10 myter om fedt

10 myter om fedt

10 myter om fedt 

Myterne og historierne om mad og slankekure er mange, men hvad er opspind og hvad er fakta?

Myte: Efter klokken 18 lagres alt du spiser som fedt.
Nej. Det er en myte, at alt hvad du spiser efter klokken 18 havner i fedtcellerne.
Hen på aftenen sænkes energiomsætningen, men kroppen lukker ikke ned klokken 18. Du kan sagtens spise noget senere på dagen, bare du over en periode ikke spiser mere end du forbrænder.

Myte: Det mad du hungrer efter har kroppen brug for
Nej, det er ikke rigtigt. Kroppen kan have haft en følelse for hvad den behøver, noget der måske har hjulpet mennesket med at overleve i fortiden.
I dag er levevilkårene nogle helt andre. Vi har meget let adgang til mad og bevæger os væsentlig mindre. Nutidens mennesker har derfor stor risiko for at overspise og blive overvægtigt. Oplever du, at kroppen hungrer efter chokolade, øl eller flødeskumskager, bør du derfor ikke høre efter hver gang.

Myte: Kaffe øger fedtforbrændingen
Ja, kaffe kan øge forbrændingen en lille smule, men ikke i sådan et omfang, at det kan aflæses på badevægten. Kaffe indeholder også koffein, der kan være skadeligt i store mængder. En normal kop kaffe indeholder 50-80 mg koffein. Indtagelse af 50-200 mg koffein modvirker træthed, mens en dosis på 200-500 mg kan give hovedpine, rystelser, nervøsitet og søvnbesvær.

Myte: Popcorn indholder lang mindre fedt end chips
Nej, man skal ikke hoppe på skrønen om at popcorn altid er så genial en spise, at de kan indtages ad libitum. Almindelige kartoffelchips af den klassiske slags koster 540 kalorier for 100 gram, og popcorn koster 440 kalorier. Så nok er de lidt bedre, men ikke nok til det massive sundhedsry, de har fået. Poppede popcorn og mikrobølge-popcorn er nøjagtig lige gode. Men i mikrobølge kategorien findes en fedtfattig variant, som holder 375 kalorier pr 100 gram.

Myte: Rugbrød med kerner feder
Solsikkerkerner og hørfrø i rugbrød bevirker, at brødet får et meget højere fedtindhold, end hvis det udelukkende er fremstillet af rugmel, vand og surdej. Men en undersøgelse som Institut for Human Ernæring har stået for, viser, at vi ikke optager fedtet fra kernerne i nævneværdig grad. Det ekstra fedt i de olieholdige kerner og frø fra rugbrødet går ufordøjet og dermed uoptaget gennem mave-tarmkanalen.

Myte: Sukker sætter sig ikke på sidebenene
Hvis man stadig tror, at man ikke kan blive overvægtig af at drikke sodavand, må man tro om igen, det afgørende er, om man på bundlinien spiser flere kalorier, end man forbrænder.
Og det kan man meget let komme til, specielt hvis man drikker meget sukker i soda- og saftevand.
Når kalorier er på flydende form, registrerer hjernen dem ikke i samme grad, som når de er på fast form. Det kan bl.a. skyldes, at det at tygge maden i stedet for bare at sluge den sender vigtige mæthedssignaler til appetitcentrene i hjernen. Selvom sukker ikke bliver omdannet til fedt i nævneværdig grad, kan det alligevel virke fedende ved at hæmme forbrændningen af fedt.

Myte: Der er ikke noget galt i at tabe 10 kilo på kun 10 dage
Det er muligt at tabe mange kilo på få dage ved at faste eller kun spise meget lidt. Vægttabet består hovedsagligt af vand og tab af muskelmasse.
Når du igen begynder at spise normalt, tager du som regel alle de tabte kilo på igen.

Myte: Når du faster forbrænder kroppen kun fedt
Nej. I kroppen foregår nedbrydning af fedt og kulhydrat parallelt. Hvis du ikke spiser noget bliver kroppens kulhydrat lagre tomme relativt hurtigt.
Kroppen begynder at forbrænde protein i stedet - altså dine muskler. Du nedbryder muskler sammen med fedt hvilket i længden sænker energi omsætningen og gør, at du lettere tager de tabte kilo på igen, når du holder op med at faste.

