Lanterner fra Rivièra Maison
Bestik Broste Copenhagen
Buddha i guld resin
JBS of Denmark Bamboo Collection
Kategori: Gynækologi
Så let forebygger du menstruationssmerter

Omtrent hver fjerde danske kvinde lider voldsomt af smerter, oppustethed, depression, og humørsvingninger før og under menstruationen, men forskere fra Århus Universitet har fundet en ny måde at forebygge symptomerne på - med fiskeolie og vitamin B12

Af VitaViva.com

Har du underlivssmerter og hovedpine, og er humøret en ren krudttønde i dagene op til din menstruation - så tilhører du efter alt at dømme de 25% af danske kvinder, som lider af alvorlige menstruationsproblemer (dysmenorre). Det kan være stærkt belastende både for dig selv og dine omgivelser, specielt fordi du mest af alt har lyst til at trække gardinerne for, slukke lyset, lægge dig i din seng og tude.

Hidtil har den eneste konventionelle behandling for menstruationsgener været hovedpinepiller eller p-piller, men nu har danske forskere fra Århus Universitet fundet frem til, at man ved at tage en kombination af fiskeolie (omega-3 fedtsyrer) og vitamin B12 kan reducere problemerne betydeligt.

78 unge menstruationsbesværede - men ellers sunde og raske - kvinder medvirkede i en undersøgelse, hvor de blev inddelt i fire grupper, som fik en af fire følgende behandlinger: a) omega-3 fedtsyrer alene, b) sælolie, c) omega-3 og vitamin B12, eller d) placebo-kapsler med en daglig dansk gennemsnitskosts fedtindhold.

Vitamin B12 forstærker effekten

Kvinderne i såvel fiskeolie- som sælolie-grupperne fik det bedre i sammenligning med kvinderne i placebo-gruppen, men den klart bedste virkning blev observeret hos de kvinder, der fik fiskeolie i kombination med vitamin B12. Der blev andet rapporteret om en betydelig smertereduktion i forhold til normalt - både underlivssmerter og hovedpine - samt væsentligt mere stabilt humør.

Bente Deutch fra Institut for Miljø- og Arbejdsmedicin, Århus Universitet, som var leder for undersøgelsen, forklarer, at fiskeoliens virkning skyldes dens indvirkning på nogle hormonlignende stoffer i kroppen, som kaldes for prostaglandiner. Fiskeolie fortrænger de skadelige PGE2-prostaglandiner, som fremkalder smerte og ubehag, og fremmer de gavnlige prostaglandiner i stedet.

Det har derimod ikke været muligt at forklare, hvorfor virkningen forbedres, når der samtidigt gives vitamin B12. Forskerne har blot kunnet konstatere, at virkningen af denne kombination er højsignifikant. Måske skyldes det vitamin B12's rolle i forbindelse med dannelsen af aminosyren methionin, som har betydning for den psykiske balance.

Ikke hysteri men biokemi

Der har været en tendens til at kalde dysmenorriske kvinder for hysteriske, fordi man indenfor lægevidenskaben savnede en rationel forklaring på fænomenet. Men nu ved forskere, at det i virkeligheden handler om ren biokemi. Når balancen imellem de gavnlige og de skadelige prostaglandiner forrykkes, sker der nogle kropslige forandringer, som især optræder i forbindelse med menstruationen. Ved at genskabe den normale prostaglandin-balance i kroppen med tilskud af fiskeolie og vitamin B12 kan kvinder imidlertid få det betragteligt bedre, og behandlingen har en række andre fordele. Omega-3 fedtsyrerne i fiskeolie reducerer blandt andet blodet triglyceridindhold og er dermed til at forebygge hjerte-kar-sygdomme, og vitamin B12 forstærker virkningen ved at sænke kolesterol-niveauerne i blodet.

Nyttig for unge piger

Anvendelsen af omega-3 fedtsyrer og vitamin B12 har særlig stor praktisk værdi for de yngre piger og kvinder, som ikke altid spiser varieret nok til at få dækket behovet for vitaminer, mineraler og livsvigtige fedtsyrer. Det kan være, fordi de ikke tager sig den nødvendige tid, eller blot mangel på interesse. Ved at tage det kombinationspræparat (Bio-Marin Plus), som er anvendt i det danske forskningsprojekt, opnår man let og ubesværet adgang til de stoffer, som har vist sig at have den gavnlige virkning.

Bente Deutch og forskerkollegerne har tidligere lavet undersøgelser, som viste, at der var en sammenhæng imellem menstruationssmerter og mængden af fisk, der blev spist, men det er første gang, at forskere har påvist, at kvinder ligefrem kan tage tilskud af fiskeolie.

Sundhed
Helbred: P-pillens historie

Ingen medicinsk opfindelse har haft så stor en indflydelse på de vestlige samfund som p-pillen.

Læs mere
Gynækologi
Kvindens kønsdele skal have nyt navn

Kært barn har mange navne. Kvindens kønsdele har efterhånden lagt øre til lidt af hvert, men nu gøres der op med de tabubelagte og negative navne i en stor konkurrence om at finde et helt nyt navn for det kvindelige køn.

Læs mere
Gynækologi
HPV rammer også kvinder i fast forhold

Mange tror, at HPV kun rammer unge single-kvinder, men også kvinder i fast forhold kan få virusset. Det kommer bag på dem, viser en ny undersøgelse ...

Læs mere
Gynækologi
Menstruationssmerter

Et plaster hjælper mod menstruationssmerter ...

Læs mere
Gynækologi
Red missen - er du vaccineret mod kræft?

Kønssygdommen HPV medfører, at der hvert år er 5.000 kvinder der får foretaget keglesnit i livmoderhalsen på grund af celleforandringer ...

Læs mere
Gynækologi
Vaginal tørhed

De fleste kvinder generes i perioder af deres liv af vaginal tørhed, men mange behandles ikke ...

Læs mere
Gynækologi
Bakteriel vaginose

Mellem 10 og 40 % af alle kvinder kender til problemet med ildelugtende udflåd ...

Læs mere
Gynækologi
Vulvodyni

Vulvodyni er en fælles betegnelse for smertelidelser i området omkring skedeindgangen, med meget generende smerter der føles brændende eller svidende ...

Læs mere
Gynækologi
Inkontinens

Mange kvinder har i kortere eller længere perioder vanskeligt ved at holde på vandet. Særligt i forbindelse med fødsler eller menopause oplever mange kvinder i kortere eller længere perioder af deres liv at lide af inkontinens.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Ecooking Solcreme SPF 30 - Vandfast

Ecooking Solcreme SPF 30 - Vandfast

Løvefigurer til haven

Løvefigurer til haven

Gæstebog

Gæstebog

BH uden bøjle i bambus

BH uden bøjle i bambus

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
^