Instruktørstol By LaForma
Hængekøje VENTURE DESIGN
Adezz - Bålfad og havepejs
Ildsted Eva Solo
Kategori: Gravid
Årsager til infertilitet

Årsager til infertilitet

Annoncelinks:
Copenhagen Fertilitycenter
AAGAARD Fertilitet & Gynækologi
______________________________________________
Årsager til infertilitet
af Anni Elisabeth Johansen & Louise Pagsberg, Redaktionen

Der findes mange forskellige årsager til infertilitet. Udredning hos lægen vil fastslå hvilken årsag der er tale om og hvilke behandlingsmetoder der tilbydes..

ÅRSAGER HOS KVINDEN
Nedsat eller ophævet funktion af æggelederne
Følger efter underlivsbetændelser
Dette skyldes især klamydia. 10.000 yngre danske kvinder konstateres årligt smittede med klamydia. Underlivsbetændelse skyldes sjældnere gonore eller andre mikroorganismer. Nedsat æggelederfunktion kan også følge af f.eks. blindtarmsbetændelse.

Følger efter graviditet uden for livmoderen
Årligt opereres 2.500 danske kvinder for graviditet uden for livmoderen. 1000 af disse vil efterfølgende være infertile på grund af defekt æggelederfunktion. Graviditet uden for livmoderen er noget hyppigere hos kvinder, der har haft underlivsbetændelse.

Følger efter underlivsoperationer
Typisk følger efter operation for cyster (godartede svulster) på æggestokkene. Operationen kan endvidere medføre sammenvoksninger omkring æggeledere og æggestokke, som forhindrer ægget i at blive opfanget i æggelederne.

Manglende ægløsning
Kan skyldes polycystisk ovariesyndrom.
En sygdom i æggestokkene der er karakteriseret ved menstruationsblødninger med måneders interval. Det er ofte kraftige blødninger, og der vil ofte også være en række andre tegn på hormon-forstyrrelser bla. overvægt.

Utilstrækkelig dannelse af overordnede kønshormoner
Sjældent kan der være tale om tilstande med sygdom i hypofyse, skjoldbruskkirtel eller binyre. Visse er forbundet med andre hormonforstyrrelser. Visse er alvorlige, andre kun midlertidige forstyrrelser f.eks. ved stort vægttab, stress, konkurrencesport, etc.

Manglende æg
Der kan være flere årsager hertil. F.eks. for tidlig overgangsalder, at æggestokkene er fjernet operativt, endometriose, godartede/ondartede svulster, efter helbredelse for ondartet blodsygdom/lymfesygdom, arvelig æggestoksdefekt eller kromosomsygdomme som f.eks. Turners syndrom.

Endometriose
Endometriose er en sygdom, hvor livmoderslimhinden udvikler cyster i underlivet i eller omkring æggestokkene. Symptomerne er underlivssmerter, smerter ved samleje og infertilitet.

Sygdom i livmoderen
I sjældne tilfælde kan årsagen til infertilitet skyldes muskelknuder eller medfødte misdannelser i livmoderen.


ÅRSAGER HOS MANDEN
Nedsat sædcelledannelse i testiklerne
Den hyppigste årsag til infertilitet hos mænd, er at der dannes for få sædceller med dårlig bevægelse. Årsagen til dårlig sædkvalitet er mangeartet og oftest ukendt. Der er dog påvist en klar sammenhæng mellem denne tilstand og manglende nedstigning af testiklerne i drengeårene. Der er ligeledes en sammenhæng mellem denne tilstand og øget hyppighed af testikelkræft.

Årebrok
Et årebrok er udvidede blodkar i pungen, der medfører, at temperaturen i pungen stiger. Operation af årebrokket bedrer sædkvaliteten.

Antistoffer mod egne sædceller
Af ukendte grunde, som følge af slag, betændelser i testiklen eller aflukket sædstreng kan der dannes modstoffer mod mandens egne sædceller. Disse antistoffer hæmmer sædcellernes bevægelighed og evne til at befrugte ægget.

Forskellige andre årsager
Udover de ovennævnte årsager findes en række hver for sig sjældne tilstande. Der kan f.eks. være tale om: manglende nedstigning af testiklerne, at sædudtømmelsen sker i blæren, manglende sædudtømmelse f.eks. betinget af skader som følge af ryglæsioner eller operationer, følger efter helbredelse for kræftsygdom med kemoterapi eller strålebehandling, kromosomfejl, aflukkede sædstrenge efter f.eks. fortrudt sterilisation, kønssygdom eller som en medfødt tilstand.Kilde: Sundhedsministeriet

Gravid
Forstoppelse under graviditeten

Forstoppelse under graviditeten kan forebygges med kost rig på kostfibre*, motion og væske. Når kostfibre er helt nødvendige for fordøjelsen, så skyldes det at kostfibre opsuger væske i mavetarmkanalen, hvilket resulterer i et blødere tarmindhold.