Myte: Man kan spare på fedtindtaget ved at tørstege
Tjaa. Det har generelt kun ringe ernæringsmæssig betydning, om kød steges i fedtstof eller ej. Typisk får man kun ½- 2 g fedt ekstra pr. 100 g kød ved at stege koteletter, hakkebøffer, frikadeller eller lignende i fedtstof frem for at tørstege. Det batter langt mere i fedtregnskabet at vælge magert kød og skære fedtkanterne væk.
Det er vigtigt at kassere det fedt, der er på panden i stedet for fx at komme det i sovsen.
Når man steger kød til gryderetter eller lignende har det betydning, om man bruger fedtstof, da man typisk spiser det fedtstof der steges i sammen med retten.

Myte: Yoghurtis er godt i forbindelse med vægttab
Nej desværre, hvis det bare var sådan. Yoghurtis indeholder præcis som andet slik og kager ganske mange kalorier. Det er muligt at spare nogle kalorier ved at vælge yoghurtis frem for flødeis, hvis du har lyst til lidt koldt og sødt. Du skal bare huske på at du ikke kan spise ubegrænsede mængder.

Myte: Får man bedre helbred med motion
Er det rigtigt at en halv times motion om dagen giver et bedre helbred eller er det en myte?
Ja, det er rigtigt idet al motion og bevægelse er godt for helbredet. En halv time om dagen svarende til rask gang har en dokumenteret positiv effekt.
Motionen skal være udover hvad dagligdagen og på arbejde giver. Lad motionen være en del af hverdagen ved at tage trappen oftere, cyklen på arbejde og gå en lang tur i weekenden.
Bevæger du dig allerede 30 minutter om dagen er der en yderligere positiv effekt af at lave 2-3 timers fysisk aktivitet af moderat til hård intensitet. Hvilket svarer til at løbe en tur et par gange om ugen eller spille fodbold.





Kilde: Altomkost.dk, Kostkompagniet

Kost & Ernæring
Test af transfedtsyrer i fastfood-menuer 

Forskere har undersøgt indholdet af transfedtsyre i ”højtransmenuer” fra 20 forskellige lande og fundet at indholdet af transfedtsyre i en ”højtransmenu” i Danmark er faldet fra ca. 30 gram til under 1 gram fra 2001 til 2005...

Læs mere
Kost & Ernæring
Fisk i fokus 

Det er sundt at spise fisk, og vi bør spise meget mere, lyder det. Men det forlyder også, at fiskeri belaster miljøet, og at vi risikerer at få tungmetaller og andre problematiske stoffer med i købet, når vi vælger fisk.

Læs mere
Kost & Ernæring
Spiseforstyrrelser  

Sundhedsstyrelsen mener, at omkring 34 procent af kvinder med spiseforstyrrelser er mellem 21 og 30 år, og 12 procent er over 31 år. Men der er ingen behandlingstilbud til voksne med spiseforstyrrelser..

Læs mere
Kost & Ernæring
Jo mørkere, desto bedre 

For at have god samvittighed skal vi over i den mørke, bitre chocolade, faktisk lyder tommelfingerreglen: jo mørkere, desto bedre.

Læs mere
Kost & Ernæring
Spelt 

Det er en myte, at mennesker med cøliaki kan tåle kornsorten spelt. Myten har været fremført i medierne, og man kan møde den i helsekostbutikker, hos bagere, skriver Fødevarestyrelsen...

Læs mere
Kost & Ernæring
Mange kræfttilfælde har oprindelse i kosten 

Omkring 35% af alle kræfttilfælde er direkte forbundet med den mad og den drik patienterne har indtaget.

Læs mere
Kost & Ernæring
Lightprodukter 

Du bør være kritisk overfor producenternes anvendelse af betegnelserne "reduceret", "light" og lignende.

Læs mere
Kost & Ernæring
Livsstilssygdomme 

Livsstilssygdomme er en hyppigt brugt betegnelse på en række sygdomme som fx. hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes.

Læs mere
Kost & Ernæring
Sammenhæng mellem overvægt og manglende søvn 

Nye undersøgelser viser en tæt sammenhæng mellem dårlige søvnmønstre og øget risiko for overvægt og fedme...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^