Sommer pasteller
Strandtaske Rice
Tank top i bambus materiale
Store runde solbriller
Kategori: Gravid
Årsager til infertilitet

Årsager til infertilitet

Annoncelinks:
Copenhagen Fertilitycenter
AAGAARD Fertilitet & Gynækologi
______________________________________________
Årsager til infertilitet
af Anni Elisabeth Johansen & Louise Pagsberg, Redaktionen

Der findes mange forskellige årsager til infertilitet. Udredning hos lægen vil fastslå hvilken årsag der er tale om og hvilke behandlingsmetoder der tilbydes..

ÅRSAGER HOS KVINDEN
Nedsat eller ophævet funktion af æggelederne
Følger efter underlivsbetændelser
Dette skyldes især klamydia. 10.000 yngre danske kvinder konstateres årligt smittede med klamydia. Underlivsbetændelse skyldes sjældnere gonore eller andre mikroorganismer. Nedsat æggelederfunktion kan også følge af f.eks. blindtarmsbetændelse.

Følger efter graviditet uden for livmoderen
Årligt opereres 2.500 danske kvinder for graviditet uden for livmoderen. 1000 af disse vil efterfølgende være infertile på grund af defekt æggelederfunktion. Graviditet uden for livmoderen er noget hyppigere hos kvinder, der har haft underlivsbetændelse.

Følger efter underlivsoperationer
Typisk følger efter operation for cyster (godartede svulster) på æggestokkene. Operationen kan endvidere medføre sammenvoksninger omkring æggeledere og æggestokke, som forhindrer ægget i at blive opfanget i æggelederne.

Manglende ægløsning
Kan skyldes polycystisk ovariesyndrom.
En sygdom i æggestokkene der er karakteriseret ved menstruationsblødninger med måneders interval. Det er ofte kraftige blødninger, og der vil ofte også være en række andre tegn på hormon-forstyrrelser bla. overvægt.

Utilstrækkelig dannelse af overordnede kønshormoner
Sjældent kan der være tale om tilstande med sygdom i hypofyse, skjoldbruskkirtel eller binyre. Visse er forbundet med andre hormonforstyrrelser. Visse er alvorlige, andre kun midlertidige forstyrrelser f.eks. ved stort vægttab, stress, konkurrencesport, etc.

Manglende æg
Der kan være flere årsager hertil. F.eks. for tidlig overgangsalder, at æggestokkene er fjernet operativt, endometriose, godartede/ondartede svulster, efter helbredelse for ondartet blodsygdom/lymfesygdom, arvelig æggestoksdefekt eller kromosomsygdomme som f.eks. Turners syndrom.

Endometriose
Endometriose er en sygdom, hvor livmoderslimhinden udvikler cyster i underlivet i eller omkring æggestokkene. Symptomerne er underlivssmerter, smerter ved samleje og infertilitet.

Sygdom i livmoderen
I sjældne tilfælde kan årsagen til infertilitet skyldes muskelknuder eller medfødte misdannelser i livmoderen.


ÅRSAGER HOS MANDEN
Nedsat sædcelledannelse i testiklerne
Den hyppigste årsag til infertilitet hos mænd, er at der dannes for få sædceller med dårlig bevægelse. Årsagen til dårlig sædkvalitet er mangeartet og oftest ukendt. Der er dog påvist en klar sammenhæng mellem denne tilstand og manglende nedstigning af testiklerne i drengeårene. Der er ligeledes en sammenhæng mellem denne tilstand og øget hyppighed af testikelkræft.

Årebrok
Et årebrok er udvidede blodkar i pungen, der medfører, at temperaturen i pungen stiger. Operation af årebrokket bedrer sædkvaliteten.

Antistoffer mod egne sædceller
Af ukendte grunde, som følge af slag, betændelser i testiklen eller aflukket sædstreng kan der dannes modstoffer mod mandens egne sædceller. Disse antistoffer hæmmer sædcellernes bevægelighed og evne til at befrugte ægget.

Forskellige andre årsager
Udover de ovennævnte årsager findes en række hver for sig sjældne tilstande. Der kan f.eks. være tale om: manglende nedstigning af testiklerne, at sædudtømmelsen sker i blæren, manglende sædudtømmelse f.eks. betinget af skader som følge af ryglæsioner eller operationer, følger efter helbredelse for kræftsygdom med kemoterapi eller strålebehandling, kromosomfejl, aflukkede sædstrenge efter f.eks. fortrudt sterilisation, kønssygdom eller som en medfødt tilstand.Kilde: Sundhedsministeriet

Gravid
Kom i form til fødslen

Det er en fordel at starte på fødselsforberedelseskurser så tidligt i svangerskabet som muligt....