Læs mere
Gravid
Kom i form til fødslen

Det er en fordel at starte på fødselsforberedelseskurser så tidligt i svangerskabet som muligt....

Læs mere
Gravid
Om traumatiske fødsler

For rigtig mange kvinder er børnefødsler ikke den lykkelige begivenhed, som omverdenen helst vil høre om. Ny bog belyser de problemer, som op mod en tredjedel oplever i forbindelse med fødsler.

Læs mere
Gravid
Nybagt mor på 62

En britisk kvinde på 62 år er just blevet mor for fjerde gang. Det kostede fem forsøg i laboratoriet af kr. 120.000 kroner per forsøg at få behandlingen til at bære frugt ...

Læs mere
Gravid
Overvægtig

Udsigten til graviditet, får overvægtige kvinder til at slanke sig...

Læs mere
Gravid
Blødgørere påvirker børns kønsudvikling

Ny forskning påviser nedsat kønsudvikling hos drengebørn, hvis mødre havde højere indhold af phthalater i blodet.

Læs mere
Gravid
Barnløshed og parforhold

– at passe på sig selv og hinandenBogen tager udgangspunkt i den følelsesmæssige og praktiske virkelighed, der møder det barnløse par. En virkelighed hvor sorgen over den udeblevne familieforøgelse for mange hurtigt kommer til at fylde ...

Læs mere
Gravid
En spørgsmål om gener

Endelig kan par - der forgæves prøver at finde ud af, hvorfor de ikke kan få børn - få et svar.

Læs mere
Gravid
Forskelsløs udvikling

Børn undfanget efter kunstig befrugtning er nøjagtig lige så intelligente og bevægelsesmæssigt udviklede som alle andre børn..

Læs mere
Gravid
Graviditetstanker ? Husk folsyre!

Ikke alle kvinder, der planlægger graviditet, følger myndighedernes anbefaling og tager et tilskud af folsyre....

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Gode idéer til gaveønsker

Gode idéer til gaveønsker

Smykker

Smykker

Lang måtte til terrassen

Lang måtte til terrassen

Havemøbler TRIMM Copenhagen

Havemøbler TRIMM Copenhagen

Nye Bøger
Vulvodyni – den tabubelagte smerte

Ca. 17% af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, blandt andet på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Bogen...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
05.05.2021

Nye råd til vegetarer, der spiser æg og mejeriprodukter

Altomkost.dk

Fødevarestyrelsen: Sådan får du de proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler, du har brug for ... Læs mere


04.05.2021

Nye råd til dig over 65 år: Fokusér på de proteinrige fødevarer og skru ned for det søde, salte og fede

Altomkost.dk

Bælgfrugter, fisk, kød, æg, nødder og mejeriprodukter. Sådan lyder menuen i nye supplerende kostråd til dig der er over 65 år.... Læs mere


22.04.2021

Brasiliansk variant af coronavirus kan muligvis være i stand til at undvige immunitet

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Et nyt studie med Københavns Universitet indikerer, at varianten af coronavirus med navnet P.1, der opstod i Brasilien, kan udgøre en større trussel end hidtil antaget. Forskerne konkluderer, at det er sandsynligt, at P.1 er mere smitsom end andre varianter af SARS-Cov2 og at den måske kan undvige... Læs mere


21.04.2021

Modgang i barndommen følger med ind i voksenlivet

Statens Institut for Folkesundhed

En barndom præget af konflikter i hjemmet eller alvorlige økonomiske problemer sætter dybe fysiske, psykiske og sociale spor langt ind i tilværelsen som voksen. Det viser et nyt studie. Læs mere


08.01.2021

Alle danskere forventes vaccineret inden udgangen af juni

SST.dk

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere er vaccineret senest den 27. juni. Læs mere


08.01.2021

Coronavaccine virker mod britisk virusvariant

Information.d

Medicinalselskaber har gennemført test af vaccinens effekt mod andre varianter af coronavirus, og har fundet, at deres vacciner virker mod den britiske virusvariant. Coronavarianten opdaget i Sydafrika stadig bekymrer forskerne. Læs mere


Arkiv

^