40 millioner overvægtige europæere

40 millioner overvægtige europæere

40 millioner overvægtige europæere 

Flere og flere overvægtige europæere er blevet et stort problem i EU. Antallet af svært overvægtige er stigende og det samme gælder de følgesygdomme som fedme medfører....

Flere og flere overvægtige europæere er blevet et stort problem i EU. Antallet af svært overvægtige er stigende og det samme gælder de følgesygdomme som fedme medfører.
Under det danske EU-formandskab sætter man derfor fokus på fedme, for at få startet en dialog og for på sigt få slanket den europæiske befolkning. Derfor har Sundhedsstyrelsen under dansk formandskab taget initiativ til en konference om fedme, som startede den 11. september i Axelborg i København.

Sundhedsstyrelsens hensigt er at skabe faglig opmærksomhed om svær overvægt, få de faglige miljøer i Europa til at interessere sig for problemet og engagere sig i en faglig rådgivning, så vi kan få formuleret nationale programmer, der kan adressere denne problemstilling. Det er så noget vi så må lægge op til det politiske niveau at forholde sig til, siger medicinaldirektør Jens Kr. Gøtrick.

Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen var med til at åbne konferencen. Han vil gerne være med til at sikre den politiske vilje, som medicinaldirektøren efterlyser. Han mener, at samfundet må være med til at sikre, at folk får en sundere livsstil.

"Det kan ikke betragtes som en privatsag at være svært overvægtig. Svær overvægt har store økonomiske og menneskelige omkostninger for både den enkelte og for samfundet, fordi svær overvægt øger risikoen for tabte leveår og for tidlig død og samtidig belaster sundhedsvæsenets budget hårdt," siger Lars Løkke Rasmussen.

Ministeren ser det som en positiv mulighed, at få fedme sat på dagsordenen for hele EU. Som formand for EU, mener han, at de europæiske landene i højere grad skal udveksle erfaringer. Derfor ser han gode muligheder ved den konference, som Sundhedsstyrelsen afholder.

Fedme er ikke et nationalt problem. Det er et problem i eksempelvis hele EU. Vi ved også, at mange tiltag vedrørende vores normer, udvikling i fødevarer og fritid- og arbejdsliv foregår på tværs af grænserne. Derfor er det vigtigt at få sat overvægt på den europæiske dagsorden, hvor der er mulighed for at udveksle erfaringer og gode ideer og etablere netværk, siger Sundhedsministeren.

Udviklingen har været voldsom de senere år. Samlet set skønner sundhedsstyrelsen, at 40 mio. europæere er overvægtige. Ifølge Sundhedsstyrelsen lider mellem 10 og 20 procent af Europas mandlige befolkning af svær overvægt. For de europæiske kvinders vedkommende gælder det mellem 10 og 25 procent. Det er tal, som sundhedsstyrelsen finder alarmerende og som har været en dyster årsag til, at man afholder konferencen.

Dystert er det også, at ca. 6 mio. af de omkring 40 mio. overvægtige europæere ifølge Sundhedsstyrelsen skønnes at være børn. Man skønner, at de fleste børn, som vokser op med overvægt, bliver ved med at være overvægtige, når de bliver voksne. Yderligere har børn psykosociale problemer, fordi de bliver mobbet og får problemer med deres selvværd.

Manglende selvværd er en faktor, som angår både overvægtige børn og voksne. I det hele taget er der ifølge Sundhedsstyrelsen flere faktorer som gør, at overvægtige kan være psykisk hårdt belastet.

En undersøgelse viser, at overvægtige oftere lider af depression og angst end andre. Andre faktorer som spiller ind er, at de også udsættes for isolation, diskrimination og ensomhed. Ligeledes er der en række fysiske skavanker forbundet med overvægt. Der er større risiko for følgesygdomme, som hjerte- karsygdomme og type 2 diabetes.

Af Danmark.dk for KvindeGuiden.dk



Kost & Ernæring
5 gode grunde til at spise chokolade i julen 

I tiden op til jul, hvor man ved enhver lejlighed bliver budt på søde sager, kan det være en god idé at huske på, at vælger man den mørke chokolade frem for den lyse, så er chokolade faktisk et rigtig sundt og fornuftigt alternativ til de fede vaniljekranse, klejner, is-deserter og slik.

Ifølge…

Læs mere
Årstidens råvarer
Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Det sunde granatæble 

Granatæblet er en spændende frugt. Med sine mange små frø, har den gennem tiden været et symbol på frugtbarhed, og nævnes både i Bibelen, Koranen og Østens eventyr. Frugten har været dyrket i mere end 4.000 år, men er først de senere år opnået popularitet i nordeuropa.

Læs mere
Kost & Ernæring
Cider - en sundhedsdrik 

Rødvin og grønt te har hidtil scoret højest på ranglisten over flydende former for antioxidanter, men også den fermenterede drik, cider, er at finde på listen.

Læs mere
Sundhed
Spiser du heller ikke fisk? 

Selvom vi, ifølge de officielle kostråd, bør spise fisk som hovedmåltid mindst to gange om ugen, så viser nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet, at mange af os ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Således viser de seneste tal, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er…

Læs mere
Økologi
Småbørnsfamilier køber mest økologi 

Familier med børn i alderen 0-6 år løber med en klar førsteplads som dem, der lægger flest økologiske varer i indkøbskurven, viser Økologisk Landsforenings nye markedsnotat.

Læs mere
Kost & Ernæring
Vildmedost.dk 

Nu lancerer Mejeriforeningen kampagnen Vildmedost.dk, som skal inspirere forældre til at lade deres børn spise mere ost.

Læs mere
Kost & Ernæring
Skyrs succes 

Skyr er lidt af et vidunderprodukt: Smagen er rund og syrlig, konsistensen fed og cremet, alligevel hører skyr til blandt de magre surmælksprodukter.

Læs mere
Sundhed
Moderne kostråd 

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil. Bag de 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i…

Læs mere
Kost & Ernæring
Får vi for meget salt? 

Der har i medierne, de seneste dage, været sået tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt at sænke det daglige indtag af salt. Men DTU Fødevareinstituttet understreger, at der er dokumentation for at sænke saltindtaget ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^