5 gode grunde til at spise chokolade i julen

Kategorier: Kost & Ernæring  -  Jul

Mørk chokolade med minimum 70 procent kakao er et rigtig sundt alternativ til kager, småkager, flødeis og slik.

5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge ernæringseksperter er der faktisk solide studier, der samstemmende viser, at mørk chokolade er særdeles sundt. Her får du 5 stærke sundhedsmæssige fordele ved mørk chokolade. Så behøver du ikke opfinde undskyldninger for at nyde chokolade i julen ...

1. Chokolade får dig til at spise mindre

Når mørk chokolade har en sundhedsfremmende virkning, skyldes det blandt andet at mørk chokolade, i modsætning til flødechokolade, har et højt indhold af kakaosmør. Kakaosmør er aromatisk, drøjt og mættende, hvilket betyder at man hurtigt får stillet sin lækkersult og indtager mindre. Det konkluderer forskere bag en dansk undersøgelse.


2. Naturlige stoffer i kakao bidrager til et sundt hjerte-kar-system

Men kakaosmør indeholder også såkaldte polyfenoler, der med deres antioxidante virkning, er kendt som de stoffer i grøn te, der kan være med til at nedsætte forekomsten af hjerte-kar-sygdomme.  I kakaosmør er de gode antioxidantvirkende stoffer imidlertid højere end te.

3. Blodtrykssænkende virkning

Andre studier peger på, at et regelmæssigt indtag af mørk chokolade i beherskede mængder sænker blodtrykket, nedsætter risikoen for blodpropper og type 2 diabetes  - og kan således ses, som havende en forlængende effekt på livet. 

4. Chokolade løfter humøret

Når du spiser chokolade, er det ikke kun den gode smag, der får humøret til at stige. Ifølge forskere ved Brain Sciences Institute i Melbourne, så løfter de naturlige flavonoider, som findes i mørk chokolade dit humør, mindsker mental træthed og skærper din koncentration.

5. Chokolade holder hjernen ung

De samme stoffer kan muligvis være med til at hjernen ung og bevare vores mentale kapacitet ind i alderdommen. En af forklaringerne kunne være, at chokoladespisning synes at medvirke til mindre åreforkalkning – netop åreforkalkning af hjernens små pulsårer er blandt årsagerne til udvikling af demens.

Et sundt alternativ til andre søde sager

Så selv om man kæmper med overvægt, kan man godt forsøde tilværelsen lidt. Mørk chokolade (med minimum 70 procent kakao) er – i beherskede mængder – et rigtig sundt alternativ til kager, småkager, flødeis og slik.

Kost & Ernæring
Til dig med passion for frugt og grønt 

Få nye og flere idéer til mad med mere frugt og grønt ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Lidt frugt og grønt har også ret  

Ny rapport bekræfter, at frugt og grønt kan forebygge alvorlige livsstilssygdomme - også selvom man ikke når op på 600 gram om dagen ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Solanin i grønne kartofler  

Solanin i grønne kartofler dannes især i kartofler, som udsættes for sollys...

Læs mere
Kost & Ernæring
Sødt uden sukker 

To ernæringseksperter forklarer i et enkelt og letforståeligt sprog, hvordan du kan erstatte sukkeret uden at gå på kompromis med smagen...

Læs mere
Kost & Ernæring
Vi elsker light 

Flere foretrækker light sodavand, men selvom man slipper for de ekstra kalorier når man drikker light, er det stadig dårligt for tænderne...

Læs mere
Kost & Ernæring
Nyt lækkert og supersundt bær  

Hvis du tror, at du kender alle de frugter, der findes, så tro om. Acai hedder det lille smækre, supersunde bær, der nu præsenteres for første gang i Danmark...

Læs mere
Kost & Ernæring
Lav sæson for d-vitamin 

Fordi dagene er kortere og solen mer nærig i vinterhalvåret, kan det være nødvendigt med et tilskud af D-vitamin. Avocado er en af de fødevarer som indeholder meget D-vitamin ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Sovsen er den vigtigste ingrediens på tallerkenen 

Mange mennesker tror fejlagtigt på at sovsen på kartoflen, er den fedende synder på tallerkenen. Så derfor sparer vi den væk når vi gerne vil smide de overflødige kilo på sidebenene ...

Læs mere
Kost & Ernæring
Cola skader kvinders knogler 

Cola er skadeligt for kvinders knogler og øger risikoen for knogleskørhed, viser en amerikansk undersøgelse...

Læs mere
Kost & Ernæring
Fedme og brystkræft 

Vægtøgning giver store chancer for brystkræft...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^