindhold, dvs. max 30+. En passende daglig mængde er 25 gram.
● Undlad mayonnaise og remoulade til maden.
● Vælg magert kød til middagsmaden eller spis mindre kød i forhold til kartofler, ris, pasta og grønsager.
● Brug magert kødpålæg.
● Smid stegefedtet ud.

Kost & Ernæring
Fordele og ulemper ved fuldkorn og gluten

Omfattende forskning giver ny viden om de sundhedsmæssige fordele der er ved at øge indtaget af korn og kerner, og undersøger samtidig fordele og ulemper ved at vælge en glutenfattig kost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Den sunde chokolade - 5 gode grunde til at spise chokolade i julen

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god ide at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniliekranse, klejner, is-deserter og slik. Ifølge...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Granatæblet

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og orientalske eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomaten, en ungdomskilde?

Tomaten henter den røde farve via stoffet lycopen, der er en form for karotin. Lycopen menes at kunne modvirke flere sygdomme samt at modvirke aldringsprocessen. Stoffet findes også i hyben, vandmeloner og lyserød grape. Lycopen er i familie med beta karotiner, der findes bl.a. i gulerødder og...

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk?

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er...

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Skyrs succes

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i...

Læs mere
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt?

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Charlotte Perriand varmelampe

Charlotte Perriand varmelampe

Den ultimative shoppeguide

Den ultimative shoppeguide

MIIEGO AL3+ FREEDOM

MIIEGO AL3+ FREEDOM

Interdesign

Interdesign

Nye Bøger
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
17.02.2020

Tre ud af 10 danskere er utilfredse med deres løn

Finans

Gratis frugt, massageordninger og god kaffe gør det ikke alene. Motivation, jobtilfredshed og løn hænger uløseligt sammen, fastslår ny undersøgelse. Læs mere


15.02.2020

Coronavirus udgør især en risiko for ældre med helbredsproblemer

Berlingske

Statistikker viser, at særligt den ældre del af verdens befolkning, er udsat for at blive ramt af coronavirus. Mænd kan også være mere udsatte end kvinder. Læs mere


11.02.2020

Parfume badeprodukter til børn kan bidrage til allergirisiko

Forbrugerrådet Tænk Kemi

De såkaldte badebomber, der syder og bobler i badevandet, og badeslim, der giver badetvandet en slimet konsistens, sætter kulør på børnenes tur i badekaret. Men ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser at produkterne indeholder både parfume, mikroplast og såkaldte azofarvestoffer. Læs mere


10.02.2020

Forsker: Tidlig pubertet kan skyldes fedme og udsættelse for hormonforstyrrende stoffer i miljøet

Rigshospitalet

At danske piger går i puberteten tidligere end hidtil, har man vist i mange forskellige forskningsstudier. Forskningen viste, at i 1991 var pigerne omkring 11 år, da de gik i puberteten, og i 2005 var pigerne knap 10 år. Læs mere


30.01.2020

Undersøgelse: Dit tandkød sladrer om din kost

Aarhus Universitet

Spiser du for meget sukker, eller har du hang til søde læskedrikke, øges risikoen ikke 'kun' for huller i tænderne, men også betændelse i tandkødet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet, og derfor skal sunde kostvaner fortsat prioriteres højt, lyder rådet fra forskeren bag... Læs mere


24.01.2020

Studie: Fiskeolie som kosttilskud kan give bedre sædkvalitet og større testikler

Rigshospitalet

En ny undersøgelse af 1679 unge danske mænd tyder på, at unge mænd, der indtager fiskeolie som kosttilskud får bedre sædkvalitet og større testikler. Læs mere


Arkiv

^