Læs mere
Gravid
Om traumatiske fødsler

For rigtig mange kvinder er børnefødsler ikke den lykkelige begivenhed, som omverdenen helst vil høre om. Ny bog belyser de problemer, som op mod en tredjedel oplever i forbindelse med fødsler.

Læs mere
Gravid
Nybagt mor på 62

En britisk kvinde på 62 år er just blevet mor for fjerde gang. Det kostede fem forsøg i laboratoriet af kr. 120.000 kroner per forsøg at få behandlingen til at bære frugt ...

Læs mere
Gravid
Overvægtig

Udsigten til graviditet, får overvægtige kvinder til at slanke sig...

Læs mere
Gravid
Blødgørere påvirker børns kønsudvikling

Ny forskning påviser nedsat kønsudvikling hos drengebørn, hvis mødre havde højere indhold af phthalater i blodet.

Læs mere
Gravid
Barnløshed og parforhold

– at passe på sig selv og hinandenBogen tager udgangspunkt i den følelsesmæssige og praktiske virkelighed, der møder det barnløse par. En virkelighed hvor sorgen over den udeblevne familieforøgelse for mange hurtigt kommer til at fylde ...

Læs mere
Gravid
En spørgsmål om gener

Endelig kan par - der forgæves prøver at finde ud af, hvorfor de ikke kan få børn - få et svar.

Læs mere
Gravid
Forskelsløs udvikling

Børn undfanget efter kunstig befrugtning er nøjagtig lige så intelligente og bevægelsesmæssigt udviklede som alle andre børn..

Læs mere
Gravid
Graviditetstanker ? Husk folsyre!

Ikke alle kvinder, der planlægger graviditet, følger myndighedernes anbefaling og tager et tilskud af folsyre....

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Tank top i bambus materiale

Tank top i bambus materiale

Sommerstel med David Austins roser

Sommerstel med David Austins roser

Strandtaske Rice

Strandtaske Rice

Sommerkjole Signature

Sommerkjole Signature

Nye Bøger
Vulvodyni – den tabubelagte smerte

Ca. 17% af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, blandt andet på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Bogen...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
20.07.2020

Strøget i historisk krise

Finans.dk

Coronakrisen truer med at få antallet af ledige lejemål til at sætte rekord. Læs mere


19.07.2020

Markant flere låner lyd- og e-bøger

eReolen

Coronakrisen har fået flere børn og voksne til at søge underholdning i digitale bøger hos foreningen eReolen, der giver alle danskere mulighed for at låne elektroniske bøger og lydbøger gratis. Læs mere


11.07.2020

LGBT-personer skjuler deres identitet for at undgå chikane

Ligestillingsministeriet, Mfvm.dk

Oplevelser med negative reaktioner hænger tæt sammen med en øget risiko for psykisk mistrivsel og ensomhed, viser en ny undersøgelse fra Ligestillingsministeriet. Over en fjerdedel af LGBT-personerne føler sig ensomme. Læs mere


08.07.2020

Miljøstyrelsen fraråder hjemmelavet håndsprit

Forbrugerrådet TÆNK Kemi

Coronavirus har øget efterspørgslen på håndsprit. Flere steder florerer der opskrifter på hjemmelavet hånddesinfektion. Miljøstyrelsen fraråder dog, at du laver din egen håndsprit. Ifølge styrelsen er risikoen, at du blander forkert eller bruger forkerte ingredienser. Læs mere


07.07.2020

Etisk Råd: Hvem er de sårbare under coronakrisen?

Etisk Råd

Coronaepidemien har vist os, at sårbare grupper bliver ramt særlig hårdt. Helt aktuel er debatten om de ældre på plejehjem og de omfattende besøgs- og omgangsrestriktioner, der har været indført for at begrænse smittespredningen... Læs mere


06.07.2020

Naturstyrelsen: Få store naturoplevelser på de danske øer

Naturstyrelsen

Udnyt de gratis færger i juli og udforsk de statslige naturområder på øer landet over. Læs mere


Arkiv

Pandemi i USA Viagra